Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Майтапи ¹ 4
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Мъж намира непознат номер в телефона на жена си. Звъни и от другата страна вдига друг мъж.
- Ти кой си?!?!
- А ти кой си?
- Аз съм мъжът на Нинчето, ти кой си те питам?!?!
- Аз съм доставчик на пица и идея си нямате колко ми е писнало от всички ви!"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Преразказ на история по действителен случай.
Сервитьор в пловдивски ресторант през ерата на Балкантурист.
-Пичувии да управими сметката-и започва да чете мънкащо и едва разбираемо ,като поп на опело, от бележката с лекарски почерк- 9 гроздовии-11.80, 3 шопскии -3.60,4 колии 2 швепсаа-5 лв.,4 п.карт. със сиринии-4.60,6 мешани скарии -7.80, 11 бирии -8.80, ако минии -5 лева........
-Кво ,кво да мини?
-.....няма да миниии......
Comment
-
mokria написа Виж мнениеако минии -5 лева........
-Кво ,кво да мини?
-.....няма да миниии......
Аз точно в края на комунизма 89-90г. бях за известно време сервитьор, после и барман. Да знаеш, че не се правеше точно така Имаше си безотказен начин всяка вечер да си тръгваш с половин годишната си заплата (най-малко), без да има "...ако миниии..." Поне във Варна му викахме "Чешката система".
Comment
-
Сун Дзъ написа Виж мнениеИмаше си безотказен начин всяка вечер да си тръгваш с половин годишната си заплата (най-малко), без да има "...ако миниии..." Поне във Варна му викахме "Чешката система".
Comment
-
mokria написа Виж мнениеПреразказ на история по действителен случай.
Сервитьор в пловдивски ресторант през ерата на Балкантурист.
-Пичувии да управими сметката-и започва да чете мънкащо и едва разбираемо ,като поп на опело, от бележката с лекарски почерк- 9 гроздовии-11.80, 3 шопскии -3.60,4 колии 2 швепсаа-5 лв.,4 п.карт. със сиринии-4.60,6 мешани скарии -7.80, 11 бирии -8.80, ако минии -5 лева........
-Кво ,кво да мини?
-.....няма да миниии......
- Эй, официант! Ну, я понимаю, вино - $20, салат - $20, обед - $30. Но что это за "получилось - $50" и "ИТОГО - $120"?
- Ну, значит, не получилось.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Турчин, майстор обущар, на смъртният си одър.
Около леглото му притеснен обикаля калфата му и подпръцква от време на време.
Майсторът на краят не издържа: Абе, Мюмюн! Бива ли така бе мойто моче? Аз тука умирам а ти флиртуваш!This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Сун Дзъ написа Виж мнениеИмаше си безотказен начин всяка вечер да си тръгваш с половин годишната си заплата (най-малко), без да има "...ако миниии..." Поне във Варна му викахме "Чешката система".Gaden Gogi написа Виж мнениесподели ако обичаш
Накратко, за да не ви отегча - както се казваше на времето "малък, но сплотен колектив"
Просто персонала (от управителя до готвача) работеше и за себе си, и за Балкантурист. Обикновенно оборота се разделяше 50 на 50, някога и повече... в полза на персонала разбира се.
Хубави времена бяха...
Comment
-
С една дума, краде се на макс, кафето и алкохолът се сипват в по-малки порции от предписанието и/или се разреждат, разликата се изпива или продава на черно или парите се крадат, сметки се надписват и т.н. Една позната - синекур дъщеря на бивше местно величие от Балкантурист веднъж се разпусна и разказа същите неща, почти дума по дума със Сун Дзъ, с една замечтана усмивка. Странно защо всеки работил някога в Балкантурист разказва за това с някаква гордост и носталгия по "добрите времена". Сигурно защото в тази микро-вселена се сбъдва мечтата на шофьори, сервитьори и бармани - да "вземат" повече от "инженерчетата". Аз лично презирам кокошкарските номера и не виждам нищо забавно в тях."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
То този манталитет още си съществува. Иначе докато бях студент се издържах последните години като си отворих компютърен клуб. Собственика на помещението (а и на всички помещения под тази сграда) беше работил няколко години като сервитьор преди 89-та. Нищо друго не е работил. Няколко години сервитьор. И беше изкупил търговска площ от половин декар сигурно.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Да де, затова е носталгията - в такава микро-вселена обикновен барман е можел да направи състояние чрез кокошкарски кражби на "маркови стоки", недостъпни за простосмъртните и високо ценени на черния пазар. Конкретно ми даваха пример с кафето - примерно ако нормата е от 1 кг кафе да излязат 100 чаши по 1 лв, от 5 кг кафе се правят 600 разредени чаши, отчитат се 500 и разликата от 100 лв - директно в джоба. А сега какво - хем печалбата мижава, хем частникът те дебне да не крадеш. Вече не е далавера да си барман. Мъка."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Е горе-долу ви е ясна системата, само че малко са ви надребно разбиранията - и така се работеше разбира се, но по принцип беше по на едро.
Сега за да се върнем в темата и да не хулим незаслужено хилядите отрудени бармани и сервитьори на Балкантурист, едно въпросче:
Знаете ли защо или по-точно как при един и същи барман (от Балкантурист) почти винаги питиетата са много точно (до грамчета) разредени?
Comment
Comment