Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"Бага-тур"

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

"Бага-тур"

Днес попаднах на интересен сайт. Не като да не съм чувал за "Бага-тур", но не бях се интерисувал много. И сега изведнъж като поразгледах сайта и снимките и ми стана интересно.

Като начало ми направи впечатление крайно притенциозния надпис "Прабългарска школа за оцеляване "Бага - Тур"" , след това разгледах и няколко снимки , като ето тази например:

И ми стана така някак си ..... неудобно. Душевния ми комфорт бе грубо нарушен.

Някой знае ли повече за тази организация, или дори да е неин член, защото горя от желание да задам няколко въпроса, като се почни от :

"От къде черпят те познания за бойните похвати на прабългарите, и кви са тия скакалци с мечове и малки щитчета в един предимно конен народ (или не е бил конен)?"
    Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
    [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
    きさまはしんでくださいませんか
    [kisamawa shinde kudasaimasenka]

предполагам,че има общо с Волжките българи.
    Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.
    Надпис от чашата с пожелания от гробницата на Тутанкхамон.

Comment

не, със снимката се разбрах - тя представлявала "тракийски мотиви", макар че и за тях незнам от къде вземат сведения - но предполагам обяснението е че са част от показен спектакъл - но като цяло ми е интересно от къде черпят сведения за бита и воинските похвати на древните славяни, тракийци и прабългари ...
      Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
      きさまはしんでくださいませんか

Comment

Това са несериозни хора. Ако искат да видят багатур, да погледнат Мадарския конник или конника от Наг - Сент Миклош. Има и скални рисунки на тежка конница
        Не 7, а 77 пъти по 7...

http://www.mathematicalanthropology.org/

Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

Comment

Тази организация се опитва да пресъздаде войнските традиции на прабългари и траки,но не знам откъде черпят сведения за тях.Доколкото знам сами си правят снаряжението.Имали са изяви пред обществото и медиите.Мисля,че Araslan от форума членува в "Бага-Тур",но не съм сигурен.
          Last edited by Zalmoxis; 17-03-2008, 23:13.

Comment

ами доколкото разбрах имат над 100 спектакъла изнесени , освен това работят по два финансирани от ММС проекта. Така че явно не са чак толкова несериозни - въпроса е дали става дума за сериозни исторически проучвания или халтурна самодейност.

От гледане на Мадарски конник едва ли ще научиш нещо повече от отва че са водили кучета със себе си и имали са сбруя. нито въоръжение нито детайли от доспехи по този скалопис аз не различавам.

请您死在地狱般的阵痛
            きさまはしんでくださいませんか

Comment

Ох, не думай - доста бутафорно се представят откъм костюми. Постановките им приличат на театър. По-скоро са някакъв микс между Конан Варварина и принцеса Зина. Както казаха и участниците преди мен - не е ясно въз основа на какви антични сведения тази организация пресъздава 'тракийските' и 'прабългарските' бойни изкуства. Но все пак по-добре е да има такива мероприятия, които да стимулират непретенциозните и безразличните към историята тийнове да се занимават с нещо по-полезно, отколкото безцелно да се друсат по градинките.
              sigpic

Comment

Ами личи си че е тежка кавалерия - телосложението на коня, освен това за теб не знам, но аз различавам шлем със забрало и лята гръдна броня. Иначе за типичен багатур - Наг - Сент Миклош. Нашите багатури и вашите богатири си приличат, така че мисля, че можеш да си ги представиш
                Не 7, а 77 пъти по 7...

Comment

"Щабът" им мисля, че е някъде около Стара Загора, там имат полигон или нещо такова - упражняват се в езда, което може би е най-хубавото от всичките им занимания, но ме притеснява промивката на мозъци на която ги подлагат, защото като съм чувал председателя им какви изказвания е правил...все едно слушам Волен. Иначе няма лошо като идея!
                  "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

Нашите богатири като начало не са реално съществуваща бойна единица - общо са към 10 и са герои на былини, а конет си ползват основно за предвижване от място на място. Тепат повече пешком ... вероятно самото название издва от прабългарското или тюркскотобагатул/бугатр и както е там още, но по-скоро под значението юнак,човек с необикновенна сила, отколкото като род войска.

а за забрало и шлема, не се притеснявай - аз вече поръчах към 4000 ризи в темата за Майтапи.

请您死在地狱般的阵痛
                    きさまはしんでくださいませんか

Comment

а за забрало и шлема, не се притеснявай - аз вече поръчах към 4000 ризи в темата за Майтапи.
                      Които не си платил... :38:
                      "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

Князе - багатур се смята за персийска титла между другото. Божи меч буквално
                        Не 7, а 77 пъти по 7...

Comment

Darkas написа
                          Князе - багатур се смята за персийска титла между другото. Божи меч буквално
                          Би ли привел "разбивка" на думата - "багатур" - че да видим кое е "меч".
                          Предполагам "тур"?
                          И от къде е изведен превода и??

.
                          ..И кажи ми ти страннико,
                          чувал ли си звук,
                          по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

багатур се смята за персийска титла между другото. Божи меч буквално
                            A Бара-дур : Черната кула Буквално.
                            Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Юлиане, не те бива с езиците. Черното наречие така и не гонаучи - БараД-Дур

А акомеч на персийски е "тур" вече разбирам по-добре красивото българско пожелание (явно донесено от Персия от брабългарите) - "Да ти го ТУРя!"

Как да е , аде малко по-сериозно - въпроса беше дали някой знае какви източници използват членовете на тоа сдружение , по които да реконструират бойните стилове на древните славяне, траки и прабъгари. Особенно ми е интересно това със "скакалците" дали това е само хореографски елемент от спектакъла или някаква бойна техника. Защото го срещам на няколко техни снимки ....

请您死在地狱般的阵痛
                              きさまはしんでくださいませんか

Comment

Working...
                              X