Gollum, стиропор. Styrofoam (en), das Styropor (ger).
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Тероризъм или нелеп инцидент?
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Last Roman:
Такъв пожар от "избухнала" луминисцентна лампа не може да се разгори.
Но може да се разгори от хвърлен не където трябва фас.
Може да се разгори от волтова дъга от електрическите проводници над влака, които ако не ме лъже паметта са под над 20 000 волта напрежение.
Може да се разгори от запалим материал в багажа на някой от пътниците и съвсем не е нужно това да става умишлено.
Може да се разгори от искра от електрическата инсталация на влака.
Сигурно още хиляда варианта могат да се измислят, които няма по никакъв начин да се свържат с умишлен палеж."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
Гост
Каквито и горими материали да има във вагона, за да се разпалят трябва температура! Току-така не се палят!
Stormbringer написаLast Roman:
Аз за пожар от луминесцентна лампа не съм чувал.
Но може да се разгори от хвърлен не където трябва фас.
Може да се разгори от волтова дъга от електрическите проводници над влака, които ако не ме лъже паметта са под над 20 000 волта напрежение.
Може да се разгори от запалим материал в багажа на някой от пътниците и съвсем не е нужно това да става умишлено.
Може да се разгори от искра от електрическата инсталация на влака.
Сигурно още хиляда варианта могат да се измислят, които няма по никакъв начин да се свържат с умишлен палеж.
Comment
-
Пак да подчертая - ако става въпрос за терористичен акт, то кой го е извършил и защо не е поел отговорност? Аз в момента не се сещам за терористичен акт, при който извършители се опитват да скрият, че са извършили терористичен акт. Другото възможно обяснение е криминално деяние, т.е. искали са да убият някого. Но кого и защо по такъв начин? Ако не е нито едно от тези две обяснения (а не виждам как може да е), то тогава остава някакъв инцидент, т.е. случайно стечение на обстоятелства. Така или иначе, ако е имало някакво устройство, "адска машина", някакви следи от нея ще бъдат намерени. Ако не, то вероятно ще установят каква може да е била причината. Но, както бе посочено в темата, подобни инциденти може да е нямало у нас наскоро, но се случват по света, без всякакъв тероризъм.
Comment
-
Каквито и горими материали да има във вагона, за да се разпалят трябва температура! Току-така не се палят!
Ясно е, че каквато и да е причината за инцидента, не е някакво често случващо се стечение на обсотятелствата, а някакъв ред от малко вероятни събития.
Comment
-
Гост
Чух версия, че някакъв се прибрал от "Илиенци" с пълен сак запалки... Това може да се провери като варянт, но на тротоарни клюки много не вярвам.
Comment
-
AYB, a освен твоето твърдение, че е терористичен акт, което се базира явно на изключването на всички други варианти ( абсурдно според мен ), някакви други доказателства можеш ли да предложиш? Щото иначе си виси във въздуха."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
Гост
gollum написаПак да подчертая - ако става въпрос за терористичен акт, то кой го е извършил и защо не е поел отговорност? Аз в момента не се сещам за терористичен акт, при който извършители се опитват да скрият, че са извършили терористичен акт. Другото възможно обяснение е криминално деяние, т.е. искали са да убият някого. Но кого и защо по такъв начин? Ако не е нито едно от тези две обяснения (а не виждам как може да е), то тогава остава някакъв инцидент, т.е. случайно стечение на обстоятелства. Така или иначе, ако е имало някакво устройство, "адска машина", някакви следи от нея ще бъдат намерени. Ако не, то вероятно ще установят каква може да е била причината. Но, както бе посочено в темата, подобни инциденти може да е нямало у нас наскоро, но се случват по света, без всякакъв тероризъм.
Comment
-
Голъм, нито фазерът, нито талашитът се запалват лесно. Пластмасата, използвана по купетата- също. Изкуствената кожа- много зависи от вида и. Както каза AYB, да се прежали един вагон и да се направи възтановка. И сигурно това би станало, ама на друго място.
Сега моята версия- късо съединение, но не от гръмнала лампа, а в самата инсталация, под обшивката. Там има лесно запалими материали като стиропора, мъхове, боклуци и пр. Гръмването на лампата може да бъде типичен признак, че такава авария е станала. Докато токът продължава да тече, огънят се разгаря непрекъснато, обдухван през пролуките от пресен въздух и веднъж запалена вътрешната обшивка, вече няма как да се загаси. Това, че имало 3-на ел. защита съм го чувал, но като всяко българско нещо, знам колко може да му се има вяра. Бушоните често горят и персонала ги "поправя" с парче дебела жица, така както прави всеки 2-ри българин у дома си. А може и изобщо защитите да не са работели.Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
Гост
Agobot написаФакт е, че повечето пожари са неумишлени. Света помни и доста по-големи от този във влака Кардам - София, а и съм сигурен, че за администрацията на БДЖ версията за умишлен палеж е изключително удобна.
Comment
-
AYB написаТи си много наивен бе! Абе от умишлени пожари изгоряха половината гори на България.Докторите казват - алкохола е враг, Господ казва - обичай врага си!?
Comment
-
Докато токът продължава да тече, огънят се разгаря непрекъснато, обдухван през пролуките от пресен въздух и веднъж запалена вътрешната обшивка, вече няма как да се загаси."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
Comment