Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Няколко въпроса за религията и вярванията

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Guy de Mont Ferrand написа
    Тимъти Лиъри има една подобна мисъл:
    "Свидетелствата от астрономията, биохимията, генетиката, ядрената физика, дефинират истинската граница на философията и религията. Scientific American е по- "отнесен" отколкото което и да е окултно списание, Периодичната таблица на Менделеев- по- пророческа от картите Таро. Ядрото на атома е реалност, по-мистериозна и всеобхватна от която и да е теологична фантазия. Космологията на разширяващата-се-Вселена-прошарена-от-Черни-Дупки е по-странна от есхатологиите на Данте, Омир и Рамаяна"
    Така е. Описаните в библията, корана и прочие книжки хипотези са остарели и ненужни на фона на съвременните. При това съвременните са доста по-далече от здравия разум на очевидността.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Не виждам нищо смешно в религията, нито пък в образите, които тя създава - било мисловни или опредметени във вид на икони. Не виждам нищо жалко в това да си вярващ, дори и най-бедната и необразована старица в селската чераква не предизвиква у мен нито смях, нито жалост. Странно ми е защо човек може да чувства превъзходство над някого само защото другият е вярващ, а той - атеист. Нобеловата награда, гениалната творба, интелигентността нямат никаква нито пряка, нито обратна зависимост с вярата или отсъствието й. Моралните и човешки качества според мен също. Струва ми се странно защо надменноста и надсмиването спрямо вярващите е по-сериозно отколкото към хората, които се интересуват от зодии например. Това, дали вярваш или не, е избор, направен от самия човек или под влияние на средата му, и вярата не го прави в моите очи по никакъв начин ущърбен спрямо другите.

"Свидетелствата от астрономията, биохимията, генетиката, ядрената физика, дефинират истинската граница на философията и религията. Scientific American е по- "отнесен" отколкото което и да е окултно списание, Периодичната таблица на Менделеев- по- пророческа от картите Таро. Ядрото на атома е реалност, по-мистериозна и всеобхватна от която и да е теологична фантазия. Космологията на разширяващата-се-Вселена-прошарена-от-Черни-Дупки е по-странна от есхатологиите на Данте, Омир и Рамаяна"
      Не видях тук нито религия, нито пък философия. Картите Таро и окултните списания, които не са нито религия, нито философия, нямат нищо общо не само с Менделеев, но и с Данте. Всъщност дори между Данте и Менделеев може при желание и да се намери някаква връзка, но с картите Таро - не. У Омир има толкова есхатология, колкото и в комикс. И каква е връзката с религията - не разбрах. Т.е. разбрах. Религията е вид окултизъм, философията е сходна с гадаенето на карти и въобще и двете, както Омир, Данте и Рамаяна и всички, писали разни такива странни и неразбираеми от гледна точка на съвременния човек неща, са глупости, на които никой нормален и вярващ в обективната действителност и в нищо друго човек не изпитва нищо освен насмешка и жалост.

Comment

Струва ми се странно защо надменноста и надсмиването спрямо вярващите е по-сериозно отколкото към хората, които се интересуват от зодии например. Това, дали вярваш или не, е избор, направен от самия човек или под влияние на средата му
        Защото хората, които се интересуват от зодии не се опитват да натрапят на другите разни норми за живот, почерпени от бита на племена в арабската пустиня отпреди хиляда години.

Освен това не отричам ролята на религията за създаване и опазване на неща от сорта на морални устои, милосърдие, идеи за равенство пред бога и подобни неща.

Аз също ще се оттегля от темата, защото никого няма да убедя в каквото и да е.

thorn

Comment

Е, мисля че никой не не участва в темата, за да убеждава някого в нещо. Или ако го прави, то е цел, предварително обречена на провал. Ако дискусията крета, то е главно заради типове като мен, които имат за убиване малки периоди от време и се намира с кого да спорят за забавление. Несериозността на подобно занимание е естествена, но вероятно дразнеща за някого, но пък затова има и модератори.

Comment

Thorn написа
            Защото хората, които се интересуват от зодии не се опитват да натрапят на другите разни норми за живот,
            Всяко насилствено насаждане на религия, идеология или просто гледна точка, дори и на най-правлината и демократичната, е неприемливо, само че това е проблем на метода на действие, а не на същността на явлението. Исторически си прав за натрапването, но в тази тема не видях воинстващи религиозни фанатици, но воинстващи атеисти - през един-два постинга.

Comment

Религията не се натрапва на никой. Човек сам узрява за нея. :nod:

Comment

AYB написа
                Религията не се натрапва на никой. Човек сам узрява за нея.
                Като всяко обобщение - неточно. Всичко зависи от условията и особеностите на средата. Някъде е така, другаде - не. Това важи и за атеизма, както и за всяка идеология. Но е истина, че в темата религиозни фанатици не участваха, докато виж... другото Хана го написа. Може да се запитаме защо е така, още повече, че ще е въпрос по темата (поне както бе формулирана поначало).

Comment

айде сега, надявам се, не схващате мен като атеист-фанатик. всъщност, човек трябва да е доста напред с материала, за да схване някого като фанатик само от постинги в някакъв форум.
                  Работата с религията е там, че тя се опитва да проникне ви живота и по много други, често дразнещи пътища, извън насилствения. Разбира се, в нормални държави, тези опити се ограничават. У нас, обаче, сме свидетели на такива по медии и дори при церемонии с държавно значение, при това - само в плоскостта на клон на една религия, при това - като нещо естествено. Да не говорим за глупостта да се спомене религия в Конституцията.
                  Не съм против това всеки да вярва или изповядва каквото си ще. Против това съм това изповедание да ми бъде натрапвано - от пеещи брадати впиянчени чичковци пред военния строй до религиозни песнопения по държавната телевизия в часа на новата година. Да не говорим, че аз - като не-участник в никакво изповедание съм сравнително малко засегнат, но какво да кажат мюсюлманите, например? Пак повтарям - в по-цивилизованите от нас държави този етап е отминал.

тъй като подозирам, че някой недоразбрал пак ще изкара тежки инсинуации във "войнстващ атеизъм", ще повторя - написаното си е мое мнение, което само споделям, не натрапвам.

Comment

Фундаменталисти-атеисти :sm113: :sm113: :sm113:
                    Значи ислямисти, християнисти .... атеисти. Предлагам да заклеймим всички -исти. Например пианисти, балетисти, артисти, комунисти, хористи, спортисти - футболисти (е, това вече е еретично), хандбалисти, волейболисти, баскетболисти, хърделисти (тях на първо място), финансисти, барабанисти, флейтисти, китаристи и други знайни и незнайни -исти и -истки. :lol:

П. С. Уточнявам за някои - това е шега. Не искам да засегна никого!
                    Last edited by Odzava; 15-01-2008, 14:07.
                    Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                    Неизвестен руски адмирал

Comment

Уточнвам за някои - това е шега. Не искам да засегна никого!
                      Освен вероятно
                      хърделисти (тях на първо място)

ПП А какви са тези незнайни за мен -исти?

Comment

gollum написа
                        ПП А какви са тези незнайни за мен -исти?
                        Ами други им казват лекоатлети бягащи с препятствия, но там няма -исти :sm186:
                        Неизвестен руски адмирал

Comment

Моля да уточня, че се наричам смешна и жалка само организираната религия. Искрено и емоционално вярващите не ми изглеждат смешни и много рядко жалки. Мога да разбера мотивите им. Но искрено и дълбоко вярващите фанатици ме плашат като опасни луди.

thorn

Comment

Thorn написа
                            Моля да уточня, че се наричам смешна и жалка само организираната религия. Искрено и емоционално вярващите не ми изглеждат смешни и много рядко жалки. Мога да разбера мотивите им. Но искрено и дълбоко вярващите фанатици ме плашат като опасни луди.
                            "Насилието (а то е присъщо на всички фанатици) е последното убежище на некомпетентните."
                            Айзък Азимов (без скобите)
                            Неизвестен руски адмирал

Comment

Искрено и емоционално вярващите също могат да изглеждат смешни и жалки. Много зависи как "вярата" им се съчетава с даденостите на съвремието. Пример- вярващ индиец хвърли в смут семейството на една позната с нежеланието си да седи по нормален начин на стол, да се храни на маса, да се къпе във вана, да се храни с определени ястия и да не приема други. Човекът съсвем не се натрапва на околните, не е фундаменталист, но е смешен. Той просто заявява, че неговата религия, в която явно искрено вярва, му предписва определени правила. И на него му харесва да ги спазва.
                              Убеден съм, че един вярващ християнин не би бил по-малко смешен от кой да е религиозен човек по света, просто зависи в каква среда ще прояви навиците, придобити следствие от религията си. Може би това е и причината, основните религии да изживяват период на относителен упадък /като изключим ислямът, но той се превръща в все по-неудобна за западния начин на живот религия, а този начин на живот следствие глобализацията се утвърждава с бързи стъпки много по-ефективно/ . Упадък, засягащ не техните устои или принципи, а влиянието им в обществата на развитите страни- погледнато в переспективата на отминалите 2-300 години например.
                              Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Юлиане, това което описваш, според мен, няма нищо общо с религиите, а с традициите и обичаите, ако щеш и с навиците. Тъй като по света те са много разнообразни, то е лесно да изглеждаш смешен или да будиш недоумение, когато се озовеш в среда на хора, с много различни обичаи и традиции. Независимо от причините, поради които съществуват или се спазват, всички сме свикнали с това, с което сме свикнали и непознатото ни изглежда причудливо, та затова и смешно. Но е въпрос на култура (поне така мисля), да се помни, че както другия ти изглежда смешен, такъв си и ти в неговите очи, т.е. ако ще си имаш вземане-даване с него е добре да имаш уважение и към особеностите му.

Comment

Working...
                                X