Guy de Mont Ferrand написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Няколко въпроса за религията и вярванията
Collapse
X
-
Не виждам нищо смешно в религията, нито пък в образите, които тя създава - било мисловни или опредметени във вид на икони. Не виждам нищо жалко в това да си вярващ, дори и най-бедната и необразована старица в селската чераква не предизвиква у мен нито смях, нито жалост. Странно ми е защо човек може да чувства превъзходство над някого само защото другият е вярващ, а той - атеист. Нобеловата награда, гениалната творба, интелигентността нямат никаква нито пряка, нито обратна зависимост с вярата или отсъствието й. Моралните и човешки качества според мен също. Струва ми се странно защо надменноста и надсмиването спрямо вярващите е по-сериозно отколкото към хората, които се интересуват от зодии например. Това, дали вярваш или не, е избор, направен от самия човек или под влияние на средата му, и вярата не го прави в моите очи по никакъв начин ущърбен спрямо другите.
"Свидетелствата от астрономията, биохимията, генетиката, ядрената физика, дефинират истинската граница на философията и религията. Scientific American е по- "отнесен" отколкото което и да е окултно списание, Периодичната таблица на Менделеев- по- пророческа от картите Таро. Ядрото на атома е реалност, по-мистериозна и всеобхватна от която и да е теологична фантазия. Космологията на разширяващата-се-Вселена-прошарена-от-Черни-Дупки е по-странна от есхатологиите на Данте, Омир и Рамаяна"
Comment
-
Струва ми се странно защо надменноста и надсмиването спрямо вярващите е по-сериозно отколкото към хората, които се интересуват от зодии например. Това, дали вярваш или не, е избор, направен от самия човек или под влияние на средата му
Освен това не отричам ролята на религията за създаване и опазване на неща от сорта на морални устои, милосърдие, идеи за равенство пред бога и подобни неща.
Аз също ще се оттегля от темата, защото никого няма да убедя в каквото и да е.
Comment
-
Е, мисля че никой не не участва в темата, за да убеждава някого в нещо. Или ако го прави, то е цел, предварително обречена на провал. Ако дискусията крета, то е главно заради типове като мен, които имат за убиване малки периоди от време и се намира с кого да спорят за забавление. Несериозността на подобно занимание е естествена, но вероятно дразнеща за някого, но пък затова има и модератори.
Comment
-
Thorn написаЗащото хората, които се интересуват от зодии не се опитват да натрапят на другите разни норми за живот,
Comment
-
Гост
-
AYB написаРелигията не се натрапва на никой. Човек сам узрява за нея.
Comment
-
айде сега, надявам се, не схващате мен като атеист-фанатик. всъщност, човек трябва да е доста напред с материала, за да схване някого като фанатик само от постинги в някакъв форум.
Работата с религията е там, че тя се опитва да проникне ви живота и по много други, често дразнещи пътища, извън насилствения. Разбира се, в нормални държави, тези опити се ограничават. У нас, обаче, сме свидетели на такива по медии и дори при церемонии с държавно значение, при това - само в плоскостта на клон на една религия, при това - като нещо естествено. Да не говорим за глупостта да се спомене религия в Конституцията.
Не съм против това всеки да вярва или изповядва каквото си ще. Против това съм това изповедание да ми бъде натрапвано - от пеещи брадати впиянчени чичковци пред военния строй до религиозни песнопения по държавната телевизия в часа на новата година. Да не говорим, че аз - като не-участник в никакво изповедание съм сравнително малко засегнат, но какво да кажат мюсюлманите, например? Пак повтарям - в по-цивилизованите от нас държави този етап е отминал.
тъй като подозирам, че някой недоразбрал пак ще изкара тежки инсинуации във "войнстващ атеизъм", ще повторя - написаното си е мое мнение, което само споделям, не натрапвам.
Comment
-
Фундаменталисти-атеисти :sm113: :sm113: :sm113:
Значи ислямисти, християнисти .... атеисти. Предлагам да заклеймим всички -исти. Например пианисти, балетисти, артисти, комунисти, хористи, спортисти - футболисти (е, това вече е еретично), хандбалисти, волейболисти, баскетболисти, хърделисти (тях на първо място), финансисти, барабанисти, флейтисти, китаристи и други знайни и незнайни -исти и -истки. :lol:
П. С. Уточнявам за някои - това е шега. Не искам да засегна никого!Last edited by Odzava; 15-01-2008, 14:07.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Thorn написаМоля да уточня, че се наричам смешна и жалка само организираната религия. Искрено и емоционално вярващите не ми изглеждат смешни и много рядко жалки. Мога да разбера мотивите им. Но искрено и дълбоко вярващите фанатици ме плашат като опасни луди.
Айзък Азимов (без скобите)Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Искрено и емоционално вярващите също могат да изглеждат смешни и жалки. Много зависи как "вярата" им се съчетава с даденостите на съвремието. Пример- вярващ индиец хвърли в смут семейството на една позната с нежеланието си да седи по нормален начин на стол, да се храни на маса, да се къпе във вана, да се храни с определени ястия и да не приема други. Човекът съсвем не се натрапва на околните, не е фундаменталист, но е смешен. Той просто заявява, че неговата религия, в която явно искрено вярва, му предписва определени правила. И на него му харесва да ги спазва.
Убеден съм, че един вярващ християнин не би бил по-малко смешен от кой да е религиозен човек по света, просто зависи в каква среда ще прояви навиците, придобити следствие от религията си. Може би това е и причината, основните религии да изживяват период на относителен упадък /като изключим ислямът, но той се превръща в все по-неудобна за западния начин на живот религия, а този начин на живот следствие глобализацията се утвърждава с бързи стъпки много по-ефективно/ . Упадък, засягащ не техните устои или принципи, а влиянието им в обществата на развитите страни- погледнато в переспективата на отминалите 2-300 години например.Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
Юлиане, това което описваш, според мен, няма нищо общо с религиите, а с традициите и обичаите, ако щеш и с навиците. Тъй като по света те са много разнообразни, то е лесно да изглеждаш смешен или да будиш недоумение, когато се озовеш в среда на хора, с много различни обичаи и традиции. Независимо от причините, поради които съществуват или се спазват, всички сме свикнали с това, с което сме свикнали и непознатото ни изглежда причудливо, та затова и смешно. Но е въпрос на култура (поне така мисля), да се помни, че както другия ти изглежда смешен, такъв си и ти в неговите очи, т.е. ако ще си имаш вземане-даване с него е добре да имаш уважение и към особеностите му.
Comment
Comment