Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Няколко въпроса за религията и вярванията

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Няколко въпроса за религията и вярванията

Съжалявам, ако вече има подобна тема...Не намерих такава

Ето и въпросите ми:

1. Вярвящи ли сте или атеисти?
    2. Ако сте атеисти, в кой период от живота си се обърнахте към атеизма? Постепенно ли дойде прозрението, че няма Бог или чрез някое контретно събитие (или поредица от събития) в живота ви?
    3. Ако сте вярващи, каква е представата ви за Бог?
    4. Какво ви дава религията (утеха, опора...)?
    5. Коя религия (християнство, мюсюлманство, юдаизъм, будизъм или някоя друга) е най-близка до разбиранията ви за живота? Бихте ли сменили религията си?
    6. Ходите ли на църква? Мислите ли, че трябва да има специално място, където хората да се молят?
    7. Суеверни ли сте? Мислите ли, че суеверието е враг на религията?
    8. В какво вярвате? (паралелни вселени, задгробен живот...)

Каква е целта на тази тема?
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Темата е за форум "Православие"
      Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Наистина темата е по-скоро за православен или подобен форум. А за това:
        практиката показва, че (почти) всички хора са суеверни. Особено религиозните.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

защо ли предчувствам ключ да поредните общи приказки, в които, да си призная, често се изкушавам да участвам

Comment

night_eyes написа
            Съжалявам, ако вече има подобна тема...Не намерих такава

Ето и въпросите ми:

2. Ако сте атеисти, в кой период от живота си се обърнахте към атеизма? Постепенно ли дойде прозрението, че няма Бог или чрез някое контретно събитие (или поредица от събития) в живота ви?
            5. Коя религия (християнство, мюсюлманство, юдаизъм, будизъм или някоя друга) е най-близка до разбиранията ви за живота? Бихте ли сменили религията си?
            6. Ходите ли на църква? Мислите ли, че трябва да има специално място, където хората да се молят?
            То като се замислиш само първия въпрос е смислен за да стане полемика , но като тема за спорове не е лошо , въпрос на личен избор - който иска да си се моли и да ходи по черкви , аз съм против !
            Това, че съм схванал някои неща, дължа на разклатеното си здраве.
            Да си болен, значи да разбираш.
            Без болестта не разбираме кое е най-важно. Но можем прекрасно да разберем всичко останало.

(Емил-Мишел Чоран, "Тетрадки 1957-1972")

Comment

night_eyes написа
              Разбира се че съм вярващ,вярвам в моята религия силно,страстно и с цялото си сърце.
              Друга е чадо мое,друга е-аз съм превърженик на кюфтеланството.
              Вярвам във свещенния,велик и единосъщен бог-Кюфте,вечна да е славата му.
              Огромна тава кюфтета и техния пророк-бурето с вино.
              Топли чувства в червата,както бе казал поета.
              Да,чадо мое,близката кебапчийница е моя храм.Ела да те заведа там да видиш каква мешана скара правят,да усетиш мощта на нашия бог и и ти ще станеш завинаги негов поклонник,истина ти казвам.

А сега сериозно-
              1-Антирелигиозен съм.Мразя и ненавиждам религията във всичките и форми.
              2-По-рождение съм си такъв.В това отношение смятам,че това нещо е вродено.Или се раждаш религиозен,или се раждаш атеист.Това е като хомосексуализма и толерантността към останалите.Или се раждаш хомо или хетеро,или толерантен или нетолерантен.Просто ген.
              3-Не съм вярващ,но представата ми за бог е като за някаква шарена измисличка,посъшита с бели кончета с цел замазване на очи и завъртане на глави на лапнишарани и наивници...
              4-Барометър с който да видя колко много наивници все още съществуват по света...Но с бих се зарадвал ако един ден просто се изкоренят всички религии от лицето на земята,щото тотото горе долу върши същите измервателни функции.
              5-Никоя,те всички са еднакви.Чел съм няколко религиозни писания (Библията,Корана,доста евангелия,религиозни трактати на други по-малки религии) и разлика не виждам.Все една и съща храна за наивниците.Само че съобразена със манталитета и емоционалността на съответните географски ширини.
              6-Не,иначе хората място за молитви нека да си имат.Не ми пречат тези места,ако това питаш.
              7-Не съм суеверен и не виждам никаква разлика между суеверието и религията.
              8-В нищо.Вярата е незнание.Знанието и вярата са две взаимноизключващи се понятия.

Comment

Друга е чадо мое,друга е-аз съм превърженик на кюфтеланството.
                Вярвам във свещенния,велик и единосъщен бог-Кюфте,вечна да е славата му.

С това изказване си спечели една почерпка от мене :7_2_103v: :trink39:
                Без болестта не разбираме кое е най-важно. Но можем прекрасно да разберем всичко останало.

Comment

Богът Кюфте е низш първобитен остатък. Днешното развито и цивилизовано общество е преминало към единствената правилна вяра:

Летящото спагетено чудовище!
                  То не само че е направено от спагети, ами съдържа в себе си не едно а цели ДВЕ кюфтета. Ще започна активна мисионерска дейност и при нужда свещена война с цел окончателното премахване на езическите остатъци, свързани с бога Кюфте.

:mhehe:

Никога (дори като малък) не съм вярвал в това, което ми поднасят, а в момента, в който се замислих сериозно за света, осъзнах, че съм атеист, и то агностичен атеист. Религията до нищо хубаво не води, за две хилядолетия толкова много глупости са извършени в името на този или на онзи бог, че срам да те хване. И ако прочетете историята за появата спагетеното чудовище и за това, което правят в Канзас в XXI в., наистина срам ще ви хване. А междувременно аз гледам с надежда към симпатягите от ЦЕРН

Bojilov, мнения като твоето ми оправят настроението за седмица напред и връщат надеждата ми в доброто, красиво и светло бъдеще :tup:

Comment

Но като всяко друго нещо е факт че и вярата си има своите положителни качества , било то за "малкия" обикновен човек или за цели нации,това също няма как да се отрече ...

P.S Като се мина на хранителна тематика , аз съм поклонник на "Бисквитеното чудовище", който е гледал Улица Сезам знае

Comment

Суворов написа
                      Но като всяко друго нещо е факт че и вярата си има своите положителни качества , било то за "малкия" обикновен човек или за цели нации,това също няма как да се отрече ...

P.S Като се мина на хранителна тематика , аз съм поклонник на "Бисквитеното чудовище", който е гледал Улица Сезам знае
                      Напълно си прав, адски много хора изпитват потребност да вярват в нещо и биха се сгърчили, ако осъзнаят, че няма живот след смъртта и че Вселената, поне според сегашното ни познание, е едно голямо недоразумение :sm113: А и религията играе консолидираща роля, и пр. ... :p

P.S. Дааааа..... спомени.... Бисквитеното чудовище über alles!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :tup:

Comment

Сержант Алексей Воронин написа
                        P.S. Дааааа..... спомени.... Бисквитеното чудовище über alles!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :tup:
                        Cthulhu

albireo написа
                        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Богът Кюфте е низш първобитен остатък. Днешното развито и цивилизовано общество е преминало към единствената правилна вяра:....Летящото спагетено чудовище!
                          Eee, аман от монотеисти... :wo-oh:
                          Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Where Would Jesus Shop?
                            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                            "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Отговор: Вярващ съм, но и атеизмът е форма на вяра, ако вярваме на Тери Пратчет

Отговор: Безкрайност. Обхващащ всичко, съдържащ всичко - горната граница на нещо, което няма граница.

Отговор: На мен религията не ми дава нищо, защото не съм кръстен. Единствено думите на Христос от Евангелията ми дават нещо.

Отговор: Християнство от евангелията, будизъм, зороастризъм.

Отговор: За тези, които искат е хубаво да има. Хората имат нужда от институции. А иначе Христос е казал, че е по - добре да се молиш скришом, но с вяра, отколкото показно в църквата, но без.

Отговор: Откакто научих за принципа на неопределеността съм суеверен

Доста е объркано
                              Не 7, а 77 пъти по 7...

http://www.mathematicalanthropology.org/

Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

Comment

Working...
                              X