Любопитно

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • Николов
    новак
    • May 2014
    • 8

На 19.05.2016г. температурата в град Фалоди (Phalodi) в индийския щат Раджастан е достигнала 51 градуса по Целзий. http://edition.cnn.com/2016/05/20/as...d-temperature/
    Как се ходи по асфалт при 51 градуса?
    Бос(а) по асфалта вървя си, свиркам си и нищо не търся...

Май си търсят джапанките.
    Last edited by Николов; 24-05-2016, 12:37.

Comment

• Кухулин
      ветеран
      • Nov 2006
      • 12515

Цокаш студена миринда и псуваш Лично съм се пържил на 54 градуса в Триполи, Либия. Па нищо ми няма. Почти

Comment

• Dinain
        Платен агент на злото
        • Jan 2006
        • 14111

А в една съседна страна...

Румънският полицай, който се превърна в звезда
        Подобно на хиляди ченгета по целия свят, един ден инспектор Мариан Година получава гневно обаждане от началниците си. Наредено му е да се яви пред ръководството незабавно.
        Причината се оказва шеговита публикация във Фейсбук, където младият пътен полицай от Брашов (град с 250 000 души население в планините на Трансилвания) решава да разкаже куриозен случай от работата си.
        ....
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

• Nick
          ветеран
          • Apr 2005
          • 2974

Фейсбуком по бездорожью и разгильдяйству!
          Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
          A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

• Кухулин
            ветеран
            • Nov 2006
            • 12515

Добре бе, някой с повече познания в биологията може ли да ми обясни - това сега инстинкт ли е или някакъв колективен интелект:

Comment

• ValBo
              ветеран
              • Aug 2003
              • 1421

Мравките отглеждат ларви на бръмбари в гнездата си. От тази гледна точка, може да ги пишем разумни
              Сънят е слаб заместител на кофеина!

Comment

• gollum
                фрогландец на вестконинска служба
                • Jan 2003
                • 22550

Не мисля че е по-различно от мравки, правещи мост (от телата си) и прочее подобни доста характерни за тях "групирания". Сигурно можем да говорим за "групов интелект".

Comment

• Кухулин
                  ветеран
                  • Nov 2006
                  • 12515

От чисто механична гледна точка задачата ми се вижда доста по-сложна. Нещо не ми е ясно как взаимодействат, как я решават. Хм.

Comment

• ValBo
                    ветеран
                    • Aug 2003
                    • 1421

Различно.
                    Пчелите указват къде има нектар с танци.
                    Мравките предават химически сигнали

Comment

• Юлиан Август
                      ветеран
                      • Jul 2006
                      • 1441

Кухулин написа
                      Добре бе, някой с повече познания в биологията може ли да ми обясни - това сега инстинкт ли е или някакъв колективен интелект:

http://i.imgur.com/abvIgxJ.gifv
                      "Градът" на Саймък спомняш ли си ?
                      Мравките проявяват колективен интелект. Термитите са даже по-напред от тях. Тия им качества ги правят най-разпространените видове насекоми и като се има предвид, че колективно живеещите такива са сравнително късни еволюционни издънки, то пред тях има много бъдеще. Току-виж някой ден стегнем звездолетите заради тях, защото манията им да строят ни е излязла през носа
                      Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

• Amazon
                        Нередовен
                        • May 2006
                        • 7016

Кухулин написа
                        От чисто механична гледна точка задачата ми се вижда доста по-сложна. Нещо не ми е ясно как взаимодействат, как я решават. Хм.
                        Да, както написа ВалБо мравките използват букет от феромони, за да комуникират, или в посочения случай да оставят пътека от феромони, за да се синхронизират и да доведат други работници при намереното. Това за механичната гледна точка.

Как обаче "мислят" и "откриват" на мен ми е загадка. Мравките за пастири - пазят, отглеждат и доят листни въшки. Мравките са градинари - отглеждат гъби, растения, обогатяват почвата и правят композити. Мравките имат "професии" и специализации. Мравките имат детски ясли и "лелки", които работят в тях. Мравките водят нападателни и отбра нителни войни и образуват огромни армии.

А за който е пропуснал има една страхотна фантастична книга на Бернар Вербер "Мравките". Има я в читанката. Разбира се почти всичко в нея е научна фантастика, но за който се интересува от темата е мехлем за душата. Цял нов свят.
                        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• Mazzini
                          новак
                          • May 2015
                          • 48

Кухулин написа

http://i.imgur.com/abvIgxJ.gifv
                          Още нашите предци вярно са отбелязали, че „една глава е добре, а две – още по-добре”. И в това се убеждаваме на всяка крачка и в бита и в работата. В сюжетите на народните приказки и легендите на п…

Преди време, в един брой на списание 8 имаше статия за колективния разум, не можах да намеря броя. Ставаше въпрос за някакви устройства, които измерваха резонанси при събития обхващащи големи групи от хора.

Comment

• ValBo
                            ветеран
                            • Aug 2003
                            • 1421

Аз съм на мнение, че за разлика от насекомите, при човека масовостта води до намаляване на интелекта.

Comment

• pnp5q
                              grudge-holder
                              • Feb 2007
                              • 3566

Кухулин, хрумна ми идея за обяснение - представи си ги като крайни автомати, управлявани не от електрически, а от химически импулси.
                              "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

• Amazon
                                Нередовен
                                • May 2006
                                • 7016

България за две години е изнесла оръжие за 2 милиарда лева!
                                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Working...