Любопитно

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • Dinain
    Платен агент на злото
    • Jan 2006
    • 14111

След 140 години "Ливайс" припомни за какво служи малкото джобче на дънките
    http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2...sluji_malkoto/

Винаги съм мислел, че е за запалка.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

• Angelmr
      ветеран
      • Jun 2005
      • 1398

Времената се менят. Все ми се струва, че в съвременността поради отсъствието на джобни часовници, там е мястото на джобния нож.

Comment

• Dinain
        Платен агент на злото
        • Jan 2006
        • 14111

Джобни ножчета има много отдавна. Интересното е какво е било оригиналното предназначение...
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

• messire Woland
          -
          • Jan 2003
          • 10623

А аз винаги съм си мислел, че страничното джобче е за ключове

Как са изглеждали плодовете и зеленчуците, преди да започнем да ги отглеждаме.
          Here's what fruits and vegetables looked like before we domesticated them

Тоест преди да ги модифицираме. Добро четиво и аргумент в споровете за ГМО
          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

• Angelmr
            ветеран
            • Jun 2005
            • 1398

Дори динята на картината вече е претърпяла значителна модификация.
            По нашите краища пък расте едно дърво известно като "дива череша", чиито плодове са тъмнокафеви, зреят есента, вместо пролетта и не повече от 5% от теглото им е месеста част. Не знам дали наистина има връзка с черешите, не съм се интересувал много сериозно.

Comment

• messire Woland
              -
              • Jan 2003
              • 10623

Angelmr написа
              Дори динята на картината вече е претърпяла значителна модификация.
              По нашите краища пък расте едно дърво известно като "дива череша", чиито плодове са тъмнокафеви, зреят есента, вместо пролетта и не повече от 5% от теглото им е месеста част. Не знам дали наистина има връзка с черешите, не съм се интересувал много сериозно.
              Мда, е, с течение на времето сме селектирали това, което ядем. И сме изоставяли и заменяли едни видове с други. Примерът, за който се сещам, е с баклата и боба. Тя е изчезнала, макар че е била много употребявана, а вместо нея масово се употребява боб.
              Има и куп други неща, които са се яли в Средновековието и които са изчезнали от менюто ни, или поне не са масови, като пащърнака например.
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

• Amazon
                Нередовен
                • May 2006
                • 7016

Ако погледнем домашните животни, разликите им с дивите им братовчеди(където са оцелели) не са чак толкова големи. Докато при растенията се вижда че има огромна разлика. Не знам къде е причината. Дали растенията са по-податливи на селекция и крайни форми на модифициране(примерно ашладисването!), или процеса при растенията е продължил по-дълго. Аз съм по-склонен да приема първото. Кокошките са опитомени в Египет преди 5000 години. Това си е дълъг период.
                Най-дълго сме съжителствали с кучето с което сме еволюирали заедно. А при нормалните породи разликите с вълка не са чак толкова големи, могат и да се кръстосват. Най-ярката еволюционна промяна за стотиците хиляди години съжителстване с човека е лаенето.
                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• messire Woland
                  -
                  • Jan 2003
                  • 10623

Amazon написа
                  Ако погледнем домашните животни, разликите им с дивите им братовчеди(където са оцелели) не са чак толкова големи. Докато при растенията се вижда че има огромна разлика. Не знам къде е причината. Дали растенията са по-податливи на селекция и крайни форми на модифициране(примерно ашладисването!), или процеса при растенията е продължил по-дълго. Аз съм по-склонен да приема първото. Кокошките са опитомени в Египет преди 5000 години. Това си е дълъг период.
                  Най-дълго сме съжителствали с кучето с което сме еволюирали заедно. А при нормалните породи разликите с вълка не са чак толкова големи, могат и да се кръстосват. Най-ярката еволюционна промяна за стотиците хиляди години съжителстване с човека е лаенето.
                  Всичките породи са резултат от човешката дейност, така че ги сравнявай накуп. Виж разликата от вълка до да речем каракачанската порода, пинчера или дакела
                  Проект 22.06.1941 г.

Comment

• Amazon
                    Нередовен
                    • May 2006
                    • 7016

Мани ги тия плъхове пинчера и дакела, това са абдоминации подържани от човека и не биха оцелели и поколение в този си вид, без човешка намеса. Виждал ли си помияр дето да прилича на дакел? Докато разликата между каракачанката и вълка е точно никаква. Повече козина и малко различна муцуна, никакви други физически различия. Между самите вълци също има разлики. Освен това каракачанка и вълк (стига и двете да не са момчета) могат да си имат прекрасно здраво поколение.

А кучето го дадох като краен пример, на единственото животно еволюирало заедно с човека за може би милион години. Преди каквито и да е селекции на растения. Дори случайното култивиране (като при житото) е от по-късно доколкото знаем

Иначе пилета, волове, кози, овце, свине, котки - всичко си има диви събратя с които имат минимални разлики. Дори конят на който дивият вариант е изчезнал, има един далечен братовчед в пижама с който много си приличат. Разликата е основно че зебрите не могат да бъдат опитомявани.

Comment

• Angelmr
                      ветеран
                      • Jun 2005
                      • 1398

Amazon написа
                      Растенията позволяват доста по-голяма свобода за генетично моделиране. Почти всички могат да се размножават чрез клониране, от което идва огромното значение на хибридите. Доста по-лесно е между видовото размножаване. Броя на получените от един експеримент семена е сигурно с един или два порядъка по-голям от потомството на един селекционен експеримент с животни. При животните няма такава свобода.

Comment

• Nick
                        ветеран
                        • Apr 2005
                        • 2974

Amazon написа
                        ...абдоминации...
                        Abominations. Коремни?
                        Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

• Amazon
                          Нередовен
                          • May 2006
                          • 7016

Nick написа
                          Abominations. Коремни?
                          Добре де, абоминации, прав си

Comment

• ndragostinov
                            ветеран
                            • Dec 2003
                            • 1160

Опит за портрет на американския избирател:
                            Truth will save the world

Comment

• Amazon
                              Нередовен
                              • May 2006
                              • 7016

ndragostinov написа
                              Опит за портрет на американския избирател:
                              http://nymag.com/daily/intelligencer...ers-poll.html#
                              Интересно. Това обаче е само за републиканците. Тръмп си води убедително.

Comment

• Лейн
                                ветеран
                                • Feb 2006
                                • 7116

Руските военни овладяват кучешките и еленовите впрягове. При минус 30

Comment

Working...