Amazon написа
Виж мнение
- Не съм запознат с подробностите около първите два случая, но пък двамата братя в Бостън бяха оплюти от чичо си (доколкото си спомням) веднага след случая; за майката не знам. Третият пример по-скоро потвърждава правилото, в смисъл че едни загинали водят до индоктринирането на свои близки в последствие (тук не става дума за подстрекаване).
- Да не разглеждаме отделни примери, а статистика. Точно в Израел има проведени анализи на стотици самоубийци (и кандидат за такива), какво ги е подтикнало, как е протекъл процесът на вербуването и какво е било участието на близките им. Ако трябва, ще поровя за източници, защото минаха години, откакто се интересувах от тези неща. Това, което помня е, че в масовия случай атентатът идва като абсолютна изненада за близките на самоубиеца и това е напълно логично и в интерес както на вербувания, така и на вербуващия - колкото по-малко хора знаят, толкова по-малък е шансът някой да го издаде. Естествено, ако възнамеряваш да се самовзривиш, няма да ходиш да го разказваш на цялата си рода - нормалната реакция ще е да се опитат да те разубедят, а ако не успеят, дори да те издадат на властите, за да ти спасят поне живота.
А и ти сам си противоречиш:
Явно че не съм първият на когото е минала такава мисъл.
Явно че не съм първият на когото е минала такава мисъл.
Идеята в Израел е била абсолютно същата: да се въдвори разбиране сред палестинците, че който стане терорист, ще причини щети и страдания на близките си след смъртта или залавянето си, и така ще се обезкуражат кандидат-шахидите. Защо практиката се е оказала неефективна:
1. Не обезкуражава кандидат-шахидите - явно на този етап за тях джихадът е по-важен от материални неща като жилища и пари. След като индивидът е приел да жертва живота си, очевидно ще приеме да жертва материалните си блага и тези на други индивиди.
2. Създава почва за още повече кандидат-шахиди - с кръгът от близки роднини на покойника (в масовия случай става дума за самоубиец-шахид) в кратък период от време се случват следните неща:
а) губят свой близък, паднал в борба с традиционен враг
б) губят жилището си
в) губят имуществото си
г) в масовия случай те нямат връзка с постъпката на своя покоен близък, ерго в б)+в) те виждат себе си като невинна жертва на същия този традиционен враг
=> рискът някой от този кръг на близки роднини да стане кандидат-шахид на свой ред скача значително
3. Води до изключително негативен отзвук сред плеяда от правозащитни организации и медии.
Т.е. от цялата работа полза няма, само негативи.
Comment