Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Любопитно
Collapse
X
-
Секретната Америка
От вестник "Сега", автор: Алекс Йорданов
Не че е нещо неочаквано, повечето от тези неща и така беше ясно, че съществуват в някаква степен, но все пак е любопитно.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
messire Woland написа Виж мнение"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
ще се СЕТЯТ, че "license to kill" не е решил НИЩО, НИКОГА и НИКЪДЕ...
В тази връзка - една статийка с мнението на един бивш сащиански военен по този въпрос (мисля че е показателна за това как "те" виждат тези неща във връзка с "позволението за убийство").
Comment
-
pnp5q написаНЕ Е РЕШИЛRalph Peters написаThat doesn’t mean that we’ll see an end to terror
Впрочем, подхода ти относно значението на отделната личност определено заслужава отделна тема. Аз имах предвид по-скоро ефективността на различните стратегии в дългосрочен план - в случая това, че фундаменталистите формално са част от ислямския свят и унищожаването им без прекъсване на тази връзка - или поне без преговори с останалите - де факто хармонира като резултативен ефект с действията на терористите - двата свята се разделят. Но ще се въздържа от отговори точка по точка.
Само ще споделя една асоциация и едно учудване. Писанието много ми напомня на сталинския подход към човека и проблема. А присвояването на правото за раздаване на смъртни присъди (без да коментирам мотивите и юридическата и тактическа оправданост), сложено до "we need to remember that a man who believes he has a voice in his own destiny is far less likely to become a fanatical terrorist" ми изглежда като чудесен пример за логически взаимоизключващи се параграфи. Дей хав то ремембер ет ласт..."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Цялата работа е в частта "нищо, никога, никъде" . Нещо определено е решавал (най-малкото за убитите). Въпросът е, че ти мислиш за окончателно решаване на проблем, т.е. средство или действие, в резултат на което проблемът изчезва. Докато убийството (в стратегически смисъл - всяко отделно действие) е само тактически елемент за решаване на конкретен проблем. А това решение на свой ред трябва да е част от определена стратегия, която не може да се базира на тактическо решение (като цел).
Виж, ако имаш предвид, че никоя война никога и никъде не е решила никакъв проблем... Но дори и с това не бих се съгласил - войните водят до сериозни промени, а следователно и до решения. Е, не на някои от основните човешки проблеми .
Впрочем, погледнато откъм ексремалната му форма унищожаването Решава окончателно проблеми от този род. Въпросът е дали можеш да я постигнеш на практика. В конкретният случай, убийства от този род са ефективно средство за решаване на тактическите проблеми (лишаване на противника от ръководство и от експерти) и точно това се описва в статията. Макар че поначало е ясно, че такова ще е виждането на военен .
Що се отнася до политическите убийства - всичко зависи от това кога, къде и кой защото както могат да решават проблеми (да направляват в определена посока), така и могат да създават такива.
ПП Ако ти се обсъжда, мога да метна постовете в самостоятелна тема. Обаче ми се върти в главата, че тема за ролята на личностите в историята има, ще потърся.
М`да, имало такава тема.
Comment
-
Откриха втори Перперикон
Намерихме пещера с 4-метрови човешки фигури, наоколо има и гробници, а целия комплекс е е с диаметър няколко километра
Пещерняци откриха уникално тракийско светилище, което може да засенчи дори Перперикон. Сензационната новина съобщи шефът на спелеоклуб "Дервент" Евгени Коев.
Намерихме пещера с 4-метрови човешки фигури, наоколо има и гробници, обясни той. Целият комплекс е много добре запазен и е с диаметър от няколко километра, пише "Стандарт".
Мястото е близо до Дунав, но засега се пази в тайна, за да се избегнат иманярски набези.
"Готов съм веднага да видя находката, макар да стана модерно сравнението с древното светилище край Кърджали", коментира професор Николай Овчаров. Според него, ако разказът на пещерняците е достоверен, България може да се е сдобила с нова световна забележителност.
Новото светилище се състои от уникална пещера с 4-метрови човешки фигури. То е поне отпреди 20 века. Целият комплекс е много добре запазен и е с диаметър от няколко километра. В тях има и гробници. Предполагаме, че те са на богати владетели или жреци, каза Коев.
Това не е първото откритие на клуб "Дервент". Сред най-големите постижения на Евгени Коев е една от арбанашките пещери, известна като Малката. В нея експедицията открива уникално изображение на Богородица от Средновековието. То е изрисувано върху загладени пукнатини и цепнатини на една от стените. Образът е разположен така, че между 3 и 4,30 часа следобед слънчев лъч прониква от миниатюрен отвор и го осветява.
ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
НА ИЛИНДЕН
Паметна плоча, Крушево,
ИЛИНДЕН 1953
Comment
-
Край на политкоректната криеница - капитализмът не се нуждае от наука и образовани хора."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
pnp5q написа Виж мнениеКрай на политкоректната криеница - капитализмът не се нуждае от наука и образовани хора.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеНе си прав, шпакловката е много тънък занаят!Last edited by Guy de Mont Ferrand; 09-12-2011, 16:24.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Той май имаше предвид нещо малко по-различно, ама да не навлизаме в такива подробности. Няма да обясняваме вицове я
Иначе пак отиваме към необходимостта от науката като цяло и от научното образование в частност. Струва ми се, че има един друг парадокс - колкото по-развита е една държава (благодарение на науката и технологиите), толкова по-малко работни места има за занаятчийския, ако мога така да го нарека, труд. Въпросните бояджии, водопроводчици, шивачки и прочие. Особено ако трудът може да се "аутсорсне" - т.е. засега ще има постоянно количество водопроводчици и електротехници (пропорционално на населението), но пък шивачките или обущарите виждаме как намаляват, изнесени към Виетнам, Китай и Индия. След време може да се окаже, че един робот за 100 000 евро (примерно) е по-евтин за боядисване на стаи или жилища от един бояджия. И тъй нататък, схващате накъде клоня.
При което при бавно намаляващо население и бързо намаляващи работни места от определени типове какво ни остава - да имаме увеличаващи се работни места от други типове. Където вече идва и мястото на сферата на услугите и на творческия труд. Или пък на безработицата, както е вероятно в Испания, Великобритания, Италия, а може би и у нас - в първите три страни безработицата сред младите е доста по-висока от средната.
Така че всъщност набеждаването на някои занимания като ненужни е малко прибързано, дори и ако допуснем, че единствената полза от тях е да няма безработица (поне формално).
Comment
-
Ги, ти се нещо много развълнува, Кухулин мяса кат да се майтапеше. Иначе със същия успех, за който ти ще се научиш на шпакловка за 6 месеца, така и шпакловчика може за същото време да произведе една много повърхностна статийка по дребен проблем, която ще мине без грижи в някой брой на известия на музеите от незнам къде си, май вече не се казваха така . Та шпакловката си е тънка работа наистина и не е за всеки , но това няма нищо общо с подценения труд на цялата паплач от хуманитаристиката, по този въпрос си напълно прав. Както и аз също вярвам в платеното висше образование, при това скъпо платеното. Основно -задължително, средно - безплатно, висше - който иска.
Comment
-
Уф, съжалявам за недоразумението! Връзката е, че се измерва в пари нещо, чиито ефекти (особено в дългосрочен план) са неизмерими в тази мярка. Темата за естественото предпочитание на инвеститорите към научни области `с бърза възвращаемост` за сметка на фундаменталните и хуманитарните е толкова стара, че я сметнах за очевидна. Но за щастие това е поправено от bsb - да, въпроса, според мен, опира в необходимостта от наука и научно образование по принцип."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеГи, ти се нещо много развълнува, Кухулин мяса кат да се майтапеше. Иначе със същия успех, за който ти ще се научиш на шпакловка за 6 месеца, така и шпакловчика може за същото време да произведе една много повърхностна статийка по дребен проблем, която ще мине без грижи в някой брой на известия на музеите от незнам къде си, май вече не се казваха така . Та шпакловката си е тънка работа наистина и не е за всеки , но това няма нищо общо с подценения труд на цялата паплач от хуманитаристиката, по този въпрос си напълно прав. Както и аз също вярвам в платеното висше образование, при това скъпо платеното. Основно -задължително, средно - безплатно, висше - който иска.A strong toun Rodez hit is,
Comment
Comment