If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Честит имен ден на всички българи, носещи името на християнския светец Св. Георги Победоносец ! Бъдете здрави и щастливи !
Честит празник на българските воини ! :trink39:
Честито на всички именници и на всички служещи в армията!
„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Днес е големият християнски празник Гергьовден. Християнският Великомъченик св. Георги Победеносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305).
Постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 г.
Според житието, недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището.
Оттогава се ползва със славата на един от най-изявените конници в християнството, поради което е избран за светец - покровител на войската - у нас 6 май се почита като Ден на храбростта и празник на Българската армия, когато се извършва ритуален водосвет на бойните знамена.
Празникът е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ ¹ 5 на княз Александър Батемберг. По-рано, в същия месец е учреден и военният орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.
През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, която е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление ¹ 15 на МС. В памет на Свети Георги (на гръцки "земеделец") Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, земеделието и животновъдството.
Свети Георги е покровител на овчарите и стадата. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на светеца, пече се агне - всички се събират на празнична трапеза с песни, свирни и танци.
Нашето поделение участва на парада в центъра на Бургас. Аз участвах, единствено успях да се видя по МСАТ. За награда получихме един ден коменсация, а всички други по 3 дена, но какво да се прави. Иначе първо поднасяхме венци на паметника пред военния клуб и после имаше освещаване на бойните знамена и накрая тържествен марш. Абе много добре мина.
Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment