Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гергьовден е !

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Гергьовден е !

    Честит имен ден на всички българи, носещи името на християнския светец Св. Георги Победоносец ! Бъдете здрави и щастливи !
    Честит празник на българските воини ! :trink39:
    Last edited by HELLCAT; 06-05-2007, 10:12.
    SEMPER AGRESSUS

    #2
    Честит празник на Българската Армия!!!


    Comment


      #3
      Честито на всички именници и на всички служещи в армията!
      „Аз, Драгомир, писах.
      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

      Модератор на раздел "Военна Авиация"

      Comment


        #4
        Православната Църква и армията в България Във всяко богослужение, включващо Велика ектения и на Великия вход на светата Литургия, свещеникът (или дяконът) отпрая прошение за христолюбивото воинство. “Христолюбиво воинство” се нарича сонмът (сборът) от светци, които по един или друг начин са “воюв...


        БПЦ и БА в България

        ---

        Днес е големият християнски празник Гергьовден. Християнският Великомъченик св. Георги Победеносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305).

        Постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 г.

        Според житието, недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището.

        Оттогава се ползва със славата на един от най-изявените конници в християнството, поради което е избран за светец - покровител на войската - у нас 6 май се почита като Ден на храбростта и празник на Българската армия, когато се извършва ритуален водосвет на бойните знамена.

        Празникът е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ ¹ 5 на княз Александър Батемберг. По-рано, в същия месец е учреден и военният орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.

        През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, която е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление ¹ 15 на МС. В памет на Свети Георги (на гръцки "земеделец") Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, земеделието и животновъдството.

        Свети Георги е покровител на овчарите и стадата. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на светеца, пече се агне - всички се събират на празнична трапеза с песни, свирни и танци.

        Имен ден празнуват Георги, Гергана, Галя, Галина, Галин, Гана, Ганчо, Ганка, Гиргин, Гиргина, Гинка, Гюро, Гюрга.
        Last edited by ISTORIK; 06-05-2007, 12:50. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
        Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

        Comment


          #5
          Нашето поделение участва на парада в центъра на Бургас. Аз участвах, единствено успях да се видя по МСАТ. За награда получихме един ден коменсация, а всички други по 3 дена, но какво да се прави. Иначе първо поднасяхме венци на паметника пред военния клуб и после имаше освещаване на бойните знамена и накрая тържествен марш. Абе много добре мина.
          Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

          Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

          Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

          Comment

          Working...
          X