If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
при положение че съм видял вече поне 3 теми на тема тази анкета в този форум показва че явно много хора ги *б* тази анкета
постовете в тези теми са по проблеми, несвързани съвсем пряко със съществуването/несъществуването на тази/подобни класации. самата класация, ще повторя, не може да .б. нормалните хора...
ако бях на 25 в момента, в който проведоха тая глупост, щях да напусна българия.
Док, просто трябва да полудеем или да станем светци и тогава ще се преселим в един свят, където подобни събития и реалността ще ни се струват незначителни. И плачът ни ще бъде плач от сълзи, раждащи звезди и вселени на духа.
ПС Не мога да коментирам мястото на Петър Дънов в класацията, защото я отричам и не съм гласувал в нея, освен едим момент в дълбокото минало, когато пуснах и-нет глас за св. Иван Рилски (споделял съм това). Недостойно е да се възмущавам или възрадвам, когато съзнателно съм се оттеглил. Недостойно е също, група имащи себе си за "интелектуалци" (грозна дума, позволена в редки случаи) хора да спорят пред нацията, кой е по-велик - бойните зайци на Силеон Велики или минзухарчетата, дето ги е берял Петър Дънов по чукарите на Рила.
Ама, моля ви се. След като от 21 до 30 място са тези:
Азис
Иван Костов
Алеко Константинов
Волен Сидеров
Слави Трифонов
Ген. Бойко Борисов
Лили Иванова
Какво като в първата десетка е Дънов, Вие се радвайте, че известния от 60-те години пловдивски идиот Мильо (който е увековечен с паметник) и фолк-гърлите не са в класацията.
Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Чак да се учудиш какво прави там Алеко Константинов сред тези титани...
Цялата инициатива е не просто глупава, а обидна.
Ние нищо не решаваме, великите стават велики с постъпките си.
Народът масово не прави разлика между популярност и значимост. Андрей Пантев беше много прав: Героят на нашето време е шушумигата, обществената рецепция за величие е мутирала и се е изродила неимоверно. Умират духовните пастири. Няма трезвост. Няма надскачане на прагматизма. Културната традиция пострада силно в годините на прехода, заради липсата на възпитавани ценности. Довеждането до тази трагична перспектива - а именно - профанизацията на "Аз-а", ориенталската ни принадлежност, удобните дефиниции, вулгарността, конюнктурната мисъл и щампи, горгоните медии - всички те - направиха обществото ни такова, каквото прозира в тази жалка, но и показателна за нас класация. В историята има някаква ирационална магия, която исконно отхвърля априори такива подредби. Велико става да възпиташ дух и традиция у народа, да го лекуваш и образоваш, а не да пращаш харамии, да мразиш и да издигаш в култ рицаря на финикийския знак и дамата на лъскавата опаковка. Да издигаш шушумигата с ниско чело и високо самочувствие, с широки гърди и с тесни представи, с евтини чувства в скъпи коли, същия този, който в новото ни време увеличи притежанията си, но намали ценностите си...
Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.
Колкото до това дали Аспарух е българин, или не - Всъщност той с най-голямо основание може да се нарече българин, а човекът "Кирил и Методий" най-малко (от включените в топ 10). И още - ако Аспарух не беше се ориентирал добре в онази сложна обстановка през V²² век нямаше да ги има и всичките останали "велики българи". А пък ако не беше Левски, може би ТБЦ щеше или да го няма, или доста да позакъснее появата му. Питам се: "Какво Дънов е допринесъл за България?". Аз лично пуснах два SMS за Аспарух, защото не можех да понеса факта, че Дънов е по-велик от него. Иначе тази игра си е една глупост. Не знам величието с каква мерна единица се измерва. Както пише Проф. Б. Д. на сайта - цитирам по памет: "С тази игра не се определя най-великия българин, а акъла на българите".
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs) It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Наистина не разбирам какво се обсъжда тази класация, след като е завършила. Не съм я гледал, просто не смятах, че у нас може да се направят нормални и гледаеми историческо-документално-популярни филми. Но пък съм гледал няколко филма от оригиналната класация - The 100 Greatest Britons. И точно заради това реших, че няма да гледам нашенските филми.
Можете да прочетете резултатите от британското шоу на http://en.wikipedia.org/wiki/100_Greatest_Britons , както и в колко други страни е повторено. Забелязват се някои любопитни паралели.
Тази класация е телевизионна игра. Резултатите от нея могат да се използвмат като мерител за мястото на историята и представите за "значимост" и "величие" в съответната масова национална култура.
той с най-голямо основание може да се нарече българин,
пак ще повторя, че ако Аспарух е българин, то ние не сме, или най-малкото не сме точно българи. Обратното също важи, даже е истина, доколкото в наши дни под българин схващаме лице от българската нация (често и от българския етнос, друг въпрос е какво точно го определя тоя етнос). Тоест - Аспарух НЕ Е българин, а вероятно вожд на част от племето на древните българи (прието да се наричат прабългари). От нас го делят езикът, културата, традициите, обичаите (поне повечето от тях), самосъзнанието, религията (липсата й), гените, хилядолетие и половина.
От нас го делят езикът, културата, традициите, обичаите (поне повечето от тях), самосъзнанието, религията (липсата й), гените, хилядолетие и половина.
Това означава да зачеркнем цялата си история до Борис (Михаил) ² и да я пренапишем като историята на един подчинен славянски народ на две чужди държави - България и Империята. Колкото до културата и традициите - сигурно и от времето на Левски до сега има много промени. А пък самосъзнанието на Аспарух какво е било, щом не е българско? За липсата на религия пък въобще не съм съгласен. А и тя критерий ли е? Нима историята на българите започва от покръстването насам? А ромеите, като почти не говорят латински защо ли се смятат за римляни?
кало написа
Тоест - Аспарух НЕ Е българин, а вероятно вожд на част от племето на древните българи (прието да се наричат прабългари).
А тези българи българи ли са били? А може би Аспарух е германец? Явно традицията да си внасяме царе от чужбина е доста древна. И ако не е българин защо изобщо се занимаваме толкова с произхода на българите, а не започнем да си четем историята от 1879 г. насам.
Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 20-02-2007, 14:37.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs) It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment