Вчера говорихме с някои постоянни във форума и се сетихме, че би било интересно всеки да сложи своя първи пост. Мен , наистина ми е трудно да се сетя при мен как стоят нещата на този форум. На търсачката излиза това, от темата за Сталинград, пуснато от моята скромна личност на 10-ти февруари 2004. Мисля, без да съм сигурен, че това е първият ми пост тук :
Разбира се, има и първа тема, малко е странно, говоря от името на Австралия, но това е нормално, защото по времето бях министър-президент на независима Австралия, на пук на Грей и за мор на душманите Верешчагин, Витман и ... май тогава това бяха.
Ще пусне ли някой друг първия си ост, стига да го намери?
Сталинград не е ли мястото, за което Шапошников преди смъртта си е стискал палци германците да тръгнат. Градът е индустриален, с голямо население, на стратегическо място, логично е било да се полакомят. Като добавим и името му., което не е без значение.
Как обаче е можел да им помогне при решаването на главните им проблеми, с ресурсите и завършването на войната с Русия е проблематично. Големия чувал, разтръбяван от Хитлеровата пропаганда на изток от Ростов е илюзия. Хот е спрян на юг, а сили за удар по Астрахан просто няма, /14 моторизирана отбранява фронт от 200 км!?/ Новосформираните през 42 година ударни дивизии са три, но това вече не са резерви. И се получава дори и само на фронта група Б нещо като удар с разтворени пръсти, нормално за разстоянията на Русия, но в момент в която икономиката и е преустроена и тя разполага с все повече танкове и самолети, да не говорим нови съединения.
Така че има логика германците да тръгнат към Сталинград да се бият за него, но това е неразрешим проблем за тях /всъщност както винаги при тяхното планиране/ И образно казано са си подложили врата за такъв двоен обхват, дето и Ханибал ще завиди / и то през 20 век!/
Това е за момента скромното ми и непретенциозно надявам се мнение!
Как обаче е можел да им помогне при решаването на главните им проблеми, с ресурсите и завършването на войната с Русия е проблематично. Големия чувал, разтръбяван от Хитлеровата пропаганда на изток от Ростов е илюзия. Хот е спрян на юг, а сили за удар по Астрахан просто няма, /14 моторизирана отбранява фронт от 200 км!?/ Новосформираните през 42 година ударни дивизии са три, но това вече не са резерви. И се получава дори и само на фронта група Б нещо като удар с разтворени пръсти, нормално за разстоянията на Русия, но в момент в която икономиката и е преустроена и тя разполага с все повече танкове и самолети, да не говорим нови съединения.
Така че има логика германците да тръгнат към Сталинград да се бият за него, но това е неразрешим проблем за тях /всъщност както винаги при тяхното планиране/ И образно казано са си подложили врата за такъв двоен обхват, дето и Ханибал ще завиди / и то през 20 век!/
Това е за момента скромното ми и непретенциозно надявам се мнение!
Ще пусне ли някой друг първия си ост, стига да го намери?
Comment