Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Танковете на всички времена

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Танковете на всички времена

    Попаднах днес на новина из руски сайт, че американски и биратнски експерти направили класация на танковете на всички времена. Руснаците естествено са го публикували с голяма гордост.

    1. Т-34
    2. M-1 Abrams
    3. "Тигър"
    4. WWI
    5. "Центурион"
    6. "Панцер" Mk IV
    7. "Челинджър"
    8. T-54/55
    9. Merkava
    10. Sherman

    Ето тука е и статията:
    Военные эксперты по просьбе телеканала Military Channel оценивали боевые машины двадцатого века по пяти параметрам. Каждый танк сравнивался с другими и оценивался, исходя из технических требований своего времени. Практически по всем параметрам победил Т-34 советского производства.


    Пускам темата, понеже реших, че може да бъде интересна на любителите на съвременна история и оръжие в този форум.

    THE LABARUM


    sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
    ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
    ,sevogorob eht erew ysmim llA
    .ebargtuo shtar emom eht dnA

    Бе сгладне и честлинните комбурси
    тарляха се и сврецваха във плите;
    съвсем окласни бяха тук щурпите
    и отма равапсатваха прасурси.

    #2
    Византиец, да беше погледнал съседната тема (ама буквално е съседната!)
    Ще си позволя да цитирам мой пост оттам:
    Има много такива - най-добър танк на ВСВ, най-добър самолет на ВСВ, най-добър за 20-и век и т.н. На абсолютно същия принцип те са идентично глупави, само дето много хора просто си го обичат това сравняване, мерене, конкуриране, определяне кой е по-по-най - и във форумите тази тенденция си тече с пълна сила
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

    (Richard III - William Shakespeare)

    Comment


      #3
      абе винаги съм се чудел защо тия психовци, правещи подобни класации, употребяват израза "на всички времена". вероятно времето е ограничено и все някога ще свърши, но подозирам, че не сме изживели и прашинка от това, което предстои и авторите на подобни каласации едва ли имат достоверна информация какви танкове (музика, автомати, автомобили, филми etc) предстои да бъдат създадени...

      Comment


        #4
        Тази класация досущ ми прилича на класацията от Дискавъри ченъл. Там даваха преди време една такава поредица "10-те най-...". В тази класация победител беше Леопард 2, което не е далече от истината, но...
        Спаред мен, от подобни класации яко лъха на пропаганда. Общо взето нещата се извъртат в крайна сметка, до противоборство между "соца" и запада.
        По принцип при армейското въоръжиние израза "най-добър", не е уместен. Може да се говори обаче за "най-успешен", това е по-правилно и обективно. Но за да се приеме дадено оръжие за успешно, задължително трябва да има богата бойна биография, иначе е безпредметно сравнението му с другите. Така смятам просто...

        Comment


          #5
          В тази класация победител беше Леопард 2, което не е далече от истината
          Ти наистина мислиш че има такава истина? Тоест, че наистина има такова нещо като "най-добър танк/автомат/самолет/кафеварка на всички времена"?
          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
          "But I know none, and therefore am no beast."

          (Richard III - William Shakespeare)

          Comment


            #6
            Кафеварка със сигурност - "офисната", независимо от марката и какво кафе прави, това че е офисна само е достатъчно за титлата. Дори и да не работи, както често се случва...
            XV mile the sea brode is
            From Turkey to the Ile of Rodez...

            Comment


              #7
              Категорично не съм съгласен. Вкусовите качества на кафето от филтър машина са далеч по-ниски в сравнение с автомат за кафе например (машините с монети визирам). От друга страна филтърът осигурява икономия на ресурси и по-дълга експлоатация на единица гориво. Но така или иначе моят абсолютен фаворит е ел. каната окомплектована с турско, нес и арабско кафе и разбира се, прясно мляко. Вярно че е необходима развита логистична мрежа за ефективното и използване (хладилник, маса, чаши за едн. употреба/чаши за мног. употреба+мивка, лъжички, захар и т .н. - но резултатите надвишават икономичността на филтровата доктрина и са горе-долу съразмерни откъм разход на ресурси с автоматичната доктрина.
              Според мен всичко е въпрос на ресурси в конкретния ТВД и традициите на участниците.
              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
              "But I know none, and therefore am no beast."

              (Richard III - William Shakespeare)

              Comment


                #8
                Аз пък с теб не съм съгласен! Една година и нещо съм работил като барман в едно кафене и мога да ти кажа, че кафето от машина е най-добро. Качеството зависи от много неща, но най-вече от машината, докаква степен е смляно кафето и каква марка е, както и дали добре се натиска с буталото при зареждане от кафемелачката. Ако се спази всичко това става супер. Има си каймак, ароматно е и т.н.

                Comment


                  #9
                  Как филтър, бе, господа, вие шварцове ли жабуркате. Човекът си говори за танка на всички времена, унгарската кафеварка - ултима черносмъртестата благодетелка на ранобудниците. "Кафето трябва да е черно като смъртта и горчиво като живота!" - е девиза на нашата танкова рота...Като почнеш да кихаш с отворени очи , тогава е време и за едно коняче .

                  Comment


                    #10
                    Хи-хи, абе тук без Гоги ддаже и свястно заяждане не може да стане!
                    В момента обмислям тема в която вероятно ще си поговорим повече - дори и без Гоги защото той явно не е по стрелковото въоръжение.

                    Comment


                      #11
                      Глинена чаша, от големите, точно 330 мл - иначе не става. Кафето е черно, мазно на пипане и леко влажно - като копнеш с лъжицата, да остава дупка. Слага се един пръст на дъното, равен - после се залива с вряла вода, не гореща, а вряла - трябва да е току-що кипнала, 95-100 градуса, за максимален ефект. Така не остават твърди зрънца. И не се сипва наведнъж, така кафето ще се захлупи и ще се обиди, после няма да е сварено добре. Наливаш на тънка струйка, тя си пробива дупчица и се пъхва вътре в купчинката кафе, изпича го изотвътре, да няма къде да бяга. Ако напълниш чашата и върху течността все още има островчета сухо кафе - добре си се справил. Островчетата не се разпадат, защото кафето е толкова мазно, че прави 5 мм пяна - тя ги държи фактически над водата и не ги оставя да се намокрят.
                      Сега идва ред на захарта (бяла, разбира се) - една чаена лъжичка, пълна. Отново, не се сипва наведнъж, а се ръси - като пудра-захар. Става слой от захар, който бързо потъмнява, щом дойде в съприкосновение с водата; съответно натежава и потъва надолу, повлича островчета, зрънца, всичко, докато стигне дъното и е пречистил кафето. Захарта не пропада равномерно, а в две-три точки - там се образуват мини-гейзерчета, когато през дупките бликне нагоре черна течност.
                      Следват 3 кръга с лъжицата в посока на часовника и е готово.

                      ПП Арабско кафе с хел на джезве е друга работа, друга лига въобще.

                      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                      "But I know none, and therefore am no beast."

                      (Richard III - William Shakespeare)

                      Comment


                        #12
                        Не ти разбрах много рецептата, но, явно си поетична душа!

                        Comment


                          #13
                          Трябва да се види. Или още по-добре, да се опита
                          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                          "But I know none, and therefore am no beast."

                          (Richard III - William Shakespeare)

                          Comment


                            #14
                            Айде пишете за танковете, стига с това кафе...

                            Comment


                              #15
                              Ми какво е това на четвърта позиция, wwi?

                              на руския сайт, вятър и мъгла:
                              4. WWI (Англия)

                              Впервые выпущен в 1917 году
                              Максимальная скорость: 6, 5 км/ч
                              Запас хода: 35 км
                              Толщина брони: 6-12 мм
                              Основное орудие: две шестифутовые пушки


                              На самом деле, броня у WWI тонка, но для того времени это было единственное защищенное броней средство в битве, поэтому лидером танк стал за счет этой категории, а не за счет подвижности либо огневой силы. Производить орудие было сложно, поскольку на тот момент он являлся продуктом высочайших технологий. Но "фактор устрашения" значительный - ничего подобного на войне раньше не видели, оттого - почетное четвертое место в рейтинге.

                              Comment

                              Working...
                              X