Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос към знаещите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Въпрос към знаещите

Тъй като в този форум пишат хора с различни професии и интереси имам едни въпрос към Вас колеги.
    След няколко месеца окончателно се прибирам в Родината и ще трябва да прекарам през Митницата моят архив, който е на електронни носители. Тъй като в момента е модерно по света у нас да се обявяват хората, които са сваляли музика и филми от Нета за пирати и крадци, срещу тях бе измислен и приложен закон, който им забранява да правят това-уж де. Хванатите са осъдени за назидание на другите..... Дотук ясно нямам право да нося филми,музика и прочие на електронен носител, защото ще бъда обявен за пират и да му мисля.
    Обаче, аз не нося такива работи.Аз нося книги, 80% от които са били издавани само един път и то преди пра-баба ми да се роди. Та искам да ви попитам, Имам ли право да вкарам тази литература в страната или да си я кача нейде из нета и после в България да си я тегля пак. Какъв акъл ще ми дадете? :sm186:
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

архивиране, после прехвърляне към познат по някъкъв вариант и тои направо да ги записва тук. ти носиш по малко товар всичко си е тук със сигурност. основния риск е че нещо може да ти изчезне на митницата - те свиха на американския посланник телефона - за дискове да не говорим. и носи шоколад или бутилка за всеки случай за подарък. спасяват често. аз ползвам скайп но за по малки файлове - до 1 гб. късмет
    Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Колко, като гигабайта, е голям този архив?

.
      ..И кажи ми ти страннико,
      чувал ли си звук,
      по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

Не разбрах - този закон, за който говориш, той в България ли е, или в САЩ? И какво точно гласи?
        Иначе авторското право важи 75 години след смъртта на автора, тъй че е най-вероятно повечето от тези книги да са с изтекло авторско право (стига да не са енциклопедии, там май е по-различно). Друг е въпросът, че разправията с митнически служители е безнадеждно дело.
        А човекът по-горе е прав. Като имаме предвид, че едно двуслойно DVD е около 9 GB, на няколко можеш да събереш целия си архив. Три-четири диска правят много по-малко впечатление от 50-60. Или купуваш два твърди диска по 60 долара (160 GB единия), правиш две копия на архива за резервиране, ако единият диск се счупи, и си ги носиш тях. Най-вероятно никой няма да се сети да пита какви са тези дискове. Ако питат - носиш си чисто нови дискове за домашния компютър.
        Все пак не съм минавал през митница от много години, така че всички тези разсъждения са чисто спекулативни.

Comment

Това с харддисковете е малко рисковано - напоследък с тия засилени мерки за сигурност минаваш през толкова скенери, че може да се скапе информацията на тях. На мен лично не ми се е случвало, ама се носят такива легенди.
          Иначе ДВДата са добра идея, или най-чисто трансфер по нета. А ДВДата може въобще да не ги декларираш, Пара Аз така минах с цяла бойна екипировка за пейнтбол, с пушка, камуфлаж, бутилка за CO2 газ... Просто съвсем уверено прецепих през "зеления коридор". Ако ме бяха спипали имаше да се обяснявам 2 седмици сигурно.
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Като имаш предвид колко лаптопи летят всеки ден, нали се сещаш, че ако скенерите повреждаха твърдите дискове, веднага щеше да се чуе.

Comment

Вярно...
              XV mile the sea brode is
              From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Parabellum написа
                Какъв акъл ще ми дадете? :sm186:
                Взимаш си нещо такова
                и си го носиш в джоба. Отделно правиш копие на DVD-та, което си слагаш в ръчния багаж. Като допълнителна подсигуровка оставяш едно копие в USA за допълнително докарване ако нещо някъде се скапе. По повод докарването, може да сигнализираш - може да мога да помогна, ако се стигне до там.
                Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Пара, архивираш всичко на .RAR файлове, с парола, отделяш половината по случаен принцип, записваш на носител и го пращаш по пощата. Другата половина си я носиш със себе си. Ако някой се опита да разархивира единия пакет, то той няма да успее без другата част.. А тя ще е далече..
                  Мисля, че е възможно и с прехвърляне на информацията и в .ISO формат. Ако разделиш двата файла ISO-то или BIN-а, то ISO-то не би се разархивирал без другия..
                  Друг начин е директен трафик към потребител във България. С програми от типа DC++, вързвате се към един сървар, задаваш достъп да нужната папка само на този познат потребител, и със позволената от доставчика скорост на трансфер, той почва да тегли от теб. В зависимост от големината на информациата и от скоростта на трафика, ще е нужно време. Но както съм се убедил - с постоянство, се дърпат доста големи файлове.

Успех!

.
                  ..И кажи ми ти страннико,
                  чувал ли си звук,
                  по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

Пара , наистина обмисли , дали е наложително връщането ти!

А иначе , за теб и за останалите съфорумници цитирам дословно чл.172а НК
                    1/Който записва , възпроизвежда ,разпространява , излъчва,предава или използва по др.н-н чужд обект на авторско или сродно на него право или екземпляри от него ,без необходимото по закон съгласие на носителя на авторското право , се наказва с л.св.до5г и глоба до 5000лв.
                    2/ който без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право ДЪРЖИ материални носители , съдържащи чужд обект на авторско или сродно на него право на ст-ст в ГОЛЕМИ р-ри , или държи матрица за възпроизвеждане на такива носители , се наказва с л.св. от 2до 5г. и глоба от 2-5 хил.лв.
                    и т.н.

Comment

Авторското право върху книги трае 70 години след смъртта на автора. т.е. ако са стари - няма проблеми.
                      Пък и трябва да е в "големи размери", а не отделни книги. Не бойте се, няма никой да се заяжда за лична библиотека. Ето го закона http://www.paragraf22.com/pravo/zakoni/zakoni-d/2.htm, вижте го спокойно.

Обърнете и внимание на глава пета "допустимо свободно използване".

Comment

Благодаря ви Колеги!!!!
                        Архивът ми е набъбнал до 160 мегабайта. Ще направя така както ме посъветвахте и преди да си тръгна ще изпратя по пощата няколко двуслойни ДВД-та , за по-сигурно.
                        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Parabellum написа
                          Архивът ми е набъбнал до 160 мегабайта.
                          Стига бе, че ти проблеми нямаш - можеш и в паметта на някой мобилен телефон да ги качиш!
                          Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

вероятно не Мб, а Гб?

Comment

Грешка 160 Гига е

Comment

Working...
                              X