В тая връзка се присетих нещо - някога навремето, четейки трилогията на Толкин, си представях как би звучал разговор на оркски (или мордорски, знам ли как е правилно да се напише), то добро приближение ми се стурва турския език . Така че може би "монголски с мордорски акцент".
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Приемането на латиница като азбука в България
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Особеното звучане на монголския идва от няколкото гърлени звука; за сравнение в българския има само два такива: Г и Х. Освен тези двата в монголския има нещо като разговорното руско "Бо[гх]", плюс още, абсолютно неприличащи на нищо познато за българското ухо. При това тези звучи са често употребявани, плюс шумните съгласни от типа Ш, Ж, Щ, ДЖ, което му дава определено звучане. Както честите носови гласни и съгласни във френския му създават неговото звучане.
А Толкин е бил лингвист и има съвсем сериозни изследвания и теории за създаване на изкуствени езици, някъде ги бях попрехвърляла на времето из нета, мога да се разтърся. А многолския и турския нямат нищо общо, от различни езикови семейства са.
Comment
-
gollum написаПП Имам смътен спомен, че финския и унгарския езици май бяха от една група?
Comment
-
Николай написаИч не е спомен - в култовата дискотека "Лазур" на Слънчев бряг преди години веднъж чух как един пиян финландец сваляше една унгарка точно с този аргумент. Колко е имал успех не знам - аз през туй време бях съсредоточил повечето си тежка гаубична артилерия плюс пехотните резерви по слабото място на фронта на шведския експедиционен корпус и нямаше време да се занимавам със странични ТВД-та ....
Comment
-
Хана написаза съжаление играта на думи със "задпоставения" "член" в превод на английски се губи ).Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Odzava написаА и в дискотеката може да заглавичкаш всеки с каквито си искаш измислици ....
Е, лошото е че баш тогава кавалерията я бехме пуснали на паша по Беломорието -
Comment
-
albireo написаКхъм....ако е за същата военна операция, за която си мисля, май имам спомени, че тя завърши по-скоро като Наполеон в Русия... :musik25:
Операцията се провеждаше при липса на военни кореспонденти - знаете, цензура, да не би веста за локалния неуспех да предизвика неблагоприятни коментари сред неутралните страни. А ония които са присъствали не мисля, че са имали спомени - в заетите английски окопи бе заловена голяма пратка ямайски ром с една колониална шапка - шлем. :twisted:
Comment
Comment