Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Приемането на латиница като азбука в България

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Dinain написа
    Човече, защо не се замислиш малко преди да пишеш? "Прости звуци"?? Това което на теб ти звучи просто, за други е почти невъзможно за произнасяне - точно както "прости звуци" за англичаните ще са трудни на теб (примерно "блеещо а" в anchor). "Ю" е характерна за славянските езици, така ли? Ду Ю спийк енглезе, тавариш? А за "U2" да си чувал?
    За "дж" като характерен за славянски звук просто нямам думи - самият факт, че на български трябва да го изпишеш с две букви (д+ж), а на латиница си има отделна буква - j - трябва да ти подскаже нещо.
    Да, признавам за Ю (въпреки че у и Ю не са много различими в англ.) и частично за дж и j. Само в англииския j е дж, във повечето германски езици и в славянските е я (понеже на славянските я им трябва, но липсва). Дж в полския се пише dzsc, не мисля, че е особено удобно или лесно за чужденци да го четат. А j в испанския е дори х; във френски и португалски е ж...
    проблем с азбуката за чуденците няма да има никакъв, ако просто надписите се пишат и на латиница, това е.
    "Щом не щеш мира, на ти секира"

Comment

Извинявайте, не че нещо, ама мисля че идеята за заменянето на кирилицата с латиница точно в България не трябва да седи не само на дневен ред, но изобщо не трябва да бъде коментирана, бивайки някаква простотия. Няма никакво съмнение, за мен, че нашата азбука е напълно подходяща и пригодна за фонетичните особености на нашия език. Да не говорим вече пък за историческа и културна традиция... Така че се очудвам, как със всичките отклонения успяхте да докарете темата до 5 страници.....

....а заедно с него и азбуката, наречена на
      Свети Кирил, византийски монах от девети век, продължава
      Икономист.
      Да, но тази азбука не е била изработена от Св. Кирил, който е бил византийски духовник, а от Св. Климент Охридски, който е негов ученик и е работил в България, за княз Борис...тази азбука е един от начините за Борис да се отървем от един потенциален опит за постепено византийско културно поглъщане. По- късно с култа към Кирил и Методий през Възржадането, въздигнат от Паисий, тази азбука ще се превърне един от основните фактори за национално самочувствие на българина.

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
      ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
      ,sevogorob eht erew ysmim llA
      .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
      тарляха се и сврецваха във плите;
      съвсем окласни бяха тук щурпите
      и отма равапсатваха прасурси.

Comment

Чета темата и не мога да повярвам, какво се пише! :x Не мога да разбера, защо изобщо се коментира подобно нещо. Абе как не ви е срам да си помисляте въобще за възможността, нашата азбука да я заменяме с латиницата. Нихилисти такива! Готови сте всичко да отречете, всичко да заплюете, от всичко да се откажете.... "Било по удобно ползването на латиницата в глобализиращия се свят....". Абе на някой ако не му харесва България, ако тука се чувства потиснат, незадоволен от нещо.... след 01.01.2007г. да си взема личната карта, да си приготви малко багаж, да хваща самолета за Европата и там всичко ИДЕАЛНО ДА МУ Е.
        Живот по най-високите стандарти и ценности Въобще всичко там е на шест
        Такива ГЛУПОСТИ като тази тема, аз не желая да срещам повече в този форум! Това все пак е БЪЛГАРСКИЯТ ВОЕННО-ИСТОРИЧЕСКИ ПОРТАЛ!

Comment

Извинявайте, не че нещо, ама мисля че идеята за заменянето на кирилицата с латиница точно в България не трябва да седи не само на дневен ред, но изобщо не трябва да бъде коментирана, бивайки някаква простотия.
          Напълно съм съгласен с теб, Бизантинер, по този пункт . Колкото и да е странно, причината въобще да пиша в темата е опитът ми да обясня защо това е дивна простотия, макар че сте прави, че отговорът на това "защо" е твърде очевиден, за да си прави човек този труд. Грешката е моя, често ми се случва .

Comment

AYB, давай го по-леко де, виждаш, че относно дивотията май всички сме съгласни, че е голяма
            XV mile the sea brode is
            From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Слушам и не вярвам на очите си,как може изобщо да обсъждате това нещо.
              Като според вас азбуката е толкова важна,я да ви питам ако попаднете на надписи на казахски или монголски (там пишат накирилица),какво ще разберете,а тези дето знаят латиница да вземат някакъв текст на португалски примерно,да видим какво ще разберат.Като ще има двуезични надписи едните да са на български на кирилица,другите на английски.
              www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

Comment

Като според вас азбуката е толкова важна,я да ви питам ако попаднете на надписи на казахски или монголски (там пишат накирилица)
                Между другото, монголците май вече си върнаха старата писменост (дериват на тибетската, ако правилон си спомням). Но определено монголските надписи на кирилица изглеждат меко казано стряскащо.

Comment

Чета темата и не мога да повярвам, какво се пише! Не мога да разбера, защо изобщо се коментира подобно нещо. Абе как не ви е срам да си помисляте въобще за възможността, нашата азбука да я заменяме с латиницата. Нихилисти такива! Готови сте всичко да отречете, всичко да заплюете, от всичко да се откажете.... "Било по удобно ползването на латиницата в глобализиращия се свят....". Абе на някой ако не му харесва България, ако тука се чувства потиснат, незадоволен от нещо.... след 01.01.2007г. да си взема личната карта, да си приготви малко багаж, да хваща самолета за Европата и там всичко ИДЕАЛНО ДА МУ Е.
                  Живот по най-високите стандарти и ценности Въобще всичко там е на шест
                  Такива ГЛУПОСТИ като тази тема, аз не желая да срещам повече в този форум! Това все пак е БЪЛГАРСКИЯТ ВОЕННО-ИСТОРИЧЕСКИ ПОРТАЛ!
                  Първо успокой малко тона и обвиненията в нихилизъм. Никак не си в позицията да раздаваш оценки - Искам да чувам, не искам да чувам - кога стана калайджия, кога ти почерня з****ка!
                  И като е военно исторически, защо тогава превръщаш една форумна част, от военно историческа в притурка на в-к "Всичко за оръжието"? Това е исторически и военно-исторически форум, а не военен или оръжеен, досега винаги стремежа е бил, оръжията да се разглеждат в техните отношения с останалите фактори от военната или ако щеш бойна система (виж какво написа Ник в темата за Калашников и Щурмгевер), като проявление и функция на определени доктринални възгледи - въобще историческо проявление на определени техниески постижения. Вместо да се демонстрира как стреля тапешника. Като читател, който много рядко пише там, но пък винаги редовно чета с интерес и аз бих могъл да кажа "такива работи не желая да срещам", нали? При това ще имам доста повече основания, защото все пак форума макар и разделен на отделни части има своята смислова и идейна цялост, неговите раздели не съществуват самоцелно и самодостатъчно. Дискусия за кирилицата и латиницата много повече се вписва в общата форумна цялост (поне такава каквато беше доскоро), отколкото психотронни оръжия и как стреля тапешникът, не мислиш ли?
                  Така че го раздавай малко по кротко...
                  Поздрави
                  а.
                  Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Ами не, още не са си върнали старата писменост, поне не официално. Но Кирилицата не е правена за монголския език, така че е ясно че там реформата би било нещо нормално. Темата, обаче е за българския а не за монголския, ако не се лъжа
                    "Спартанците не питат колко са враговете им, а къде се намират......"

Comment

Да, като гледам не са я върнали . Ето за пример един официален монголски сайт. Не мисля, че използването на руският вариант на кирилицата с нещо подобрява разбираемостта на написаното .

Comment

Ам Гъл, ако чуеш как говорят монголците не мисля, че може да има по-разбираемо с тази или онази азбука. Според мен в езика им има звуци, които нямат израз в никоя азбука.
                        Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                        Неизвестен руски адмирал

Comment

И пак в тоя монголски не виждам няколко специфични техни букви, явно ги няма в кодировката им, каквато и да ползват там ...
                          А текста е забавен, ето какво се получава, когато на някой език се наложи несъответстваща за него азбука
                          цитат от там:
                          Yндэсний эв нэгдлийн Засгийн газрын тэргvvний ажлын ºдºр эхэллээ[2006.01.25]
                          УИХ-ын чуулганы нэгдсэн хуралдаан ºнººдºр болж, Yндэсний эв нэгдлийн Засгийн газрын Ерºнхий сайдаар УИХ-ын гишvvн, МАХН-ын дарга Миеэгомбын Энхболдыг томилох асуудлыг хэлэлцэн, нийт гишvvдийн 83.3 хувийн саналаар батламжиллаа.
                          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                          Проект 22.06.1941 г.
                          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Ми да - при условие, че половината им звуци са толкова гърлени, че човек има чувството, че си говорят с корема. Наистина е ярък пример, за това колко "универсална" може да бъде една азбука. особено ако е наложена на народ, който говори език съставен от коренно различни звуци.
                            Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                            Неизвестен руски адмирал

Comment

Одзава, прекарах навремето около месец и половина в Монголия, така че съм ги чувал как говорят . Между другото, имат някои много звучни думи, изписани представляват впечатляващо струпване на гласни (нещо като негатив на някои полски думи, където настава бутаница от съгласни ).

Comment

един германец разправяше, чакайте точно ще ви цитирам,че според жена му, като били на вечеря в Истанбул, турците били много симпатични, защото говорели "на монголски с швейцарски акцент", много се смях

Comment

Working...
                                X