If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Някой ще ми обясни ли какво означава да "знаеш буквите"? Защото на мен не ми е ясно. Дали Одзава е имал предвид умението да разпознаваш и изписваш 30-те или колкото са там букви от българската азбука или редът им - т.е. именно азбуката. Аз самият не знам реда на българската азбука, всъщност не знам реда на никоя азбука, въпреки че ползвам ежедневно три езика, а пък такъв отговор в анкетата няма...
ПП
Хм, "резултат" в случая не мисля че е подлог, че да се членува. Би трябвало подлогът да е "ние" (ще видим)...?
Да прав си. Проблемът идва от това, че и двете изречения на Импереца са граматически неправилни, особено първото.
В горния случай, както е написано изречението, Резултатът се явява подлог.
Първо правило: Шефът винаги е прав.
Второ правило: Ако шефът не е прав, виж правило първо.
Трето правило: Правило първо и второ не подлежат на обсъждане.
:rock:
albireo написа
...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Някой ще ми обясни ли какво означава да "знаеш буквите"? Защото на мен не ми е ясно. Дали Одзава е имал предвид умението да разпознаваш и изписваш 30-те или колкото са там букви от българската азбука или редът им - т.е. именно азбуката.
Odzavа, т.е. аз имам предвид именно умението да се изписват (дори и с клавиатура) вярно буквите, а не подмяната им с маймунски аналози. Занието на звуковите еквиваленти на буквите не помага мнго в случая. А знанието на подредбата на буквите е само в плюс.
Грей, недей да кокетничиш И стига подмазване на Импера - и той е човек, а на този биологичен вид е присъщо да греши.
Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Odzavа, т.е. аз имам предвид именно умението да се изписват (дори и с клавиатура) вярно буквите, а не подмяната им с маймунски аналози. Занието на звуковите еквиваленти на буквите не помага мнго в случая. А знанието на подредбата на буквите е само в плюс.
Аха. Ами тогава ги знам (йе), но нямам плюс. Чинно отивам да гласувам след изяснението.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Езикът изобщо, а и тук във форума, служи най-вече за комуникация. От което следва, че всеки пишещ би трябвало да спазва както конвенциите на писменото общуване на български език, така и да се стреми да бъде разбран нормално, без да затруднява, дразни и спъва читателя/читателите. Тези конвенции са се наложили негласно: например, тук е прието да се обърнеш на "ти" към съвсем непознат, нещо което в други тип общуване няма да си позволят повечето от нас. Също така е прието Ч-то да е Ч, а Ш-то Ш, независимо от това кой как пише СМС-и на приятелите си. Прието е да се пише на кирилица. Прието е да се започват изреченията и да се завършват по обичайния за българския език начин. Прието е да се пише кой колкото може в съответствие с правилата на правописа. Не прието да се пише само с главни букви. И така нататък. Както го обсъждахме в една друга тема, такива са законите в нашата пещера, нека всеки да бъде добър да ги спазва, за да не се отнасят към него като към стетозавър.
Това е неспамната част от меннието ми. Спамната допълва правилата:
Първо правило....
.....
Четвърто правило: Шефът винаги е прав и затова го мразим (тайно). :sm113:
Езикът изобщо, а и тук във форума, служи най-вече за комуникация. От което следва, че всеки пишещ би трябвало да спазва както конвенциите на писменото общуване на български език, така и да се стреми да бъде разбран нормално, без да затруднява, дразни и спъва читателя/читателите. Тези конвенции са се наложили негласно: например, тук е прието да се обърнеш на "ти" към съвсем непознат, нещо което в други тип общуване няма да си позволят повечето от нас. Също така е прието Ч-то да е Ч, а Ш-то Ш, независимо от това кой как пише СМС-и на приятелите си. Прието е да се пише на кирилица. Прието е да се започват изреченията и да се завършват по обичайния за българския език начин. Прието е да се пише кой колкото може в съответствие с правилата на правописа. Не прието да се пише само с главни букви. И така нататък. Както го обсъждахме в една друга тема, такива са законите в нашата пещера, нека всеки да бъде добър да ги спазва, за да не се отнасят към него като към стетозавър.
Това описва прекрасно ясно и изчерпателно и официалната позиция на управата
За отбелязване е, че в този форум равнището на образованост и култура на потребителите е доста прилично!!! :tup: Това е и основната причина, той да ми допада толкова много. Като гледам по другите форуми (data.bg и т.н.), какво е положението с правописа и грамотността.... леле майко.... леле майко..... :shocking: :shocking:
Само аз искам като единствен, дето си призна, че е неграмотен, щото не знае азбуката, да се включа по въпроса за пълниЯ член. Според мен няма българин, който да не го бърка без да се замисля, докато пише, а пък не върви да мислиш на всяка запетайка, какво си написал, нали!? Е, разбира се изключвам от това число българките, понеже вече стана ясно по - горе, че жените най- добре се оправят с пълния член. Просто в някои български диалекти (или поне примерно тези в Задбалкана) не можеш да чуеш кратък член в речта. Иначе има едно практическо, донякъде глупаво, правило за това къде да поставяш пълния член в изречението. Ако се чудиш за някоя дума, то тогава виж, дали в контекста на изречението можеш да я замениш с "той". Ако може, значи е пълен членът! Ако пък е по- удачно да я замениш с "него", то тогава членът е кратък.
П.П. Извинение за сигурно хилядите грешки в тоя пост, които съм допуснал, докато го пиша...обикновено, като си чета постове след време, намирам доста.
Всички тука са лицемери! Само аз съм отговорил с Знам, каквото си знам и пиша както ми дойде
Трябва да си призная, че в първия момент, когато видях, че има такъв отговор си помислих, че човекът отговорил така заслужава моментален бан, най-малкото заради наглостта си! След това видях, че си ти. Обзе ме изумление, което премина в разочарование, че всъщност никого няма да се банва...пфуй.
Настоявам да има отговор:
"не знам буквите, при използване на препинателните знаци и членуване се осланям на това, че съм роден под щастлива звезда. На същото се осланям и като пускам всяка седмица ТОТО, да знаете колко двойки съм събрал..."
Ако се появи ще гласувам.
Що се отнася до шефа.
Imperial пише най-грамотно и не виждам кой може да оспори това. Причината е, че каквото напише той автоматично се превръща в норма и останалите сме длъжни да се съобразяваме с това. :sm100:
Потребителите не бива да бъдат банвани, тероризирани или преследвани за мнение, което не нарушава форумния правилник. Макар Грей да заслужава бан заради ебавка с анкетата. :sm100: :nod: :nod:
Ханс написа
Imperial пише най-грамотно и не виждам кой може да оспори това. Причината е, че каквото напише той автоматично се превръща в норма и останалите сме длъжни да се съобразяваме с това.
Алилуя, алилуя !!! :love63: :love63: :love63:
Last edited by Odzava; 08-09-2006, 00:19.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Неизвестен руски адмирал
Настоявам да има отговор:
"не знам буквите, при използване на препинателните знаци и членуване се осланям на това, че съм роден под щастлива звезда. На същото се осланям и като пускам всяка седмица тото, да знаете колко двойки събрал..."
Ако се появи ще гласувам.
Що се отнася до шефа.
Imperial пише най-грамотно и не виждам кой може да оспори това. Причината е, че каквото напише той автоматично се превръща в норма и останалите сме длъжни да се съобразяваме с това. :sm100:
:imprulz:
Един е Бог и Ханс е...
Вземате доста сериозна тема на як бъзик. А истината е, че народа е масово неграмотен
За съжаление си прав, bukvite. Аз лично подхождам подобно на Хана (макари донякъде на Ханс) - основното тук на форума е комуникацията и следователно - разбираемостта на написаното. Което не означава, че се взирам в търсене на грешки подобно на учителка по правопис от началните класове (или пък да настоявам хидрата да прави това и да раздава "черни точки"), но ми е неприятно, когато видя текст, в който определени букви се заместват с цифри, не се използват препинателни знаци или пък се ползват така, че е по-добре да ги няма, изреченията не започват с главни букви (особено неудобно когато се съчетава с пропускане на точките) или пък текстът не е разделен на изречения и абзаци. Това са все неща, които затрудняват четенето или пък дразнят читателя. Същото се отнася и до някои въпиющи съвсем очевидно правописни, а не печатни грешки - такива най-често се въртят около употребата на "у" и "о", неспосоност да се направи разлика между "а" и "ъ" и особено често - явното неразбиране защо съществува "й".
В тази връзка аз самият не твърдя, че пиша кой знае колко правилно или пък, че съм добре запознат с граматическите правила - и на мен ми се случва да греша граматически (особено по отношение на правилното поставяне на запетая или пък на членуване), да не говорим, че съм прословут с печатните си грешки (най-вече разместване на букви или пък "изяждането" им), което също дразни при четене. Но се старая когато мога да пиша по-бавно и да проверявам или поправям впоследствие подобни пропуски.
Моето лично мнение е, че подобен подход е въпрос на уважение - както към самия себе си, така и към форумната общност.
Съвсем отделен въпрос е стилистиката - нея можем да я оставим изцяло на съвестта и способностите на пишещите. Но не така стоят нещата с разбираемостта на написаното, защото да си призная, случва ми се не чак толкова рядко да попадам на постове, в които очевидно авторът се е провалил в поита да предаде мисълта си (или пък мисълта е била твърде объркана и неясна още преди да бъде артикулирана).
Моето лично мнение е, че подобен подход е въпрос на уважение - както към самия себе си, така и към форумната общност... Но не така стоят нещата с разбираемостта на написаното, защото да си призная, случва ми се не чак толкова рядко да попадам на постове, в които очевидно авторът се е провалил в поита да предаде мисълта си (или пък мисълта е била твърде объркана и неясна още преди да бъде артикулирана).
Точно за уважение става въпрос. Това беше и идеята при пускането на анкетата - да се провокира точно такова обсъждане. И именно, както каза Хана на форума съществуват установени норми. Една от тях е уважението към останалите. Според мен еквивалента на вмъкваните цифри, с които се заменят отделни букви са не думите-паразити, а вмъкването на използването на вулгарен жаргон. А самия такъв израз е или липса на възпитание или липса на уважение към този, който слуша. И двете неща нямат място на БС. Наистина по други форуми се разрешава по-свободен език и използване на изазните средства, но не и тук. И според мен това е една от добрите страни на форума. А до голяма степен форума е това което са неговите потребители. Което ще рече - много са малко тези, които не знаят как да пишат в БС.
gollum написа
Съвсем отделен въпрос е стилистиката - нея можем да я оставим изцяло на съвестта и способностите на пишещите.
Ех, някои неща наистина са непостижими....
Неизвестен руски адмирал
Comment