Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Извънземни форми на живот и мястото им във Вселената

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

gollum написа
    Радвам се, че се разбираме . Да уточня още нещо:

Аз не мисля нещо по-различно или да уточня, разликата при мен е другаде - аз приемам случващото се във Вселената за обективно, а познанията ни за него (научните, т.е. и закономерностите) за отражение, но не пълно, а по-скоро приближено. Като точно "приближеността" води до промените, защото сама по себе си е променлив фактор. И за мен това се дължи на основният инструмент, с който работи научното познание - математиката. Както се вижда и от написаното от Даркас - голяма част от познанията ни се крепят върху математически конструкции, които моделират реалността и за които приемаме, че я отразяват пълно и обективно. Което е почти така, но все пак не съвсем. И уточненията се налагат заради подобни разлики в представата и реалността (а нищо не ни говори задължително, че реалността е еднаква като закономерности навсякъде във Вселената, което е съвсем отделен въпрос).

Така е, аз и не твърдя нещо различно . Процес на корекции и уточнявания на модела, причинени както от напредък в света на самия изкуствен език, така и от нарастнали технологични възможности за наблюдение и провеждане на експерименти. Защото най-често науката достига до определени изводи и заключения теоретично, т.е. като изхожда от абстрактната конструкция, а значително по-късно се появява възможност тези изводи да бъдат проверени експериментално, като тази възможност с времето нараства, което понякога води до необходимост от преразглеждане.
    Да допълня, че самото развитие на математиката е към обобщаване на постигнати резултати
    Не 7, а 77 пъти по 7...

http://www.mathematicalanthropology.org/

Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

Comment

Working...
    X