@Nike: Съгласен съм че има и такава гледна точка за гледните точки Но пък ако поставяме дотам на съмнение дори дефинициите си, то позитивно знание въобще няма да е възможно. Другояче казано, караме си с каквото имаме и го приемаме за вярно докато не се наложи да преразлгедаме въпроса (а то винаги се налага) .
@Dinain: Не съм сигурен, че от тая дискусия има някаква полза - дискусията предполага поне някакво най-общо познание по тематиката. Сега за да ти отговоря трябва да ти преразкажа повечето съвсеменни теории за вселената (че те са и повече от една), което първо надали ще направя особено кадърно предвид, че не съм астрофизик, второ е практически трудно изпълнимо. В случая ми се струва, че дебелите книги са по-правилния източник на информация (има и не толкова дебели, на Хоукинг са супер книжките за едно бързо запознаване).
Това казано, все пак ще пробвам един бегъл опит за няколко отговора
Не може да се знае естествено, но в случая не е релевантно да се знае. Математически се извежда единствено нуждата от наличието на сингулярност, от която се развива Големия Взрив Другояче казано - при наличието на ГВ (а тази хипотеза се приема от масата астрофизици) като се проследи назад развитието му, то се стига до сигуляритет. Какво е имало преди този сингуляритет и колко време е съществувал той (което е твоя въпрос) са въпроси, излизащи извън нашата вселена и по никакъв начин влияещи и. Един сингуляритет (например и в черните дупки) винаги прекъсва причинно-следствената връзка. Същевременно сингуляритета, макар да е и един вид източника на нашата вселена, той въпреки това не е част от нея, в него не важат системните закони, присъщи на вселената.
Има хипотези разбира се, но те засега са напълно хипотетични .
Винаги си е била там. В енергийна форма разбира се. Първите епохи на вселената ( става въпрос за времена от порядъка на 10 на - 50 фракция от секундата) са адски интересни, има доста теории как се развиват събитията там, има също толкова и проблеми с тия теории, но обяснението им е тотално извън моите и на форума възможности.
Хм, не точно. Никак даже. Възрастта е изчислена на база на преместването към червения спектър на фоновото радиоизлъчване, което преместване позволява да се изчисли с каква скорост се разширява в момента вселената. Като знаеш каква е скоростта на разбягване е елементарно да сметнеш кога всичко трябва да е било в една точка. Никви граници не ти трябват, то такива няма така или иначе.
@Dinain: Не съм сигурен, че от тая дискусия има някаква полза - дискусията предполага поне някакво най-общо познание по тематиката. Сега за да ти отговоря трябва да ти преразкажа повечето съвсеменни теории за вселената (че те са и повече от една), което първо надали ще направя особено кадърно предвид, че не съм астрофизик, второ е практически трудно изпълнимо. В случая ми се струва, че дебелите книги са по-правилния източник на информация (има и не толкова дебели, на Хоукинг са супер книжките за едно бързо запознаване).
Това казано, все пак ще пробвам един бегъл опит за няколко отговора
Зададох едно "просто" въпросче - как някой може да знае че не е имало нищо преди Взрива? Защо да не е имало нещо, което е унищожено от този взрив - или "пренаредено" един вид?
Има хипотези разбира се, но те засега са напълно хипотетични .
Също така питах откъде се взема материята изграждаща днес света ни?
И последно - Империал каза че възрастта на Вселената е около 14 млрд. години. Не знам как е изчислено това, но естествено това е изчислено използвайки наличните данни. Крайщата на Вселената не са намерени, нали така? Тоест със сигурност има данни, които не са взети предвид. Та да твърди някой "че се знае колко стара е Вселената" е все едно да вземеш водна проба от Черно море и да твърдиш че знаеш киселинността на водата в Тихия океан
Comment