Албирео, веднага признавам, че не разбирам кой знае колко от оръжия, така че се опирам на това, което намирам в един или друг източник (в момента нямам никакъв под ръка, така че карам по спомени). Та ако теоретичната скорострелност на една картечница от ПСВ е в зависимост от конкретният случай между 600 и 800 изстрела в минута (май имаше някои до 1000), практическата скорострелност е значително по-ниска. Под "парктическа" разибрам такава, която може да бъде реализирана в една реална военна ситуация и тя зависи от загряването на картечницата, количеството патрони в лентата (пълнителя), бързината на смяна на лентата (пълнителя), скоростта на смяна на загрята цев (ако има такава възможност) и т.н. И именно тази "парктическа скорострелност" не мисля че превишава 100, хайде да са 200 изстрела в минута.
При магазинната винтовка практическата скорострелност мисля че е в пределите на 10-15 изстрела в минута (реално почти винаги ще да е по-малко).
Впрочем, аз и скоростлеността на съвременните оръжия съм я взимал (досат общо) като практическа, не като теоретична (или ако се организира състезание по бърза стрелба ).
Та един пехотен батальон от началото на ПСВ води перди всичко пушечен огън и то на заплове по команда в повечето случаи. Реалната скоростленост в минута едва ли е повече от 10-15 изстрела. Освен това има да речем 2 или малко повече тежки картечници, които между другото рядко се използват заедно с батальона. Та не мисля, че нещо съм занижил, разбира се ако искаш дай своята преценка, ще е интересно да се прочете .
При магазинната винтовка практическата скорострелност мисля че е в пределите на 10-15 изстрела в минута (реално почти винаги ще да е по-малко).
Впрочем, аз и скоростлеността на съвременните оръжия съм я взимал (досат общо) като практическа, не като теоретична (или ако се организира състезание по бърза стрелба ).
Та един пехотен батальон от началото на ПСВ води перди всичко пушечен огън и то на заплове по команда в повечето случаи. Реалната скоростленост в минута едва ли е повече от 10-15 изстрела. Освен това има да речем 2 или малко повече тежки картечници, които между другото рядко се използват заедно с батальона. Та не мисля, че нещо съм занижил, разбира се ако искаш дай своята преценка, ще е интересно да се прочете .
Comment