If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Хммм не мога да повярвам, че толкова са се самозабравили тия селяндури. Едва ли :not:
Но като се има предвид, че вече сме им официални и най-верни съюзници традицията повелява да се случи нещо апокалиптично :lol:
Друг е въпроса, че вчера си говорих с една позната, която пътува често от Сирия до тук и ми разправя, че на Турската граница военна полиция спира и проверява автобуси и коли за US дезертьори от Ирак(явление явно масово). т.е. и неуките и хората от гетата вече не искат да седят.
Няма да е скоро,американците не са готови.
Ще стана като с Ирак първо ще кажат че имат оръжия за масово унищожение ,после ще ги смачкат и накрая ще търсят под дърво и камък тия оръжия.
Иначе нападението може да започне веднага Иран са обградени в кръг ,а армията им не може да се противопостави на САЩ.
"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....
И аз така си мисля.
Имам чуството, че на арабите ще им втръсне от тея американците-да им обевяват война току тъй и ще се съюзът с/у агресора :aaa::evil::twak:. Като изключим терористичните актове!
Има и араби в Иран, но са не повече от 3% от цялото население, по принцип тази държава е мултиетническа, но всички са обединени и здраво свързани чрез исляма, като етническата група на персите все пак е гръбнакът и силно преобладава. Ето етническа карта:
Attached Files
(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Много малко вероятно е САЩ доброволно да се впуснат в нова война, която ще се окаже още по-скъпа и политически неудобна от тази в Ирак. Особено като се има предвид, че все още не могат да прекратят участието си в тази в Ирак. Това, котео може според мен да се случи е те да бъдат принудени да вземат няккаво военно участие, но то би се огарничило до въздушни удари. Но много по-вероятно е все пак да се стигне до политическо решение.
Доколкото мога поне аз да преценя, САЩ са решили да се насочат по друг, по-безопасен път и ангажиментите им в региона вече са повече основани върху тардиционната им (вече) забърканост в него (и върху неизбежната необходимост да спасяват политическото си лице), отколкото върху икономическа необходимост.
Тук май някой приказва, без да познава много историята, арабските нации и исляма.
@Витман, ако американците са селяндури, българите трябва да са неандерталци, не мислиш ли?
ПП Всички май забравяте, че в момента иранският въпрос се разглежда от Комитета за сигурност(или както там се казва) на ООН. И ако ще има война, то тя най-вероятно САЩ ще е подкрепена от ООН. Което е съвсеееем различно.
Last edited by Dinain; 10-04-2006, 23:48.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
И ако ще има война, то тя най-вероятно САЩ ще е подкрепена от ООН. Което е съвсеееем различно.
Всъщност не е толкова различно на практика - по отношение на това кой ще я плаща и основно кой ще я води. Мисля че опитът дотук с Ирак е достатъчно ясен и едва ли реално ще се забъркат с водене на сухопътна война с Иран и още повече с уреждането на нещата след евентуалния й успешен край. По вероятно е да се постигне дипломатическа договореност.
Няма да има война в Иран, защото ще настане голямо противостояние запад/мюсюлманство. От друга страна, ако все пак се случи, то ще е порди неотстъпчивостта на иранското ръководство. Иранската армия, каквато и да е, няма да може да се противопостави на западната /според мене САЩ ще вкарат максимално количестов западноевропейци/ - това е поредната илюзия, така мислеха и през Кувейтската война, докато садамовите юнаци не бяха попилени. Иранците не са по-различни.
По-вероятно обаче е да не се стигне дотам, а до нова и дълга мини съудена война в Близкия изток. Разнообразен с терористични актове и евентуални отговори за това.
За съжаление никога няма да се съюзят нито арабите нито Иранците. Нито пък могат да водят война различна от партизанска независимо каква техника им предоставиш.
Всъщност не е толкова различно на практика - по отношение на това кой ще я плаща и основно кой ще я води.
Разликата е, че няма да има кой да протестира. И да повтаря клишетата за "незаконна война". Т.е. митинги и протести ще има, но те си вървят за всяка война от ВСВ насам и нямат особено значение. Колкото до самата война, именно заради опита с Ирак войната ще е различна. Икономически и военни сакции+въздушна кампания ще поставят Иран на колене и ще го принудят да подпише някакви съглашения - за ограничаване армията, ракетите, отказ от ОМП и някаква договореност за урана (примерно както беше предложила Русия). Няма нужда от сухопътна операция, понеже целта не е да се свали режима.
@Голъм
Дипломатическото решение е най-добрия вариант, разбира се, но шансовете според мен са минимални. Не знам дали си гледал речи на Аджимабад(може да греша с правописа), но той отдавна се е качил толкова високо на дървото, че няма как да слезе без да подаде оставка пътьом. Или някой конкурент да го измести. От години убеждава народа си, че злите САЩ иска да лишат горките иранци от свещеното им право на атомна енергия. Ако се огъне, ще загуби неимоверно много престиж. С две думи, типичната ситуация в която се оказват мнозина диктатори и в 99% от случаите избират да упорстват, повличайки цялата страна със себе си...
Last edited by Dinain; 11-04-2006, 03:58.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment