ISTORIK написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Честита Баба Марта!
Collapse
X
-
THE LABARUM
sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
,sevogorob eht erew ysmim llA
.ebargtuo shtar emom eht dnA
Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.
-
Хана написаБлагодаря, благодаря
Поздравления приемам всякакви и винаги, дори и в други дни в годината. Пък какво, нелоша дата: хем си различен и особен, хем остаряваш мнооооого по-бавноEighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
Гост
Честит празник на всички.
Спокойно, деца, вие не знаете ли, че дедо ви Ханщайн и баба ви Марта никого няма да оставят на сухо без мартеница
Comment
-
Warlord, няма какво да злобееш. И екологичната мартеница е нещо
На мен ми пробутаха железарията, а нея нямам какво да я правя, даже за вторични суровини няма да я вземат...
Така че обявям бойкот на празника, вземам си обратно снежанките дето Грей не ги ще и се затварям с тях в стаята си. С тях ще си прекарам празника по-весело, сноби такива"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Dinain написаWarlord, няма какво да злобееш. И екологичната мартеница е нещо
На мен ми пробутаха железарията, а нея нямам какво да я правя, даже за вторични суровини няма да я вземат...(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
-
Гост
Айде бе, по двайсе стинки са на сергията.
Нямам от тези, дето ги дават на форума.
Comment
-
Честита Пролет и от мен (и рожден ден на Хана).
Любопитна ми е историята с мартениците. В училище помня ни разказваха нещо дето на хан Аспарух майка му му пратила бял конец по лястовичка, но от дългото пътуване лястовичката нещо се наранила и потекло кръв, та конецът станал червено-бял... Или нещо такова.
Има ли и други версии и някоя по-достоверна от пощенската лястовичка?
Comment
-
Елерина, струва ми се че това е само една красива басня
Издиша от факта, че в целия Близък изток червеното и бялото са символ на здраве и щастие. Тъй като ме съмнява да са се научили от българите, доста по-вероятно е братята турци да имат пръст в тая работа. Или още по-вероятно - арабските народи. За съжаление нямам повече информация по въпроса...
ПП "Братята турци" ли казах?! Помощ... :aaa:"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
THE LABARUM
sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
,sevogorob eht erew ysmim llA
.ebargtuo shtar emom eht dnA
Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.
Comment
-
Ами легендата, която аз знам, е за син на български войвода, който повел армия за да спре турското нашествие още преди падането на България. Синът имал ловен сокол, който явно използвал и като боен(или може би пощенски ), и уговореният знак бил при победа в битката да изпрати бяла връв на своите по сокола.
Та той победил и изпратил сокола, но бил смъртно ранен и връвчицата била оцапана с кръвта му.
Както и да е, явно семантиката на червения цвят е сходна във всички истории.Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !
Comment
-
Гост
За мартеницата - имах една книжка. Беше нещо за Аспарух и сестра му. Хазарите бяха ранили някого и от там - белия конец станал наполовина червен. Ама дали е взето от легенда или си е чиста детска приказка не знам.
А на Хана честит празник. :mike:
:love63: :f_cheers: :trink39:
:sm228: op: :drink2: :drink:
:jazzband: :drums: :love67: :sm191:
Иначе казано - както си му е реда в такива случаи!
Comment
Comment