Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще разкриват произхода ни чрез ДНК бази - Българите са 28% к

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Макар и глупав съм чел, че генетиката е наука. Взема нещо, което й е предмет, изследва го, определя, класифицира. Толкоз. Някой хваща и върху това може да твори идеология, пропаганда и други необходими за менталното му и здраве и душевното спокойствие упражнения, но това е друга приказка. Това, че разните въглероди се "разпадат" е занимание на науката физика, но отдавна това се използва от антрополозите, независимо дали това се харесва на всички, или е опровергало някоя особено харесвана нагласа, убеждение, теория или вярване.
    Тази информация за ДНК-изследвания излезна преди четири години, и беше съобщена по BBC. Оттам си спомням и подробностите. По генетичен път се доказва, че всички хора на земята имат един общ прародител, живял преди 250 000. Кръщават го Ева. Любопитното е, че математически излиза същото, т.е. преди 250 000 години се сдига до "общия родител". В Европа генетически има 7 различни типа, кавото и да означава това. Тези от Оксфорд, дето правят изследването ги кръщават "7 дъщери на Ева". Оказва се, че във всички народи присъстват елементи и от "7 дъщери", с изключение на бедните финландци, които имали "материал" само от 4 дъщери. Толкоз.
    Който иска може да отиде и да си направи безболезнено тесче и да ... научи.
    Разбирам шока на някой от "абсурда" да е 40% келт, но си помислете какво и е на една краставица, когато научи, че е 98% вода. Ако за историческото ухо и съзнание това са нелепеци, ще рече, че Историята вече наистина се сдобива със статута на Религия и да брани някакви свещени неща от поплъзновенията на другите науки.
    Ако "келти" звучи ужасно, би било добре да го заменим примерно с "А" и да видим колко от нас, в какво съотношение го имат и да се сравним с другите народи. Истина е, че върху отделни думи се изграждат смехотворни построения, но надали, някой ще отрече, че езика е реалност върху, която могат да се правят сравнителни анализи, които да ни носат знание.
    Очевидно е, че е имало изроди, идеологически мотивирани да използват генетиката, но не виждам какво "идеологическо" има в това примерно, че при китайците кръвните групи са в различно съотношение спрямо тези при европейците, и това да се знае. Както и това, да се знае, че в Европа има типове ДНК A, B, C, D, E, F, G, които при различните народи се намират в различо съотношение.
    Изводите може да се стряскащи, кощунствени и неприемливи само за някой историци и идеолози, но аз съм много любопитен. Сигурен съм, че това идва, и ще почакам още малко. От това няма да стана по-малко това, което съм, но наистина малко идеология ще си отиде там, от където е дошла.

Comment

Hans Delbruck написа
      В това знам, че си факир.
      :nod: :nod:

само трябва да се посочи и доколко относително е предположението.

simple_stupid написа
      Изводите може да се стряскащи, кощунствени и неприемливи само за някой историци и идеолози, но аз съм много любопитен. Сигурен съм, че това идва, и ще почакам още малко. От това няма да стана по-малко това, което съм, но наистина малко идеология ще си отиде там, от където е дошла.
      Simply ... right!
      Точно това е и мойта скромна мисъл. Нека фактите, когато са установени съответно, водят към изводите, пък докъдето стигнат последните - дотам.

Warlord написа
      Тая идиотщина, че българите са "40% келти по майчина линия" още немога да я забравя.

Що бе, те келтите са симпатяги :sm186:
      Last edited by ; 03-01-2006, 23:58. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Warlord написа
        Ами. Съвсем същото си беше - http://forum.boinaslava.net/showthre...?t=7261&page=2

Тая идиотщина, че българите са "40% келти по майчина линия" още немога да я забравя. Как ме е яд, че не споменаха и колко процента сме зулуси по лелинчова линия.
        Е това е било след като съм зарязал и без това безинтересната тема.
        KG125 написа
        =>100%
        Тая идиотщина, че българите са "40% келти по майчина линия" още немога да я забравя.
        Радвайте се, нали не сме повече от 50% роми(нищо лошо против тях, но иначе по правилата на Божидар би трябвало Индия да претендира над територията ни).
        Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Fiko написа
          Aз доколкото знам ДНК може да се вземе и от кости. Имаше един филм в него бяха доказали, че сегашните ливанци са финикийци, чрез проби които се взети от костите на някакъв финикийски владетел.
          А и се доказа , че непонасящите се араби и евреи са с почти еднакви ДНК-та

Comment

Hans Delbruck написа
            но иначе по правилата на Божидар би трябвало Индия да претендира над територията ни).
            Чини ми се, че Божидар има предвид обратното - Индия да ни върне Северна Индия...
            Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
            (собствен патент)

Comment

Batko Charly написа
              Чини ми се, че Божидар има предвид обратното - Индия да ни върне Северна Индия...
              С Кашмир или без?? :twisted: :mhehe: :twisted:

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
              ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
              ,sevogorob eht erew ysmim llA
              .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
              тарляха се и сврецваха във плите;
              съвсем окласни бяха тук щурпите
              и отма равапсатваха прасурси.

Comment

ШОМПОЛА написа
                А и се доказа , че непонасящите се араби и евреи са с почти еднакви ДНК-та
                ами те по начало са си семитски народи и са близки по произход, ама като се намесят религия, пари, интереси и политика гледай кво става! :fire:
                (\_/)
                (°_°)
                (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

:sm100:
                  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

Хах, и аз бях изкопал нещо подобно (Warlord-а май е дал линк към темата), където ми беше интересно какво ще кажете относно въпроса "Траки ли сме или пеласги?"
                    Та, ясно е, че ние сме доста голям микс, тип "дъ бест ъф дъ бест". Но чак такива неща като 40% тракийски гени ми се струват доста съмнителни! Е, не трябва и да се държим като закостенели фанатици-фундаменталисти, които отхвърлят всичко ново, но все пак такъв голям процент келтска кръв е... Че откъде въобще келти по тези земи? Единствените, за които се сещам са по тракийско време и са били сравнително набързо елиминирани. И после евентуално ако броим някой и друг френски търговец от времето на Латинската империя... Въобще, доста странно!
                    И опази Господ братята македонци да научат за тези изследвания, че току виж се доказали по този начин не като наследници, а като предци на Александър Велики!
                    Българската държава започва да се изгражда и с това започват проблемите.
                    Бисер от кандидат-студентската кампания
                    по история на СУ 2006

Comment

Келтите в древността са извършили едно много голямо движение от днешна средна Азия, доколкото знам, Иран и т.н., през Балканите, та до Испания и Ирландия. Това го казвам така на едро, но има таквоз нещо. Така че, не са изключени сходства.

Comment

Някъде към края на V и началото на IV в. пр. Р. Хр., Одриската държава се разцепила на две части, наречени Горна Тракия и Долна Тракия. Техни владетели били Амадок и Севт II, наследени от Хебризелм и Котис I. Последният води сложна държавна политика, лавирайки между атиняни, перси и македонци. Той дори получава атинско гражданство! След неговото убийство (към 359 г. пр. Р. Хр.), вследствие на политическа криза и на децентрализация, територията на Одриското царство била разделена на четири части, начело на които стояли владетелите Керсеблепт, Амадок II, Терес II и Берисад.

Това разпокъсване улеснило завоевателните походи на македонците, чиято мощ се засилила, по време на управлението на техния цар Филип II Македонски (359-336 г. пр. Р. Хр.), който успял да покори и трите държави. (Неговото име носят градовете Филипополис и Филипи.)

След неговата смърт, траките се разбунтували и разгромили македонските гарнизони, разположени в земите им. Македонската власт в Тракия била утвърдена при управлението на неговия син – великият пълководец Александър III Македонски, който е известен и като Александър Велики. Той дал името Александрия на около 10 града по пътя на своя завоевателен поход на Изток, към “края на света” (който край така и не бил достигнат!).

След смъртта му, която настъпила през 323 г., пр. Р. Хр., траките възстановили Одриската държава, но тя не просъществувала дълго. Земите й попаднали под властта на един от диадохите (наследниците) на Александър III – един от неговите пълководци - Лизимах. Срещу него воювали одриският цар Севт III (неговата столица Севтополис, понстоящем, се намира под водите на язовир “Копринка” – бившият “Г. Димитров”) и гетския цар Дромихет. Лизимах започнал да воюва и с Касандър – друг Александров пълководец, който управлявал Македония. Разприте между приемниците на великия македонски владетел все повече отслабвали техните държави, което спомогнало за това отделни тракйски и илирийски племена да заживеят, както и по-рано, под властта на свои собствени владетели и в непрестанни кървави разпри помежду си. Македонското владичество над част от тракийските племена продължило до смъртта на Лизимах в 297 г. пр. Р. Хр.
                        ---

Малко по-късно, през 279 г. пр. Р. Хр., в балканските земи, от северозапад, на няколко вълни, нахлули келтите. Една част от келтите, населяващи земите на Средния Дунав, нахлули в Македония и в Северна Елада, достигайки до Делфи, където били рабити. Други групи, предвождани от Леонторий и Лутарий, прекосили цяла Тракия и достигнали до Бизантион (Константинопол). През 277 г. пр. Р. Хр, македонският владетел Антипатър им нанесъл поражение край Лизимахия (столицата на царството на Лизимах). Част от келтите се преселили в Мала Азия, в земите на древна Фригия.

Пристигайки с третата вълна в Източна Тракия, една част от келтите успели да сломят съпротивата на някои тракийски племена (трибали, одриси, беси) и да създадат там своя държава с център Тиле. Нейни владетели били Комонторий и Кавар. Келтската държава запазила своя примитивен военно-племенен характер. Оградена отвсякъде с врагове, тя просъществувала до 211 г. пр. Р. Хр. Келтски топоними са Danubius (Дунав), Singuidunum (Белград), Naisus (Ниш), Remesiana (Бяла паланка), Bononia (Видин), Durostorum (Дръстър/Силистра).

В кр. на III и през II в. пр. Р. Хр., след като било отхвърлено келтското владичество, Одриското царство отново било възстановено, но било разтърсвано от постоянни политически борби. Икономическият упадък на тракийските земи, настъпил към средата на II в. пр. Р. Хр., допринесъл допълнително за всеобщата политическа слабост на тракийските държави. От този период са известни имената на следните тракийски владетели: Райздос, Котис II, Севт IV, Котис III и Битюс.
                        Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

KG125 написа

Simply ... right!
                          Точно това е и мойта скромна мисъл. Нека фактите, когато са установени съответно, водят към изводите, пък докъдето стигнат последните - дотам.

Що бе, те келтите са симпатяги :sm186:
                          Това за келтите е важно...или поне смятам, че не бива да се подценява.
                          Първо: келтите са прекарали твърде продължителен период в нашите земи. Оставили са огромен отпечатък във въоръжението на траките или по-скоро са наложили промяна в господстващата персийска традиция до тези времена. Ла-тенската култура в нашите земи е тяхно дело. Всички сребърни фибули и торкви в един определен период са белязани от тяхната културна традиция.
                          Второ: келтите са племена, дошли в Европа от същите региони, които свързваме и с траките. Те си приличат не само по предметите на бита, но и в духовната култура. Освен сходните култове, както при траките, така и при келтите се открива една и съща или поне сходна музикална култура: например в югозападна България е разпространен ре-мажор-септ акорд. Това е схема по която се изграждат много от песните на народа там. Същият съществува и при келтите, което за мен е малко повече от генетичен анализ.
                          Мисля, че наличието на подобен ген по нашите земи не само е нормално, но би трябвало и да се гордеем с факта, че една индоевропейска група е определила до голяма степен културата на Европа....и ние сме част от този процес
                          Last edited by Saratok; 18-11-2007, 17:11.

Comment

Място за съобщения и работа по различните страници на портала Бойна Слава
                            albireo написа
                            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Working...
                            X