Съобщение

Collapse
No announcement yet.

“Свръхразвитата” Япония трябвало да се учи от “щастливия” Бутан

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    “Свръхразвитата” Япония трябвало да се учи от “щастливия” Бутан

    Япония трябва да се занимава по-малко със своя Брутен национален продукт и да следва примера на Бутан, който измерва напредъка си с помощта на друг показател – “Брутно национално щастие”.

    Това заявиха днес видни японски икономисти. “Япония може да научи многобройни неща от Бутан”, посочи Такайоши Кусаго, бивш икономист в Световната банка и професор в университета в Осака. Той направи това изказване на симпозиум за “Брутното национално щастие”, организиран в Токио по инициатива на японското външно министерство. Брутният национален продукт /БНП/ на малкото хималайско княжество е едва около 500 милиона долара, а на Япония – 4400 милиарда долара. От 70-те години насам обаче Бутан се интересува предимно от “Брутното национално щастие” /БНЩ/ – показател, с който се измерва индивидуалното щастие на гражданите. При изчисляването на БНЩ се вземат под внимание 4 фактора: трайното и справедливо социално-икономическо развитие, опазването на околната среда, опазването и развитието на културата и доброто управление. В търсенето на модел на развитие Бутан не откри нито един, който да отговаря на ценностите и стремежите на страната. Затова пък княжеството видя, че светът е разделен на богати и бедни нации, заяви на симпозиума бутанският икономист Карма Галай.

    #2
    E, хм, мда.... :o

    Оригинално и може даже и приложимо в Бутан, където будистката хармония и пр. и пр.
    Но за останалите държави .....

    Какъв триумф за някои тези от други теми

    Comment


      #3
      Да бе, КГ със сигурност съй изкефил!

      Такива измерения обаче се ползват не само в Бутан, в Европа има бол.
      Евробарометъра например се занимава с подобни неща. Но какво пък, ако
      им е добре така и им харесва, защо не?
      Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

      Злобата крепи човека, а мързела го грози!
      (собствен патент)

      Comment


        #4
        Бе то....като ще се мери щастието, а не доходите, няколко магистралки на глава от населението ще решат въпроса веднъж завинаги.

        Comment


          #5
          Основната идея обаче е, че икономическо свръхразвитие не води задължително до щастие. И тука повечето надъхани капиталисти заекват.
          После процъфтават курсове и литература за "Как да бъдем щастливи", като всеки им обяснява по един или друг начин, че сами са си виновни... :twisted:

          "Surviving Capitalism: how we learned to live with the market and remained almost human"
          Erik Ringmar
          Anthem Books (23 August 2005)



          lse=London School of Economics and Politics

          Тва е специално за КГ. Името на книгата в превод е:

          "Оцеляване при Капитализма: Как Се Научихме да Живеем с Пазара и Почти Запазихме Нещо Човешко в Себе Си"
          Last edited by Batko Charly; 07-10-2005, 10:09. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
          Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

          Злобата крепи човека, а мързела го грози!
          (собствен патент)

          Comment


            #6
            Да не са имали предвид село Бутан, Белослатинско ли беше, Врачанско ли... :sm186: Аз навремето служих в казармата с един от там.

            Comment


              #7
              Насч¸т Бутана не знаю, но проводился опрос в разных странах мира - кто больше всего доволен жизнью. На первом месте оказался Китай - не самая богатая, но бурно растущая экономически страна. Вот и вопрос - китайцы так счастливы потому, что быстро раст¸т экономика или, наоборот, экономика быстро раст¸т потому, что китайцы счастливы :-))) ?

              Comment


                #8
                Абе в Китай си длъжен да си щастлив след като работиш като вол в името на председателя Мао. Както е казал Сталин: "Трудът е свобода".
                (\_/)
                (°_°)
                (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

                Comment


                  #9
                  Динлин написа
                  На первом месте оказался Китай - не самая богатая, но бурно растущая экономически страна. ?
                  Защото най-добре е, когато виждаш, как всичко отива напред, а с него и личните ти работи, а това май става сега в Китай.

                  Comment


                    #10
                    Мао отдавна го няма, а политиката на ККП е съвсем друга. Днес основната и цел е да подобри жизнения стандарт, за да има легитимност в очите на народа. Китайците обаче са доста по-хитри от повечето бивши соц-лагерни страни - учат се от грешките им и не допускат драстични промени берзразборна дерегулация както проповядват МВФ и СБ. В Китай всичко се развива постепенно, и коннтролирано, дори там където търговията и производството бясно се развиват. Еваллата!

                    Тук обаче ставаше въпрос за щастие срещу развита икономика. Има един интересен термин - 'affluence effect' (ефект на замогването). Термина служи като показател за парадокса породен от недоволството сред хората надминали еди-кое си ниво на замогване в Запада. След достигането на това ниво всичко върви обратно. Но се досещам хитрия българин например какво би казал по въпроса: "Ми да са сменим!" или "Абе дай ми на мен да съм богат и недоволен/нещастен пък аз ще му мисля "
                    Last edited by Batko Charly; 09-10-2005, 06:30.
                    Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

                    Злобата крепи човека, а мързела го грози!
                    (собствен патент)

                    Comment


                      #11
                      И прав ще е хитрият българин...

                      А пък успеха на Китай се дължи на дерегулацията - т.е. на отпущането на частното. Централната власт подържа стабилността, обаче частното е свободно да стигне чак до Илиянци. Восток-дело тонкое, казват съседите им.

                      Comment


                        #12
                        Веднъж гледах интервю с един български актьор, забравил съм как се казва. Та значи той си отишъл да живее на село от известно време и разказва следната случка. "Излязъл съм да работя на двора. Вали ситен дъжд и съм целия мокър. Тикам количка с тор и газя в калта. Защо тогава съм толакова щастлив?"
                        Shut me down! Machines making machines! How perverse!

                        Comment


                          #13
                          Защото селската работа прави хората от града щастливи. Колкото повече къщи на село имаме, толкоз ще сме по-добре. За тях трябват пари, те трябва да се изкарват /защото ако ги изкарваме със селска работа няма вече да сме толкова щастливи, защото знаем, че допреди 100-200 г.одини това е бил основният източник на доходи и от това половината деца в семейството са си отивали/. За да се изкарват пари трябва развитие, то става чрез капитализъм, той става чрез индустрия и пак опираме до Япония.

                          В едно развито общество нямаш проблем да си идеш на село и даже да идеш в Бутан. В Бутан нямаш ИЗБОР, ако случайно ти се прище да имаш DVD, кола или мобифон /щото някой хора това им харесва/.
                          Та колкото повече ИЗБОРИ има човек, толкова е по-щастлив.

                          Другия вариант е наистина - по една магистралка дневно на човек и ей ви най-щастливата държава.

                          Batko Charly написа
                          Основната идея обаче е, че икономическо свръхразвитие не води задължително до щастие. И тука повечето надъхани капиталисти заекват.
                          Че що? Нима някой задължава някого да е капиталист в това, дето му викате "свръхразвитие"? /няма такова нещо като свръхразвитие, но нейсе/.
                          Не, не задължава.

                          Тая изтъркана плоча, че "щастието" е в простия селски живот ще я приема, но когато авторите на тези цитирани от тебе книжки напуснат Оксфорд, Хайделберг или Айви лигата или където там са, и започнат да пишат с пачи пера от Бутанските висини.

                          Щото пак на вятъра се противопоставя капитализЪма на селската почивка. Това "бръмчи" на плоскостта, че всекиму се иска да отдъхне от стресовата урбанистична и пр. среда на село или даже на пустинен остров, по възможност с Наоми Кембъл под ..... ръка, де, ама все пак не виждам не виждам масово заселване на японци в Бутан за постоянно

                          Аз бих препоръчал повече почивки на село, ама без да си забравяме компютърчетата, нали.
                          То впрочем къде най-много хората живеят в извънградски домове и прочие - пак в развитите държави. Кой може да си позволи да иде в Бутан - пак те, и пр.

                          Навремето в "Комсомолская правда" пишеше колко кофти нещо е пералната машина - не разбрах що трябва рускинята да пере на ръце и така ли именно прави жената на автора, ама си ги твърдяха хората.
                          :sm113: :sm113:

                          Ех, тия икономисти :p
                          Last edited by ; 11-10-2005, 01:51. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                          Comment

                          Working...
                          X