Неравноделни тактове не,че няма другаде, но в нашия фоклор са силно изразени, като освен това има и голямо разнообразие. Във фламенкото например има един танц наречен сегирия (или сегидия). Той върви в 5/4, но е единствения пример. Всъщност има и още един, мартинете, но той си в крайна сметка същия. В индийската музика и танци има доста, а съм чувал, че в Ирландия имало народен танц който вървял като ръченица. Тва не мога да го потвърдя, понеже не не съм го слушал, но нищо чудно. Та примери такива доста. СИгурно и арабите ще да имат подобни изненади. Забележете обаче, че от славянските народи (тва доколкото сме "славяни"...), ние сме едни от малкото, ако не и единствените да имаме такова силно преобладаване на неравноделни тактове.
Струва ми се, че примера е малко неподходящ, щото както споменах става дума за правене на разлика между социални и емпиристични факти, а при твоя пример двете дисциплини (както в археологията) се преплитат и става по-сложничко. Ти изхождаш от първоначални набюдения. Но ако човек е сляп или далтонист, надали би споделил твоята реалност. Същото важи ако идва от култура, където не се рисува и разни драсканици по стената не биха му направили никакво впечателение. Ако не се натъкнеш и видиш тези фрески изобщо те продължават ли да са факт? Което е по-важно тука е разбира се интерпетацията. Идва ли тя след наблюдението или е неизменна част от него? Аз се съмнявам, че ти първо установяваш, че се регистрирала факт
и след това си даваш пауза да установиш какво означава... Ей тука е ключа за бараката - интерпретацията е автоматична. Ти не можеш да осмислиш един феномен на базата на сетивата си. Мисълта съпровожда
наблюдението и няма как да са ясно разделени. А мисълта вече е натоварен с една или друга форма на интерпретационна парадигма. Освен ако... :twisted: разбира се не навлезем в измеренията за пре-когницията (pre-cognition), но там вече става страшно.
mellisa написа
и след това си даваш пауза да установиш какво означава... Ей тука е ключа за бараката - интерпретацията е автоматична. Ти не можеш да осмислиш един феномен на базата на сетивата си. Мисълта съпровожда
наблюдението и няма как да са ясно разделени. А мисълта вече е натоварен с една или друга форма на интерпретационна парадигма. Освен ако... :twisted: разбира се не навлезем в измеренията за пре-когницията (pre-cognition), но там вече става страшно.
Comment