Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нестандартна теза за Световните войни

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

На мен лично много ми харесва тази теория,тъй като всичко е свързано едно с друго!
    По-лесно е да се развърже завързаното, отколкото да се съедини разделеното.
    --- Цицерон ---

Comment

Това са условни наименования. Няма еднозначно определение за "световна война". Просто така се нарича. Руснаците може да имат повече от една сериозна война за защита на отечеството, може и някои да са били много страшни, но една наричат "велика отечествена".
      Тезата е според мен ограничена и подвеждаща.
      Защо не наричаме световни например кръстоносните походи?
      Чак такова прецизиране на наименованият не мисля, че е необходимо. Трябва да сменим тогава например и името на 100 годишната война, и на много други. Това според мен не е историческа теза, а просто философстване на тема имена. Извинете ме мислещите другояче, но си мисля, че такъв дебат въобще не е необходим.
      Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

Имало е доста обхаватни войни, Битки на народите и т.н. Но повечето са имали за обхват1, 2 до 3 континента. В някои са замесени доста държави с колонии, което също придава обхават на войната, но реално воюват 2-3, а другите запачи, дето викат за някой от тимовете.

Все пак си е утвърдено 1 и 2 световна война. Я помислете само какво ще стане, ако вземем да умуваме коя е ² Балканска война?

Comment

Hans Delbruck написа
          Тук не става ли дума за Лайбцигската битка, наричана още Битката на нациите(народите)?
          Точно битката при Лайпцих 1814г се нарича Битката на Народите, защото се е събрала всенародна коалиция с-у Наполеон.

Но така се нарича само тази битка, не цялата кампания.
          albireo написа
          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Imperial написа
            Точно битката при Лайпцих 1814г се нарича Битката на Народите, защото се е събрала всенародна коалиция с-у Наполеон.

Но така се нарича само тази битка, не цялата кампания.
            Е, нека да е 16-19 октомври 1813г. и се споразумяхме.
            Все пак идеята е, че няма нищо общо с Аустерлиц(освен част от основните играчи де).
            Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

хъм абе за третата световна не знам дали почва или вече е почнала
              погледнете какво прави америка последните 10 - 15 години
              уж тероризъм бил ги подтикнал
              според мен само природни ресурси искат петролец демек
              следващата държава която ще превземат е северна корея

Comment

Ами определено може да се каже и така. В момента САЩ водят войни навсякъде по света, като тенденцията е конфликтите създадени от тях да нарастват и да се задълбочават. САЩ обаче отдавна изпуснаха Северна Корея и Иран и те вече станаха твърде голям и солен залък за тяхната уста.
                (\_/)
                (°_°)
                (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

piko1 написа
                  уж тероризъм бил ги подтикнал
                  според мен само природни ресурси искат петролец демек
                  следващата държава която ще превземат е северна корея
                  А нима тероризъм няма?
                  Че те досега нямаха ли петролец? Нали са най-големия купувач в света. Защо не посягат на петрола на Кувейт?
                  А Северна Корея има ли петрол?
                  С ръка на сърцето, кой от следните избори би направил:
                  А) Севернокореец или Южнокореец да си;
                  Б) да живееш в Иран или в България.

Warlord написа
                  Ами определено може да се каже и така. В момента САЩ водят войни навсякъде по света, като тенденцията е конфликтите създадени от тях да нарастват и да се задълбочават. САЩ обаче отдавна изпуснаха Северна Корея и Иран и те вече станаха твърде голям и солен залък за тяхната уста.
                  А кои конфликти са разпалени от САЩ в света?

А какви са причините да смяташ, че Иран и С.Корея представляват военна трудност за държави като САЩ или Русия?
                  Last edited by ; 02-09-2005, 21:44. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

valo написа
                    Кому х.. търсят в Корея, Виетнам, Панама, Никарагуа, Кувейт, Авганистан Ирак?
                    Ех, да сме аз и ти, да ни пита човек кому и какво търсим. Това е политика и то международна.
                    Нали знаеш контраста между двете Кореи - това са търсели щатите там, това търсят и сега - "долу комунистите" се казва. Същото е и във Виетнам, Никарагуа. Отговорът "защо" е повече от ясен.
                    В Кувейт ясно какво търсеха - гонеха оттам ирак, защото там има сума петрол, който Кувейт продава на запада, а Ирак искаше да контролира.
                    В Ирак какво са търсели - аз лично свързвам Кувейтската война, паузата след нея и 11.9.2001 г.В Афганистан гонеха талибаните, защото те развъждаха тероризъм.
                    Като цяло имат основателни причина та търсят някому ... в посочените от тебе страни.

valo написа
                    За Иран - може би ядреното оръжие, притежаването на което е публична тайна. За Корея - виж по-горе.
                    Китай да седне да защитава Корея..... едва ли. Много има да губи, ако щатските ракети му сринат току-що построените небостъргачи, па и не е толкоз як, че да им се опъне. Иран е на същото дередже като Китай, ама е по-малък.
                    Last edited by ; 03-09-2005, 00:46. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Самата конструкция "няма да посмеят да докоснат Китай" предпоставя, че те много искат да го, но нещо ги спира. Всъщност не е така. С факта на вложените милиони и чаканите милиарди нещата са решени - капиталистическите страни това искат - да търгуват и печелят. Военните действия не са самоцел.
                      Максимата "който не е с нас ...." е механично отнесена. Това не е принцип на щатската политика. Ако потърсим съдържанието на "да си с нас", то е да си /или да се опитваш да си/ това, дето му викат "демократична държава". Ако правиш ядрено оръжие И си архикомунисти, ще ядеш бой, защото си заплаха за сигурността на западните и други държави.
                      А на този начин на живот, който комунистите искат да застрашават нищо му няма като цяло, нали, за разлика от туй, което те искат и налагат на хората.
                      Въобще, тоя етикет: "който не е с нас... " можеш да го лепиш на всеки, с който имаш някакъв спор.
                      Антикомунизма и парите всъщност са свързани Куба съществува, защото е безвредна, мизерна, ръководена от един болен дядка и защото са обещали да не я нападат. Впрочем, това й съществуване е само за беда на мизерстващия й народ.
                      Не става дума за идеализъм, а за практически резултати.

А това, което ти се струва "пъхане на носа навсякъде" е нещо естествено за мащабите на суперсилите. Докато бяха две, едната си пъхаше носа в половината свят, а другата - в другата половина. Сега остана една, защото другата се срина поради глупостта си. И то голяма. Пък и какво точно значи "пъхане на носа". Ако те не си пъхат носа, други ще го пъхат - малките като нас наистина никой не ни ..... уважава, поради което е добре големие да са по-практични, както е сега, а не шантави, както беше преди.

valo написа
                      П.П. Ако не знаеш - Кувейт за Ирак е това, което е Македония за България. Разликата е само в подхода и ресурсите.
                      Чак като Македония за България не е. Ирак е създадена през 20-тте години на 20 век.
                      И после, какво ли препочитат кувейтците - да се къпят в петродолари /макар и по техния си източен начин/, или да правят атомни бомби с тях?

Каква е целта на съществуването на една държава? Ми народът й да живее все по-добре. За това е необходимо какво - да е богат. За да е богат, е необходимо да получава пари. За да получава пари, трябва: а) да ги печели; б) да не му ги взимат, грубо казано.
                      Ето на, какво излезе - кувейтците са въшливи с пари, а се опитаха да им ги вземат не "империалистите", а иракските тоталитаристи.
                      Last edited by ; 03-09-2005, 13:26. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Working...
                      X