Майтапи ¹ 5
Collapse
X
-
Comment
-
Напълно си прав. Клането в Нанкин си е безпрецедентно и кадрите от там са ужасни. И не е само то. Но мен лично немската педантичност и прагматизъм при прилагането на "окончателното решение" ме ужасява повече. Някак е по в стил анти-утопия. Иначе да, японците правят подобни неща в Китай каквито немците в Украйна и Беларус, вероятно дори в по-голям мащаб, а някак си това минава незабелязано. Поне при нас де. В района си помнят нещата много добре и колективно и корейци и китайци мразят японците.This is my signature. There are many like it but this one is mine.Comment
-
Незабелязано - при нас, щото е далеч, "някъде си в Азия" (точно както там нашите истории са далечни и не особено забележими). В Азия си ги помнят нещата много добре, превърнали са се в част от тяхната си национална митология и си се тиражират (във всяка страна различно, но на места много силно). Т.е. там като цяло на японците се гледа по същия начин, че и по-злбе, както тук се гледа на Третия райх (и национал-социализма).
Така че е въпрос по-скоро на перспектива, отколкото на нещо друго. Разбира се, има го и момента с "остави ги, тези всичките са варвари" (т.е. нещата, които там се вършат, си ги вършат всички отколе и са си част от пейзажа, повече или по-малко - няма я бюрократично-машинната част, характерна за Третия Райх), но не той е основен, според мен. Разбира се, навсякъде се и преувеличава, това също си е нормална тенденция.
Т.е. важно е кое се случва близо, важно е и ако се случва в епоха, когато се смята, че "тези неща вече са надживени" или поне, че не се случват "между цивилизовани хора".Comment
-
Ъъ, холокостът не е просто клане, а индустриализиран геноцид, в това си е напълно уникален. Иначе примери за масови варварски кланета колкото искаш.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...Comment
-
Подходящ матерял за водач на шахидмобил
Nobody has three balls but some people have two very good ones!Comment
-
Финала е покъртителен
Comment
-

Comment