Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Майтапи ¹ 5
Collapse
X
-
Потресаващ е броят на малоумниците, вярващи във фантазиите на Бърни. Беше ми смешен в началото с абсурдните си предизборни обещания, но сега вече не.
Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
По повод
messire Woland написа Виж мнениеAmazon написа Виж мнениеДнес излезе че само от "покупки" на специални строителни материали са откраднати 700 милиона евро! Създавани са фалшиви фирми, с други пари по проекта пък е построен цял мол в далечният изток Не е чудно че това е излязъл най-скъпият космодрум в света. Вкарали са в затвора за 3 години началника на строежа. Ама това няма да реши проблема. Ясно е че "държавата е лош стопанин" е обобщение и като всяко такова, не е особено вярно. Обаче е и факт че някой държави са меко казано лоши стопани.
Ние също сме в кюпа.
В България вървят сходни процеси, но мащабите на страната ни като цяло са малки и до големи международни скандали не се стига.
у дочки муж (студент) сдавал зачет по экономике.
экзаменатор - опишите финансовую систему России
студент (немного подумав) - распил и откат
экзаменатор (немного подумав) - зачет
Comment
-
bsb написа Виж мнениеПо повод
Отново без превод, този път понеже не знам дали за тези похвати на български си има по една дума:
у дочки муж (студент) сдавал зачет по экономике.
экзаменатор - опишите финансовую систему России
студент (немного подумав) - распил и откат
экзаменатор (немного подумав) - зачет
http://www.anekdot.ru/id/645507/
Мъжът на дъщерята (студент) е на зачот по икономика:
(тази дума зачот е много грозна, но аз поне не знам друга да я замества на български)
Изпитващият: Опишете финансовата система на Русия.
Студентът (след кратко замисляне): Гепи и бегай.
Изпитващият (също след кратко замисляне): Зачот.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
messire Woland написа Виж мнениетази дума зачот е много грозна, но аз поне не знам друга да я замества на български
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеМодератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Распил е прахосване на (бюджетни) средства не по предназначение. Откат е процентът на сумата, която спечелилият търга връща на онзи, който му е уредил спечелването.
Пример за распил. Строим за пет милиона болница, обаче петстотин хиляди от тях са похарчени за частна вила плюс бентли.
Пример за откат. Строим за пет милиона болница, защото на търга офертите за три милиона и за два милиона са отхвърлени по формални причини. Онзи който, е спечелил търга, от "благодарност" връща на онзи, който е уредил "причините" примерно два милиона и строи болницата с евтини некачествени материали за да спечели и той нещо.
Comment
-
На български за "распил" не се ли използваше "разхищения" като в: разхищения на бюджетни средства?
А за "откат" все още нямаме дума(а за съжаление би трябвало). Срещал съм да се използва една друга заемка "взятка", но "откат" звучи по-добре в случая.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Amazon написа Виж мнениеНа български за "распил" не се ли използваше "разхищения" като в: разхищения на бюджетни средства?
Amazon написа Виж мнениеА за "откат" все още нямаме дума(а за съжаление би трябвало). Срещал съм да се използва една друга заемка "взятка", но "откат" звучи по-добре в случая.
Comment
-
Amazon написа Виж мнениеНа български за "распил" не се ли използваше "разхищения" като в: разхищения на бюджетни средства?
А за "откат" все още нямаме дума(а за съжаление би трябвало). Срещал съм да се използва една друга заемка "взятка", но "откат" звучи по-добре в случая.
Но макар и семантиката да е различна, тук текат същите процеси.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
Amazon написа Виж мнениеА за "откат" все още нямаме дума(а за съжаление би трябвало). Срещал съм да се използва една друга заемка "взятка", но "откат" звучи по-добре в случая.
Например, хванах го да сключва договори за изграждане на плетена телена мрежа на цена $35/фут, когато аз ги сключвах за $17-$20 на фут. Като се има предвид, че всичко построено се огражда с такава ограда и средно годишно компанията инсталираше около 5,000 фута огради по съоръженията, разликата е 5,000 х $15 = $75,000 само от една проста ограда. А колко други подизпълнители има по обектите - бетон, отводняване, електрически инсталации, антикорозионни покрития...Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
Comment