Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Работа в Канада

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Кхъм, като говорим за данъци, пиша за данъци (ДОД) = 10%
    Иначе е ясно, че разликата между брутото и нетото варира при повечето наемни служители в България някъде между 20% и 24%, а колкото по-висока е заплатата, толкова по-малка става разликата (заради максималните осигурителни прагове, което е готино, стигам и до разлика 16-17%). Та е доста по-добре от империалските 30%.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

gollum написа Виж мнение
      Добави към това и ДДС, което реално плащаш за всеки свой разход (20%) и мисля че ще се получи доста кръгличко число, надминаващо Империаловия "щатски социализъм". От друга страна, поне половината от икономиката е наполовина сива, т.е. декларират се минимални заплати. Така че нещата се компенсират в някаква степен. Но като цяло си имаме идеалната комбинация - "скъпа" държава с почти никаква социална роля (неработеща, във всеки случай). Т.е. по-лошото и от двата свята. Ама това е тема за друг форум.
      Ако има интерес ще дам разбор по % кое къде отива, с две думи, има базов федерален данък, има щатски данък, 3-4 незначителни данъчета (в смисъл стотинки), Social Security (един вид държавна пенсия), което Обама го вдигна тази година, Medicare (което е нещо като съвсем базова здравна осигуровка предимно за възрастни) и допълнително стандартна здравна осигуровка (която не беше задължителна преди, но сега новия закон не го знам дали е в сила и какво точно означава).
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Imperial написа Виж мнение
        Ако има интерес ще дам разбор по % кое къде отива, с две думи, има базов федерален данък, има щатски данък, 3-4 незначителни данъчета (в смисъл стотинки), Social Security (един вид държавна пенсия), което Обама го вдигна тази година, Medicare (което е нещо като съвсем базова здравна осигуровка предимно за възрастни) и допълнително стандартна здравна осигуровка (която не беше задължителна преди, но сега новия закон не го знам дали е в сила и какво точно означава).
        Тоест грубо за това, което аз давам около 22% ти даваш около 30%.
        Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Как виждам следващия етап от развитието на темата - Eguo почва да обяснява колко е розово положението с данъците в Росията, а Steelman контраатакува с някакви безмилостни статистики и серия от абсолютно несвързани ютюб клипчета

(това на майтап )

Comment

Zalmoxis написа Виж мнение
            Как виждам следващия етап от развитието на темата - Eguo почва да обяснява колко е розово положението с данъците в Росията, а Steelman контраатакува с някакви безмилостни статистики и серия от абсолютно несвързани ютюб клипчета без заглавия или коментари какво представляват

(това на майтап )
            FIFY
            albireo написа
            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

При мен, а така би трябвало да е при всички българи, които нямат допълнителен доход, освен РЗ, общо удръжките са някъде към 17,8% (всички осигуровки са максималния им размер).

Comment

1951 написа Виж мнение
                Тоест грубо за това, което аз давам около 22% ти даваш около 30%.
                Доста е сложно. Има много сериозни отчисления на база колко деца имаш, жена ти работи ли, дли изплащаш къща, ако не колко плащаш за наем, плащаш ли за детска градина, давал ли си пари за доктори извън здравната си застраховка и т.н.
                Като събереш всичко има някакво намаление от тези проценти. А и както Голъм отбеляза ДДС е плаващо. За хранителни продукти ДДС няма. Както и за доста други неща, или е нула, или много ниско.
                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Нямаме ДДС. Имаме sales tax. То е различно за всеки щат и при покупки от Интернет често не се начислява. А и понякога варира между два съседни магазина (примерно някои са само с 50% данък, макар че не знам от какво точно зависи).

Иначе да, моята ситуация е най-простата от данъчна гледна точка, затова я давам за пример, иначе семейните данъци са порядък по-сложни.
                  albireo написа

Comment

кало написа Виж мнение
                    При мен, а така би трябвало да е при всички българи, които нямат допълнителен доход, освен РЗ, общо удръжките са някъде към 17,8% (всички осигуровки са максималния им размер).
                    Бруто: 700 лв
                    Общо удръжки: 151.27 лв (21.61%)
                    Нето: 548.73

Бруто: 7000 лв
                    Общо удръжки: 955.42 лв (13.65%)
                    Нето: 6044.58 лв

Новини от бизнеса и икономиката. Калкулатори, лични и семейни финанси. Данъци, застраховки, кредитиране. Имоти. Валутна информация и банкови продукти.

Comment

да, различно е в зависимост от заплатата, и то - заради осигурителния праг. В крайна сметка - при максимална пенсия от 770 лв. няма смисъл да ти взимат повече от дадена сума нагоре... Виж, ако таванът на пенсиите падне, тогава е ОК процентът осигурителна вноска да е от цялата сума, а не само от тази до прага.

Comment

Или по-просто казано, прагът да отпадне, т.е. да няма максимален осигурителен праг - пък който ще да се осигурява и на 1 млн. лв заплата
                        От друга страна пък след като има минимален, следва да има и максимален осигурителен праг. Сложна работа, но задълбахме встрани от темата. Просто исках да посоча, че каквото и да си говорим, в България данъчното бреме е сравнително ниско.

Comment

Може би един вид излезе, че съм направил темата да се похваля или нещо подобно. А аз всъщност пращах CV-та на стотици места в продължение на една седмица (бях си пуснал отпуска), във всякакви форуми съм търсил мнение, мислех даже имиграционен адвокат да си наема. Та изобщо не очаквах ей така за една седмица да си намеря работа, а и още подхождам с известно подозрение (отделно месеци наред съм изследвал къде ще си намеря нещо възможно най-добро - първоначално се бях насочил към САЩ). Вече като ида на място пак ще ъпдейтна.

Comment

Пожелавам ти успех!

Comment

Merci beaucoup!

Comment

Е, стигна ли до Форт Мак?
                                Аз не задължава никого със свое мнение.
                                По-добре късно, отколкото още по-късно.

Comment