От известно време мисля да емигрирам и съм се насочил към Канада. За permanent residence хич не се класирам, така че ще се опитам да се сдобия поне с work permit за temporary foreign worker (ще стане само ако предварително разполагам с job offer оттам). Това нещо се издава в румънския им офис за 4 месеца (в България нямат), а в самата Канада - за 42 дни. Аз си кандидатствам наляво и надясно - като cashier, bartender, fish processor, fast food attendant, construction worker, general labourer, въобще general каквото и да е, а освен CV-то предварително уточнявам, че съм готов да си поема всичките разноски за accomodation, air fare и т.н. (понеже по принцип законите им задължават работодателят да се погрижи за това, когато става въпрос за low-skilled foreign worker). Разбира се, не мога да си представя работодател, който да се навие на нещо толкова несигурно, с човек, когото не може да види, и когото трябва да чака толкова време, че и да се сдобие с labour market opinion (друга задължителна формалност). Забелязах, че има сащианци сред форумците, та си викам, може някой да е имал подобен опит. Any ideas, guys?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Работа в Канада
Collapse
X
-
Zalmoxis написа Виж мнениеНямам висше, работил съм 3 години, в McDonald's бях инстуктор и касиер, а в момента правя онлайн анкети за Asia-Pacific (Python, basic HTML, малко CSS, малко Javascript) - може да звучи странно, но по принцип не ми се занимава с това (сред причините е проблем със зрението)This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Канадски? Предполагам е добре за такава позиция. Живей скромно и ще може да спестяваш доста. Макар че да си призная не знам какви са Канадските данъци. Моите в момента сумарно са около 30% Социализмът уверено крачи напред по всички фронтове...albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Ми добре си е, другата оферта беше за Едмънтън, ама парите са по-малко. А иначе социализмът точно мен ще ме облагодетелства, мисля че данъците са почти пренебрежими; смятах ги с някакъв калкулатор за Албърта и излязоха ок. 2000 долара на година
Come to Bulgaria, land of the flat 10% tax (for now)...
Comment
-
Dinain написа Виж мнениеCome to Bulgaria, land of the flat 10% tax (for now)...
Другият начин е, че имаш фонд "Пенсии", "Общо заболяване и майчинство", "Универсален пенсионен фонд", "Здравно осигуряване" и "Безработица", което е 12,9% от брутната заплата. Веднъж обръснати получаваш нещо, от което пак ти свалят 10%.
Без да броим факта, че работодателят отделно те осигурява по горните фондове (плюс "Трудова злополука") с още 17,8% от брутната заплата, но това са си негови разходи.Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
Добави към това и ДДС, което реално плащаш за всеки свой разход (20%) и мисля че ще се получи доста кръгличко число, надминаващо Империаловия "щатски социализъм". От друга страна, поне половината от икономиката е наполовина сива, т.е. декларират се минимални заплати. Така че нещата се компенсират в някаква степен. Но като цяло си имаме идеалната комбинация - "скъпа" държава с почти никаква социална роля (неработеща, във всеки случай). Т.е. по-лошото и от двата свята. Ама това е тема за друг форум.
Comment
-
Мисълта ми беше, че 10% процента плосък данък са толкова в смисъла на това, което държавата прибира само при фирмите.
Аз лично съм много щастлив, че плащам само 10% върху фирмените печалби, плюс 5% данък дивидент. Това е наистина добро, но средностатистическия бачкатор се бръсне с поне 20% от заплатата му.Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
Comment