айде успех.. я дай някой линк да скив от предишни години.. че само 1 вариант намерих
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
олимпиада по история 2012
Collapse
X
-
http://mon.bg/opencms/export/sites/m...ry_11-12kl.pdf ето я олимпиадата който реши онова с картинките дето трябва да се групират да пише
Comment
-
Ами в първата колона все някакви мащабни съкровища. Тракийския конник май е излишен
Втората колона погребални съкровища (?), НСМ е излишно.
Третата колона някви победи, данъци, това кръщение е излишно.
Четвъртата ми се виждат печати, тоя долу стои неестествено.
Това е на първо приближение, не се смейте
Comment
-
познал съм повечето значи.. само дето това за кръщенето колонката изобщо не се различаваха и чак на пдф-а разбрах какво е съдържанието им.. иначе аз мислех че онова с войските е излишно щот останалите приличаха на пиршества..
интересно ми е и какво точно определение трябва да се даде за "голямото добро утро" нещо бързо забогатяване ще е... 29 въпрос и тоя с вестниците също са някакви изродени... вестник 'Век" и "Дунавска зора" не ги намерих... Чудно ми е и за Дубровнишката грамота как могат да се изпишат 3 страници без излизане от зададените въпроси и увъртания.. даже и с анализ на податките за промените в писмения български не ги събрах 2 страници като се стремях като цяло да не се отплесвам в локумите и описание на управлението на Иван Асен II...
Comment
-
Интересни въпроси, аз обаче съм зле с помненето на дати. %) Но като се загледах в картинките - в първа колона ми се струва, че трети номер е излишен, останалите са тракийски, намерени в България. Във втора бих изключила първи номер като единствен тракийски, а в трета - трета картинка като единствена не от българската история.
Обаче израза "той е от голямото добрутро" ми е добре познат, макар и в съвременен, по-скоро негативен смисъл - днес става дума за хора, които рязко си променят поведението към предишните познати, след като се издигнат по някакъв начин в обществото - може да е след като ги изберат и влязат в политиката, или навремето - провинциалист, който става лекар в голям град и един вид го приемат в местния хай-лайф. А цитирания текст ми подсказва как ще да е възникнал този израз - вероятно става дума за това, че като се появят по-видните хора по чаршията, по-малко видните им засвидетелстват уважение (или просто им се подмазват ), като ги поздравяват - оттам и "голямо добро утро"."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Браво! Аз не успях да науча точките си, само ми казаха, че не съм се класирал. Допуснах някои грешки и не се справих добре с писмения въпрос. Така че сам съм си виновен. НО... защо трябваше олимпиадата да я изтеглят толкова рано? При положение че Географията ще е през априлската ваканция доколкото разбрах Миналата година не помня, но по-миналата вторият кръг беше на 27-и март! За 1 месец може да се научи доста по-добре и си мисля, че това е основната причина да я изтеглят. Явно министерството иска да ограничи до минимум разходите си в сравнение с предходни години. Да не говорим, че "Мати Болгария" (може ли да се прочете изобщо някъде?) , картинките, великия примикюр и протовестиария, 8-те грешки, текстовете за коментиране, си бяха за 3ти кръг, поне според мен.
Вилхелм Монке, мога да ти пратя национални кръгове ако не си си свалил. 2010 и 2011, ако не се лъжа
Comment
Comment