Кухулин написа
толкова - защото споменатия от мен период покрива кажи-речи всичко жанрово - естествено, не говоря за всичко излизало през периода), а за нещо различно: вътрешна непротиворечивост в света, в историята и в самите герои. Това е за мен елемента, който прави нещата достоверни. Не толкова да отговарят на някаква определена представа за света или науката, дори за бъдещето, но вътрешна свързаност, непротиворечивост. Не пълни, разбира се, но достатъчни. И когато на едно от тези нива зее явна дупка, нещата за мен започват да се разпадат, т.е. доста от удоволствието се губи. Затова и "буча" за подобни работи.
Естествено, всичко това е изцяло личен вкус.
Между другото, същия критерий прилагам и към други жанрове - да речем, приказки, екшъни и прочее. Но в зависимост от това какво точно "търся" в конкретиня случай, мога да се размина с повече или по-малко, т.е. успявам в определена степен да подтисна недоверието си. Да речем, в едно фентъзи могат да се простят много от дупките в света с обяснението "магия" (в приказките всичко е възможно). Това определено работи в "Звездни войни", да речем, особено там (старите серии), където реално не се и въвеждат някакви обяснения (защо света е такъв, от какво се издържат отделните планети и прочее). В приказките човек може да прости много. Същото важи и за екшъните - там реално търсиш преди всичко бумтежи, гърмежи, т.е. достатъчно е персонажите да са "яки", а филма да доставя зрелище. Няма да търсим сложни истории, развити характери, дори с много от непротиворечивостта на света, че и на историята, можем спокойно да се разминем, ако останалото си струва. Точно затова филми като "Матрицата" (първата) или "Терминатор" и подобните им "работят" при мен.
Т.е. има си прагове на чувствителност в различните случаи. Но когато нещо се декларира като "предимно НФ" за мен има определени неща, които могат да ме извадят от преживяването и съответно, от удоволствието от гледането. Ясно е, че тези неща са лични и различни при всекиго. Да речем, Pacific Rim - там е ясно, че някакъв смисъл и непротиворечивост няма какво да се търсят поначало - всичко е изцяло визия и нищо друго (е, отдавна ме кефи и художника, който е измислял чудовищата и час тот машините - но това отделно). Но пък там поне героите трябва да са "яки" като визия, т.е. да не дразнят - освен когато ролята им е такава и да има поне някаква базова свързаност. НА моменти има сериозни проблеми, но много може да се прости - гледа се само заради зрелището. Но от едно НФ-кино аз поне очаквам повече. Пример - новите "Стартрекове". Слабовати са по много от тези моменти и съответно поне мен доста ме дразни в тях.
Както и да е, отнесох се. В конкретния случай става въпрос за дупки в света (за историята и героите още не знам), които лесно могат да се избегнат. Вярно, съществено е и литературната основа (ако я има), да е добра. Макар че това не винаги помага (веднага се сещам за "Соларис"). Да речем, класическо НФ, което е добре направено е "Контакт". Или "Космическата одисея 2001". Или "Беглец по острието на бръснача". Много повече са, разбира се. Но като цяло тенденцията е, че едно време се правеха много по-добре изпипани неща като свят, контекст, история и герои. Сега всичко това сякаш изцяло се заменя от визуалното, ефекти и "куул" дизайн на сгради, техника, оръжия и костюми. Сякаш едното може да компенсира другото. Въпросът е, че като се замисля, не се сещам за добри такива филми последните десетина, че и повече години. А от по-рано мога да наброя много. Вероятно е въпрос и на възраст.
Dark city е малко по-инакво, поне според мен. Но пък "Гатака" е баш в категорията. Въпреки че не ми хареса кой знае колко навремето, но не беше зле.
---
Японските анимации са си цяло отделна тема. Ghost in the Shell и аз го харесвам много (както и "предтечата" му - Patlabor), то като жанр е по-скоро конспирологична остросюжетна кримка / полицейска история (мангата е точно това). Само на моменти се занимава с по-класически НФ теми, макар че ги има преплетени в контекста на историята (света). На Кухулин ще му хареса - трета световна война с атомно оръжие, американската империя и прочее .
Да речем, аз доста се кефя и на "Наушка от долината на вятъра" - класическо НФ-фентъзи. Особено мангата, където света е доста по-развит. Феодализъм хилядолетия в бъдещето, с кръстоска от разнообразно ниво постапокалиптични технологии и гещалта на живата отровна джунгла. Примери могат да се намерят много, вероятно по-ниската цена - особено на комиксите, които са в основата, са позволили да се развият какви ли не идеи.
Comment