Съобщение

Collapse
No announcement yet.

22 июня. Роковые решения

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

22 июня. Роковые решения

Здравейте,

Снощи гледах документално-игралния филм "22 июня. Роковые решения" на журналиста Алексей Пивоваров. Филма показва една интересна гледна точка и може би донякъде покрива Суворов. Цитирани са доста документални източници и въобще е направен да изглежда достоверно.

За гледане го има в Тубата -> http://www.youtube.com/watch?v=9-0RCwxkQF4, както и в повечето тракери.

Ако се опитам да направя паралел между "Дипломацията" на Кисинджър и филма, намирам доста допирни точки...

По филма може да се оформи интересна дискусия. Ето и някои въпроси които ми хрумват на първо четене:

1. Е ли филма новата позиция на Русия - От "Вероломно ни нападнаха, докато кротко си блеехме" на "Вероломно ни изпревариха"?
    2. Филма не прави ли нов, достоверен, прочит на Суворовските тези?
    Analog man...

Дай подробности повече, за да стане дискусия. Например, малко повече твърдения и с какви документални източници ги защитават. Тогава ще може да се започне истинско обсъждане. Ако искаш - дай като начало някакво твърдение, което ти е направило впечатление, плюс на какво се позовават, за да го обосноват.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Well, малко ме обърка Очаквах да гледате филма и да го обсъждаме, но сега разбирам, че е малко наивно от моя страна това. Все пак, за да говорим за филм и тезите които разглежда той, ще трябва всички да са го гледали

Трейлър за зарибяване -> http://www.youtube.com/watch?v=QFR8KfpjP-o

Филма разглежда двете години преди 22.юни.1941. От пазарлъка в края на Август'39 в Москва, та до подготовката на РККА за удар в август'41.

Направен е доста добре (като за всички филми на Пивоваров). Въобще, горещо препоръчвам да се гледат филмите му.
      Analog man...

Comment

Вероятно трябва да се гледа самият филм, но аз поне сега нямам време за това. Да си призная, има и още нещо, което ме смущава: самият формат, според мен, е неподходящ за подобна цел. В него можеш да вкараш по-малко информация, отколкото в една "глава" на книга. А за да се добави каквато и да е "достоверност" в подобна теза, ще са нужни няколко хиляди страници, запълнени не със спекулации, а с документи и анализи. Аз определено по много причини предпочитам книжния формат, когато става въпрос за история. Филмите стават колкото за илюстрация, не повече. Особено ако е по някакъв силно полемичен въпрос.

По другия въпрос - независимо какво съдържа въпросния филм, не вярвам това да е или да стане в бъдеще официална позиция на руските власти (а покрай тях и на историческата им наука, доколкото вероятно все още има достатъчно здрава връзка между двете). Независимо какво ще отсъдим за нейната достоверност и адекватност, тя е политически неприемлива за тях.

ПП Въпросът доколко подобна задача въобще е по силите на журналист (да не говорим дали въобще би си поставил подобна задача, в което се съмнявам) въобще оставям настрана.

ППП Съгласен съм с Воланд: най-добре да се обсъждат конкретни тези, идеи или факти, а не целия филм.

Comment

Всъщност аз от известно време си мисля, че тезата "вероломно ни изпревариха" - облечена не в точно тези думи, но по същество тезата на В. Суворов (Б. Резун) - е изключително удобна за руското съзнание. Съответно би била удобна и за руските власти. Обаче ще се опитам да си подредя нещата малко и да пусна тема. Вярно, че тя не би могла да е сериозна, но все пак...

Comment

По това, което ти написа, цитирам: "Филма показва една интересна гледна точка и може би донякъде покрива Суворов", филмът общо взето губи интерес за мен. Защо? Просто е: тезата на Резун/Суворов не се покрива от никакви документални източници, не намира подкрепа от никакви сериозни историци (особено - от западни) и може да се определи общо взето като конюнктурна, с цел да се продават книгите му. А в СССР намират подкрепа, защото представят Сталин и режима му в доста ласкателна светлина.
            Докато ние тук имаме други задачи и интереси, сред които пропагандата и идеологическата борба нямат място. Аз лично искам да установя нещата като как са били, а не да воювам като кръстоносец в името на някакви идеи.
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Bsb, ако искаш пусни тема за това, но ми се струва, че не трябва да е в този раздел. Най-добре ще е в "Общи дискусии". Все пак, доколкото разбирам идеята ти (може и напълно да греша), ще се обсъжда как изглеждат нещата сега, т.е. фокусът на темата няма да е исторически, а по-скоро някъде между областта на социологията и политологията. Затова там ми се вижда по-подходящо.

ПП Между другото, психологическото "удобство" за обикновения човек и аз го виждам: не случайно тезите на Резун, особено откак започна да възхвалява Сталин, са много популярни у тях. Но политическото удобство, особено външно-политическото, ми убягва напълно. Но това ще си е за тази нова тема, там ще преместя тези два поста като я създадеш, ако нямаш нищо против, разбира се.
              То поначало този формат (филм, радиопредаване, интернет или вестникарска статия) е удобен точно за такива неща, а не за каквато и да е сериозност и задълбоченост към заявения предмет на изследване.

Comment

Ех, документалните филми си имат своето място. Особено когато са направени добре.
                Analog man...

Comment

pkolev написа Виж мнение
                  Ех, документалните филми си имат своето място. Особено когато са направени добре.
                  Може би, ако са наистина документални (точно това не го разбирам, след като в крайна сметка няма как да бъде поддържана тази теза, как може филмът да се нарече "документален"?) и ако обсъждаме документалната му страна - добре.
                  Проект 22.06.1941 г.

Comment

Добре де Ако имаш достатъчно време, хвърли едно-две очи на филмите на Пивоваров. Даже да изключим начина по който са направени, всичките 4 филма разглеждат събития, около които като цяло сме се обединили, че са исторически така. С изключение на последният де
                    Analog man...

Comment

messire Woland написа Виж мнение
                      По това, което ти написа, цитирам: "Филма показва една интересна гледна точка и може би донякъде покрива Суворов", филмът общо взето губи интерес за мен. Защо? Просто е: тезата на Резун/Суворов не се покрива от никакви документални източници, не намира подкрепа от никакви сериозни историци (особено - от западни) и може да се определи общо взето като конюнктурна, с цел да се продават книгите му. А в СССР намират подкрепа, защото представят Сталин и режима му в доста ласкателна светлина.
                      Докато ние тук имаме други задачи и интереси, сред които пропагандата и идеологическата борба нямат място. Аз лично искам да установя нещата като как са били, а не да воювам като кръстоносец в името на някакви идеи.
                      Хмм, разбирам гледната ти точка, но за да разбереш моята ще трябва да видиш филма
                      Analog man...

Comment

И една готина песничка от филма. Нещо като трейлър. Оригинала е от есента на 39-та година.

Analog man...

Comment

Още първия е дълъг час и половина, а някак не мога да си представя да отделя толкова време за да гледам идеологически натоварен филм (ако и когато имам толкова свободно време - предпочитам да чета). Затова най-просто и лесно е, давай тезите, които са ти направили впечатление, сам каза - имат си и документална обосновка във филма, а хубавото на документите е, че могат да бъдат представени и обсъдени в един форум като нашия. Така че - очаквам с интерес.

P.S. Тук има някакво мнение за филм на въпросния режисьор, дали е за същия? Но и да не е - все едно, мнението е общо взето още един аргумент да не си губя времето.
                          И нещо така, общо: проблемът на киното е, че много удобно може да подхлъзне някого по крива пътека, просто формата на медията е такава, че много лесно всякакви тези могат да заизглеждат убедителни, особено защото гледайки нямаш време да спреш и да провериш съответната литература и документи. А и рядко някой режисьор ще си направи труда за да снеме филм, показвайки в него свои колебания, напротив - обикновено филмите са с цел доказване на някаква гледна точка, а предвид че все пак е филм - гледната точка трябва да е комерсиална, което тотално води в погрешна и неисторическа посока. Та така ...
                          Проект 22.06.1941 г.

Comment

Това с цитираните документи ще е малко трудно, защото трябва да гледам филма отново и да се опитам да ги извадя. Все пак на първо четене (в подкрепа на тезата, че РККА е планирала удар) се сещам за това:

Щабни игри, януари 1941 - 2 игри. Любопитното е, че в игрите се използват не относителни дни (Д+1, Д+2, Д+3...Д+н) а точни данни (от 8 до 20 август 1941).

Имаше цитиран и някакъв документ (нещо за Стратегическите интереси и нещо подобно), но нямам време в момента да му намеря името.
                            Analog man...

Comment

Ъъъ, мнението е интересно, но е на критик, който подобно на теб предпочита сухата теория. В крайна сметка считам критиката за положителна. Хваща се за дребни неща, изключая разбира се мрънкането срещу художественият елемент във филма
                              Analog man...

Comment

Working...
                              X