Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сражения във филми - Античност (военното дело на Древна Гърция и Рим)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Сражения във филми - Античност (военното дело на Древна Гърция и Рим)

    Кои филми бихте препоръчали като илюстративни относно начина на водене на сражения през Античността?
    Става дума за художествени филми с достатъчно голяма доза реалистичност, за представяне на един или друг аспект от военното дело по това време. Аз се спрях на няколко, но съм далеч от мисълта, че списъкът е изчерпателен. Нарочно не включвам филми като 300, Центурион, Троя, Орелът, Крал Артур, Верцинжеторикс, или плеядата американско-италиански филми от 70-те, в които има много бутафория, художествена измислица и съвсем малко достоверност и смисъл.

    Рим
    1. Гладиатор - битката с германците:
    Предимства: добра атмосфера, добри костюми, адекватно включване на кавалерията
    Недостатъци: странни огнени снаряди, огнени стрели, не-използване на копия (пилуми) от римската пехота

    2. Спартак (реж. Стенли Кубик) -
    Предимства: добра атмосфера, костюми, маневри на легионите преди сражението, мащабност без спец.ефекти.
    Недостатъци: използване на съмнителни тактически способи от страна на бунтовниците (търкаляне на огнени цилиндри?!), липса на лека пехота при римляните, отново липса на пилуми, странна тактика на маневриране

    3. Юлий Цезар (1956)?


    Древна Гърция

    1. Александър (реж. Оливър Стоун):
    Предимства: мащабност, костюми (може би най-добрите в ист. филми за периода), хаос и прахоляк
    Недостатъци:

    Бих се радвал да попълним списъка, а може да се направят и други теми относно филмови сражения в средновековието, или по-модерни времена.
    Last edited by Томек; 02-09-2011, 10:14.
    Какво зората? Ние сме Урук-хай — не спираме да се бием ни денем, ни нощем... Какво зората?

    #2
    В "Рим" на HBO имаше готини сцени - Battle of Philippi. За реалистичното начало в "Гладиатор" имам леки съмнения, макар да не съм се ровил специално по темата. Може действително конницата да е атакувала в гората с такъв успех, но някак не ми звучи адекватно.

    Comment


      #3
      За Гладиатор четох, че като цяло екипировката е съответствала на това, което е било няколко века по-късно а не на разглеждания период. За съжаление няма познания и не мога да преценя. На мен обаче ми направи впечатление липсата на ред в легионерите. Поне от това, което съм чел оставам с впечатлението, че един от основните белези и предимства на легионерите са не толкова индивидуалните бойни качества и качеството на екипировката, колкото редът и организацията. Чел съм например за исторически извори, където се посочва как еди кой си легионер за съвсем дребно нарушение на реда и дисциплината е наказан сурово, понякога дори със смърт. Конкретно мисля, че в един извор беше описан един легионер, който в проява на доста голяма смелост излиза пред бойния ред и избива голямо количество варвари. След боя въпреки проявата на смелост е наказан за нарушаване на дисциплината. На фона на това легионерите така, както бяха представени във филма изгубиха много бързо кохезията и бойният им ред се разпадна и сражението прераства в индивидуална битка на човек срещу човек. Изстрелването на делвите със запалителна течност сигурно би било полезно срещу хора, но не виждам каква е ползата от запалителните стрели.

      Относно Рим на HBO не мога да се изкажа за реалистичността, но до колкото знам двамата главни герои са базирани на реални личности като дори първоначалната сцена на сериала (битката, където всъщност ги представят) е взета от книга на Цезар, където са споменати двамата главни герои.

      Comment


        #4
        Не е загадка. Прекалено известен филм е. Морската битка е превъзходна, страшна, драматична...макар и кратка.

        А 300?, а Александър? Аз не съм фен, но не може да не се споменат. И....и....и "Даки"...?

        Comment


          #5
          Най-добре са се справили с костюмите в филма Александър.Обаче все пак са филми,трябва да има екшън и яки бойни сцени.Иначе масата хора няма да се зарадва.

          Comment


            #6
            От тези, които съм гледал се сещам за "300-те спартанци" (от 62-ра). Вярно, там най-често хоплитите се строяваха в няколко редици с голямо разстояние една от друга (поне 6-8 метра), непосредствено зад първата и май втората редица се бяха строили леки пехотинци, въоръжени с лъкове и метателни копия, които "посрещаха" спартанските атаки (спартанците пък атакуваха с колесници). Да не говорим, че когато нещата стигнаха дотам, смелите спартански хоплити се биеха (че даже и изглеждаха) кат легионери - с меч и щит. Впрочем, когато нещата загрубяха съвсем си образуваха нещо като доста плътна фаланга (или поне тълпа със зачатъци на подреждане). имаше дори нощни набези срещу персийският лагер (хоплитите действаха като лека пехота в тях, което беше малко... хъм - едва ли биха тръгнали в подобно начинание с пълния си доспех, но здраве да е). Спомените от филма са ми доста добри.
            Но така или иначе няма някаква достатъчна яснота дори и сред учените как точно са се случвали сраженията през онази епоха, какво остава за филмите .

            ПП В сериала "Рим" (тук се присъединявам към Кухулин) ми се видя че като "механизъм" сраженията бяха на висота.

            Comment


              #7
              Гледах битката при Филипи от HBO сериала, благодарско Кухулин. Екранизацията на сражението не ме впечатли - двете редици легионери просто се доближиха и започнаха да се колят с гладиусите. Не ми стана ясно защо изобщо носят копия. Освен това имаше странна приумица да се наредят в редица и да се бутат с едната ръка - нещо като Самуиловите войници след битката при Ключ, но в офанзива

              По много подобен начин е представено сражението при Фарсала в един сериал на BBC - Ancient Rome - The rise and fall of an empire. Battle of Pharsalus

              Филмът "300 спартанци" е шарен, масов и като цяло по достоверен от "300". Със сигурност си струва гледането. Въпреки това има някои наистина куриозни моменти и "римски" костюми на спартанците, поради което не го включих първоначално. Една от класическите сцени е, когато пред настъпващата кавалерия спартанците легнаха на земята и се покриха с щитовете като с коруби на костенурки - The Battle of Thermopylae (The 300 Spartans 1962)
              Какво зората? Ние сме Урук-хай — не спираме да се бием ни денем, ни нощем... Какво зората?

              Comment


                #8
                Филмът "300 спартанци" е шарен, масов и като цяло по достоверен от "300".
                Е, това специално не представлява никаква трудност, защото "300" и не претендира да отразява историческите събития, а пресъздава комикс.
                Но мисълта ми беше, че ако подходиш дотолкова строго, то въобще няма да намериш нито един филм с реалистични сражения (особено сражения: не говорим за костюми, екипировка или дори единоборства). Аз поне не съм попадал на такива. И това, както вече писах, като знаем, че няма чак такава яснота за това как точно са се случвали нещата в сраженията от онази далечна епоха. Има различни спорни моменти.

                Comment


                  #9
                  Съгласен съм, че не бива човек да се взира много строго,особено за неща по които дори историческата наука няма консенсус. Аз затова зададох темата - филмови сражения, които по възможност достоверно да представят един или друг аспект от воденето на бой през този период. Пр. - формирането на текстудо от легионери, или кавалерийско нападение и тн.
                  Според мен Оливър Стоун в Александър най-добре се е справил с предаване на цялостната атмосфера, но може би бъркам
                  Какво зората? Ние сме Урук-хай — не спираме да се бием ни денем, ни нощем... Какво зората?

                  Comment


                    #10
                    Аз съм фен българските исторически... голям смях пада.

                    Хан Аспарух ... това за тактически недомислици, даже не си струва да се отбелязва при положение, че ситуацията с костюмите и декорите избива на сълзи...

                    Троя да отбележим... също комично поведение на войските.

                    Смело сърце - беше ... кървав

                    Но като се замисли човек, това не са документални филми- правят се за широката публика. Битките са фон за някаква драматургия, история която се случва и която е по важна от ставащото на бойното поле. Едва ли някой режисьор ще губи 30 минути за да показва придвижването на войската, маневрите, различните прийоми както на видовете войски, така и на противопоставящите се армии. Повечето ги сблъскват за епичност, мащаб и размах и толкова...
                    Трол по списък.

                    Comment


                      #11
                      Мен доста ме впечатли как бе предадена обсадата на Масада - доста римски машини има в кадър.
                      "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

                      Comment


                        #12
                        Я, кажете, попадали ли сте на добре направен филм със сюжет около пуническите войни или живота на Ханибал? И, ако, да - ще съм благодарен за линк към някой торент...

                        Comment


                          #13
                          Е, как, на практика, първият филм с подвижна камера: Кабирия - 1914 година. Дори слон мина Алпите, състоящи се от талашитни скали. Не се майтапя, просто едно време, в пред-интернетската епоха, във Филмотечното кино и за този филм искаха билетче. Никак не е лош за времето си, де.


                          Храмът на Баал беше чудо невиждано


                          Клик за още Имаше и обсадата на Сиракуза, и огледалата на Архимед, изобщо, супер продукция.


                          А че дописвач на Флобер беше Габриеле Д'Анунцио, тогавашната цензура беше пропуснала.


                          Ето го и Ханибал,


                          но Ханибал, сниман у нас, горещо не препоръчвам!
                          Last edited by von Danitz; 27-08-2011, 00:44.

                          Comment


                            #14
                            Като гледам фотографиите, било си е направо суперпродукция за времето. Но е странно, че толкова благодатна тема за военнно-исторически епос не е разработена от Холивуд. Покрай Флобер, може да има някакъв филмов римейк на "Саламбо", но не съм чувал...
                            Last edited by zmaj; 27-08-2011, 10:08.

                            Comment

                            Working...
                            X