Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вашата военноисторическа колекция

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

А преведена ли е на български...малии дано, но едва, ли? У нас никой не го интересува (както каза Durendal).
    "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
    нека четат пред вратите
    нашата памет остъклена
    с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Ея то Воланд е посочил по-голямата част от военно-историческата ни библиотека. Само да добавя - двете книги на Клаузевиц са просто два различни превода и издания на една и съща книга. "Теорията..." май е по-добра. Пък и съвсем не е изчерпала значението си - общите постановки са валидни и сега.

Comment

е

днес попаднах в книжарницата на една много приятна книжчица - The Kaiser's Warlords - German Commanders of World War I. Тя е от издателството Osprey Military Publishing, което е много популярно на запад, но надали въобще се намира в Б-я... то издава страшно много малки книжки по 50-60 до 100 стр., богато илюстрирани и на качествена хартия. Всяка книжка разглежда примерно едно сражение от произволен период на историята (има поне стотина от тия), някой танк или самолет (още поне стотина такива) или примерно неща като "Обсадната артилерия през еди кой си век" или "Самурайските крепости" (още сигурно стотина). Човек лесно се пристрастява към тия книжки аз имам само три за сега и се опитвам да ги избягвам ама не винаги става

Та тази за немския ген. щаб от ПСВ изглежда интересна, в началото разказва накратко за пруската военна традиция и защо започва ПСВ, по-нататък май се разглеждат отделни изявили се командири...
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Готованец Хехе. А у нас няма нищо подобно. Дано кат' някой форъмец се заеме с печатаество да се заеме с този проблем...
          "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
          нека четат пред вратите
          нашата памет остъклена
          с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Има, има. Но на руски. Много добра е книгата на Барбара Такман "Августовските оръдия". Точно за първия, решаващ период на ПСВ. Особено, ако ти попадне изданието с коментари от руския ИГШ.
            Заслужава си да се прочете, а и периода е много интересен.
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

книжки

А, наистина има много - сещам се и за една друга, много добра - "Париж 1914" от М. Галактионов - перфектно изследване и анализ на маневрения период на ПСВ и допълнителни разсъждения върху бъдещето на войната (върху нея се доизгражда доктрината за Дълбката операция). На руски е.

Comment

а

Онзи ден си направих скромен коледен подарък - взех си нова книжка. Казва се "Dresden 1945 - The Devil's Tinderbox". Проследява събитията около съвършено необоснованото изпепеляване на тази европейска културна столица, съдбите на различни хора, свързани с него, доктрините довели до него както и поуките. Доста интересна, безпристрастна и многостранна книга, макар че разказа трудно се следи поради честото прехвърляне от една линия в друга.
                albireo написа
                ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Интересно, знам че не му е тук мястото, Империал, но ми е интересно какви данни за жертвите са приведени в тази книга. Доколкото си спомням, въпросът е доста спорен (спрягат се числа между 120 000 и повече от 250 000). Иначе има една много добра емоционална книга по същата тема - "Кланица ¹5" от Вонегът.

Comment

отговор на този въпрос за сега не мога да дам, щото съм минал едва стотина страници от книгата

обаче скоро ще свърша The Fall of Berlin и мога да кажа вече мнение - книгата е писана от журналист, а не историк. Общото мнение за него е, че предната му "Сталинград" е много по-добра. Тази като цяло е сякаш написана от немска гледна точка, доста преексплоатира темата за изнасилванията и грабежите от страна на руските войски (макар че атаките му срещу нацистите са дори по-големи). Но не съм усетил някакви груби исторически грешки. Проблем е факта, че почти никога не цитира източници, макар че накрая има няколко страници библиография. Като цяло книгата е повече ярък разказ за нещата, отколкото прецизен исторически анализ. Доста увлекателно четиво.

мисля, че намерих по-сериозна книга на тая тема и по-нататък може да си я взема
                    albireo написа

Comment

аргх

защо истински интересните книжки са толкоз скъпи
                      има излезли разни академични издания по 150стр на тема Блицкриг и развитието на немските танкови войски, ама са по $70-80 ще взема да открадна някое накрая

albireo написа

Comment

ами нямаше как, прежалих се и до няколко дни трябва да си получа тия двечки

albireo написа

Comment

Хайде честито-тъкмо ще ми ги покажеш като дойдат
                          Аз книга скоро откакто си купих двете монографии за камуфлажите на Ме-109 не съм си вземал, но тази неправда ще бъде поправена другата седмица-тогава отивам в Барнс и Нобъл на Шопинг
                          Ще харча пари
                          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

тц, за харчене на пари ше ми се обадиш на мене, вече ги знам всичките книжарници в нета коя какво има :twisted:
                            albireo написа

Comment

Добре в Петък вечерта ще се уточним допълнително:tup:
                              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Тъй като се интересувам предимно от кораби, ще говоря за корабна литература:
                                Battleships and Battlecruisers 1905-1970 - Z. Breyer
                                Norman Friedman - US. battleships - their design, history and development,
                                Dulin and Garzke Axis and Neutral battleships
                                Dulin and Garzke Allied battleships
                                Eric Lacroix Linton Wales Japanese cruisers of the Pacific war -1000 страници формат А4, твърди корици, гланцирани страници, над триста схеми и сечения - препоръчвам я на всеки!
                                Останолото е всичик книги за кораби от руския център, но повечето са ползвали западната литеература като първоизточници, затова аз се опитвам да я докопам.Корабите на Чони Чонев, абе около стотина книжки
                                П.В.

Comment

Working...
                                X