Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Книга за Oсманската империя?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Книга за Oсманската империя?

Здравейте може ли да ми препоръчате някаква книга за историята на османската империя, няма значение от кой автор(български или чуждестранни).Само да е преведена на български, ако e на чужд автор.Също ако може да ми препоръчате книга за Австрийската(Австро-Унгарската)империя или Руската империя.Благодаря предварително.

1. Вера Мутафчиева, "Икономическа история на Османската империя", 1994 г.
    2. Вера Мутафчиева, "Аграрните отношения в Османската империя през 15-16 век", 1962 г.
    3. Цветана Георгиева, "Еничерите в българските земи", 1988 г.
    4. Ахмед Садулов, "История на Османската империя", 2000 г.
    5. "Владетели на Османската империя"
    6. Халил Иналджък, "Османската империя. Класически период - 1300-1600 г."
    7. Колектив, "История на България". Том 4. "Българският народ под османско владичество (от XV до началото на XVIII в.)". БАН, София, 1983 г.
    8. Робер Мантран, "История на Османската империя", 1999 г.
    9. Кръстьо Манчев, "История на балканските народи XIV - XX век. От османското нашествие на Балканите до края на Първата световна война", 2002 г.

Списъкът не претендира за изчерпателност.
    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

ISTORIK написа Виж мнение
      8. Робер Мантран, "История на Османската империя", 1999 г.
      Това е книгата. Изключително задълбочен поглед върху процесите и явленията и противно на всичко френско - обективен.

Comment

Кухулин написа Виж мнение
        Това е книгата. Изключително задълбочен поглед върху процесите и явленията и противно на всичко френско - обективен.
        Както и Халил Иналджък, все пак е смятан за най-добрият османист в света.
        Също и една книга, която не беше спомената: Питър Шугър "Югоизточна Европа под османско владичество 1354-1804".

Comment

Интересен поглед към Османската империя може да се види и в книгата на Ив. Първев - „Балканите между две империи. Хабсбургската монархия и османската държава, 1683-1739 г.”

Добре ще се посмееш на Кр. Манчев ако след неговата книга прочетеш това изследване

Comment

Здравейте. Бих искал да попитам има ли възможност книгата "История на Османската империя" на Робер Мантран да бъде закупена от някъде !?

Comment

Победителя написа Виж мнение
              Здравейте. Бих искал да попитам има ли възможност книгата "История на Османската империя" на Робер Мантран да бъде закупена от някъде !?
              Купих си я преди няколко години, не знам дали я има още по книжарниците. Във всички случаи - отиваш на Славейков и питаш на 2-3 места, където продават по-стари книги и ще ти я намерят. За цената, обаче ... не знам на каква ще ти я дадат.

Comment

Нямам възможност да дойда до София ... В Пловдив съм и обиколих повечето централни книжарници и книжни борси ... за сега без успех ...

Comment

бих препоръчал и главите за този период от

История на България, изд. къща Христо Ботев, София 1994 (с автор В Мутафчиева)

и

История на България XV-XIX век, том 2, изд. Анубис, 1999 г (автор Цв. Георгиева)

Comment

щом си от пловдив пробвай при Чапъра срещу синдикалния дом той всичко намира

Comment

Победителя написа Виж мнение
                      В този сайт я 'има", но е изчерпана...ако им пишеш или се обадиш може и да ти я намерят...
                      "Моята крепост беше българската нация, българският народ, моят български произход."
                      - МУСТАФА ШАРКОВ -

---------------------------------------------------------------------

www.ottomanbul.blogspot.com - Османски паметници на територията на България

Comment

Писах им скоро и ми отговориха , че към края на април се очаква ново коригирано издание.

Comment

Казъл Дели, откраднах си "История на Османската държава, общество и цивилизация" в два тома, превод на руски език - нещо направо огромно, някакъв мегасборник, който е бил издаден под ръководството и редакцията на проф. д-р Ихсаноглу. Въпросът ми е уникално тъп: да се захващам ли или да си намеря нещо доста по-леко като за кухата ми кратуна? Списък на авторите: проф. д-р Емеджен, проф. д-р Бейдилли, проф. д-р Ипширли, проф. д-р Ортайлъ, проф. д-р Озджан, проф. д-р Айдън, проф. д-р Йедийълдъз, проф. д-р Кютюкоглу, проф. д-р Юдже, проф. д-р Кут, проф. д-р Окай, проф. д-р Хафиз, проф. д-р Оджак, проф. д-р Саббах, проф. д-р М. Дерман, проф. д-р Ч. Дерман, д-р Атъл.
                          Last edited by monte christo; 31-10-2011, 03:50.

Comment

То вече е отговорено, но има и една забавна книга от патриотично настроен турски автор: Илбер Ортайлъ, "Преоткриване на Османската империя".
                            Отделно малката книжка на Димитри Кицикис "Османската империя" е много хубава, но рядко се намира.
                            Като любопитен куриоз мога да посоча и "Неоосманизмът" на Дарко Танаскович, но той е вече извън историята на самата империя, засяга модерна Турция.
                            Инак да, Мантран, Иналджък и Мутафчиева май са си най-смислени.
                            Луд на шарено се радва - цивилен блог

Comment

На Кицикис я имам открадната. Започвам тогаз от там.

Comment

Working...
                              X