Здравейте може ли да ми препоръчате някаква книга за историята на османската империя, няма значение от кой автор(български или чуждестранни).Само да е преведена на български, ако e на чужд автор.Също ако може да ми препоръчате книга за Австрийската(Австро-Унгарската)империя или Руската империя.Благодаря предварително.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Книга за Oсманската империя?
Collapse
X
-
1. Вера Мутафчиева, "Икономическа история на Османската империя", 1994 г.
2. Вера Мутафчиева, "Аграрните отношения в Османската империя през 15-16 век", 1962 г.
3. Цветана Георгиева, "Еничерите в българските земи", 1988 г.
4. Ахмед Садулов, "История на Османската империя", 2000 г.
5. "Владетели на Османската империя"
6. Халил Иналджък, "Османската империя. Класически период - 1300-1600 г."
7. Колектив, "История на България". Том 4. "Българският народ под османско владичество (от XV до началото на XVIII в.)". БАН, София, 1983 г.
8. Робер Мантран, "История на Османската империя", 1999 г.
9. Кръстьо Манчев, "История на балканските народи XIV - XX век. От османското нашествие на Балканите до края на Първата световна война", 2002 г.
Списъкът не претендира за изчерпателност.Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
-
ISTORIK написа Виж мнение8. Робер Мантран, "История на Османската империя", 1999 г.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеТова е книгата. Изключително задълбочен поглед върху процесите и явленията и противно на всичко френско - обективен.
Също и една книга, която не беше спомената: Питър Шугър "Югоизточна Европа под османско владичество 1354-1804".
Comment
-
Гост
Здравейте. Бих искал да попитам има ли възможност книгата "История на Османската империя" на Робер Мантран да бъде закупена от някъде !?
Comment
-
Победителя написа Виж мнениеЗдравейте. Бих искал да попитам има ли възможност книгата "История на Османската империя" на Робер Мантран да бъде закупена от някъде !?
Comment
-
Гост
Нямам възможност да дойда до София ...В Пловдив съм и обиколих повечето централни книжарници и книжни борси ... за сега без успех ...
Comment
-
Победителя написа Виж мнениеЗдравейте. Бих искал да попитам има ли възможност книгата "История на Османската империя" на Робер Мантран да бъде закупена от някъде !?
"Моята крепост беше българската нация, българският народ, моят български произход."
- МУСТАФА ШАРКОВ -
---------------------------------------------------------------------
www.ottomanbul.blogspot.com - Османски паметници на територията на България
Comment
-
Гост
Comment
-
Казъл Дели, откраднах си "История на Османската държава, общество и цивилизация" в два тома, превод на руски език - нещо направо огромно, някакъв мегасборник, който е бил издаден под ръководството и редакцията на проф. д-р Ихсаноглу. Въпросът ми е уникално тъп: да се захващам ли или да си намеря нещо доста по-леко като за кухата ми кратуна?Списък на авторите: проф. д-р Емеджен, проф. д-р Бейдилли, проф. д-р Ипширли, проф. д-р Ортайлъ, проф. д-р Озджан, проф. д-р Айдън, проф. д-р Йедийълдъз, проф. д-р Кютюкоглу, проф. д-р Юдже, проф. д-р Кут, проф. д-р Окай, проф. д-р Хафиз, проф. д-р Оджак, проф. д-р Саббах, проф. д-р М. Дерман, проф. д-р Ч. Дерман, д-р Атъл.
Last edited by monte christo; 31-10-2011, 03:50.
Comment
-
То вече е отговорено, но има и една забавна книга от патриотично настроен турски автор: Илбер Ортайлъ, "Преоткриване на Османската империя".
Отделно малката книжка на Димитри Кицикис "Османската империя" е много хубава, но рядко се намира.
Като любопитен куриоз мога да посоча и "Неоосманизмът" на Дарко Танаскович, но той е вече извън историята на самата империя, засяга модерна Турция.
Инак да, Мантран, Иналджък и Мутафчиева май са си най-смислени.
Comment
Comment