кало написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Петиция за запазване на българския език
Collapse
X
-
Гост
-
Е, май не съм сбъркала много, като подписах оня ден. Все пак предпочитам да въведат ясни `държавни образователни изисквания`... вместо например да печатат по 5 учебника - един от друг по-`образователни`...
Впрочем - отпадането на изисквания за владеене на книжовен език означава ли, 4е така няма да е погре6но да се пи6е ве4е?"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Нито Българското книжовно дружество, нито БАН, нито Института за български език имат нещо общо с политиката, защото това е точно политика. Тя се прави от политици, а не от собственици на кули от слонова кост, които обвиняват другите в глупост, липса на умствен багаж и интелектуален запас и прочее височайши ласки.
Понеже някой назова конкретно малцинство - от другата страна на границата с Гърция българите-мюсюлмани не усещат съществуването на държавата България. За тях се грижи турската държава, единствено тя им предлага известна добронамереност и усещане за призната различност. Чувал съм, че това е нормативно уредено между Гърция и Турция.
Надявам се, че ако "интелектуалците" не признават конспирации, поне признават факти. Дали има много разлики от двете страни на границата, май не.
Comment
-
Нещо доста по-страшно се върти из "Европата" ама ще изчакам малко да видя какво ще излезе от цялата работа преди да ви "снеса" материал. Има някаква идея за налагане на втори "майчин" език във всички страни членки. Това означава започване на изучаването му от съвсем ранна детска възраст, паралелно с народния език на самата държава. Не е нужно да споменавам за кой точно език става дума. Засега май мнозинството е против, но... Плашещо за мен е, че малкия ми брат, който е в 4-ти клас има ниво на английския приблизително равно на моето ниво, когато завършвах гимназия. А го изучавам от 4-ти клас. И много по-лошо ниво на българския от моето, когато съм бил на неговата възраст. Така че и с официално и без официално решение, някои неща са си факт..."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
Ако е английски, аз съм твърдо "за""Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
Какви малки езици? Ако имаш предвид немски, френски, италиански и т.н. не е проблем да се учат като трети език. Но международният език е английски, и в света, и в ЕС."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Какви малки езици?"Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
Нещо не те разбирам. Да не искаш да кажеш че румънци, гърци, чехи и т.н. ще спрат да учат родните си езици? Иначе в България не знам колко хора учат тези езици в училище."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Да, ако правилно съм разбрал Стормбрингър, иска да каже, че докато (макар че е "ако") ЕС се развива като държава с един основен език, то това ще доведе до постепенно отмиране на езиците на отделните държави в него. Особено на малките. Но, да си призная, нещо не си представям това да стане на практика. По-скоро ще имаме нещо друго - това, което се случва и сега, - сливане на българския и английския езици в един малко странен диалект. Нещо подобно се случва, предполагам, и в други държави. В крайна сметка тези опростени диалекти в някакъв момент ще започнат да се сближават. Макар че за това трябва мнооого време. Но този процес се движи от масовата култура, а не чрез законодателни мерки.
Comment
-
Този процес е едновременно бавен (поне 2-3 поколения) и неизбежен.
Но, да си призная, нещо не си представям това да стане на практика."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
Гост
еМГето написаА можете ли да ми обясните защо турци, арменци и пр., ако не чувству ват нужда от български, макар че живеят в България, трябва да го учат.
В САЩ половината китайци не говорят английски!
Между другото бъди сигурен, че когато везната се наклони един ден в полза на малцинствата, те няма да бъдат толкова толерантни към нас, колкото ние сега към тях.
Comment
Comment