Съобщение

Collapse
No announcement yet.

„Откраднати очи”

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Божилов, ако обичате не се правете на луд. Ако детето е било застреляно, може да се говори за убийство, но както описва събитията ivan, то е било стъпкано или загинало, когато тълпата се разбягала в паника. По абсолютно същата логика, ако ауспухът на камиона беше гръмнал и някоя баба в тълпата умряла от сърдечен удар, трябваше да обвиниш шофьора в предумишлено убийство?!
    Така че наистина, нека не заменяме емоциите със здравия разум.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Bojilov написа
      мирно население
      мирно население което мирно клатило военният камион:sm186: :sm186: :sm186:

Comment

Gaden Gogi написа
        мирно население което мирно клатило военният камион:sm186: :sm186: :sm186:
        Да,точно мирно население,което държи на някакво свое изконно право-и то елементарно право-да носи дадено име-Божилов,Гоги или не знам кво си друго име...
        Същото нещо може да се случи утре на протест против боклука в Суходол,на протест на еколозите за Странджа и т.н.
        Седят си мирни хора и протестират..за много по-дребни и маловажни неща от живота.Идва един военен камион врязва се в тях и през платнищата почват да пукат по тях...ей така насляпо...без значение че това е цивилно население,че има деца.
        Това според мене може да се нарече по един единствен начин-БЕЗУМИЕ
        Естествено ние българите обичаме да си крием гузната съвест,ще пренесем от 9 реки и 10 дерета вода,как ние не сме били виновни в случая,как ние не сме били чак толкоз виновни,как и другата страна имала и тя голяма вина,че ползвала деца за "живи щитове",че "клатила камиона",бабички,гръмнали ауспуси и т.н. и т.н. доводи,доводчета и доводченца.
        По писането на доводи сме силни,ако не си ги изчоплим от носа,ще си ги изсмучем от пръстите...Вместо да си кажем едно простичко "Сгрешихме,цялата тая случка в Могиляне,цялата тая идиотщина наречена възродителен процес е една голяма грешка.Съжаляваме,айде квото било-било".
        Но не-ние българите трябва да излизем чисти,въпреки че даже и сами не си вярваме на доводите си,които вече сумати години лансираме.
        Хем искаме да излезем чисти от помията дето сме надробили,хем и съвестта ни голожди обаче.Абе типично по българскиму хем ни сърби,хем ни и боли.То затва и толкоз години след събитията пак и пак продължаванме да чоплим случката и я ручкаме и разровичкваме та белким изскочи нещо,което да ни упои гузната съвест-някое ново фактченце.

Comment

Хм, както и предполагах. Божилов, добре ще е да решиш дали спориш за възродителния процес (в такъв случай не знам с кого спориш) или за предумишленото убийство.
          Признавам си че не съм запознат подробно със събитията около възродителния процес, но не за това иде дума тук. По една случайност съм присъствал на съдебен процес (във военен съд) срещу войник, застрелял цивилен при много подобни обстоятелства. Затова ти казах, че е абсурдното да обвиняваш старшината в предумишлено убийство. Въобще не съм казвал дума за самия "възродителен процес". Разбираме ли се?
          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
          "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Много емоции, Божилов, а малко логика...
            Какъв терор, какви 5 лева ? Ами то тогава как да окачествим действията на англ. войски в Северна Ирландия 72-ра г. , на американските власти май 70-та в университета Кент в Охайо ?
            А нищо по-отвратително няма от това деца да се използват за жив щит- за жалост е разпространена практика и покрай сухото, гори и суровото... Но без опазване на някакъв ред и законност, за къде сме ? В случаи като горните, провокацията от страна на протестиращите в не по-малка степен е факторът, дръпнал спусъка на събитията, а веднъж задвижили се, невъзможно е да се овладеят- който твърди обратното, явно не е виждал какво значи подплашена тълпа.
            Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Призовавам към по-малко политиканстване, специално потребителя Bojilov. Темата си има конкретна случка и фактите около нея. Оценъчни понятия за целия възродителен процес са встрани от нея.
              XV mile the sea brode is
              From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Иване, сега да отговоря на теб-

Ъъъъ това е меко казавно несериозен довод-аз поне не се сещам за нито една "разрешена" демонтрация тогава.А хората които дори се опитваха да загатнат, че ще правят демонстрация отиваха на "място злачно и упокойно" :mhehe:

Те тия двата въпроса всъщност са един,затова ще ти отговоря общо на тях.
                Работата е проста и ясна-акт на отчаяние.В случая говорим за напълно отчаян протест.
                Не вярвам че някой разумен човек би ползвал детето си в ролята на "жив щит",освен в безизходна ситуация.
                Не одобрявам подобни начини за протест,както и ако бях нацист и идваше РККА не бих наредил децата ми в редичка и да им дам по капсула цианкалии.Но хората го правят.Акт на емоции.
                В случая ако щеш на религиозен фанатизъм го наречи.Когато на преден план излязат емоциите-става така.
                Това е и оправданието за случилото се-за нас не е добро,ДА.Но и ние не можем да се поставим на мястото на въпросния родител във въпросните времена-та да преценим.
                И ако за тази страна има все пак някакво "емоционално" оправдание,то за другата страна-оправдание няма.
                Там говорим за хладнокръвен терор.Груб,добре премерен терор.
                Това да изпратиш бойни части да им издадеш заповед да стрелят напосоки срещу мирно население и деца-за това вече няма оправдание! :x[/QUOTE]
                Божилов или не си ме разбрал, или аз съм се изразил неясно. Опитах се да обясня защо филмът от който тръгна темата не ми е приятен. Този тип филми ми напомнят близкото минало преди 17 години. Схемата е приблизително същата. От едната страна добрите - задължително обичащи се и страдащи без причина, а от другата страна палачите, на които липсват всички човешки качества. Само, че животът не е толкова прост и схематичен. В съобщението си което критикуваш съм се опитал да разясня нещата по създаването на филма на базата на мита и кого обслужва той.
                Що се отнася до протестите в знак на отчаяние ще ти кажа, че си много далеч от истината. От отчаяние, човек може да извърши много глупости, но не и да завърже детето си пред гърдите си и да се изтъпани в първата редица. Най резонният въпрос в случая е къде е била майката на това дете. Друг въпрос е кой нормален човек би изкарал детето си на място където може да се употреби насилие? Да се прикриваш с дете е най долното нещо за един мъж, а когато това е твоето дете вече е патология.
                По твърдението ти за груб терор ще ти кажа, че самата численост на милиционерите нещо не говори за добре премислена и пресметната операция. Изпрщането на войници и при това срочнослужещи говори направо за паника при ръковоството на милицията и партиините шефове. Резултата от това е налице. И за да ти докажа, че това не е единичен случай ще ти приведа като пример още един разказ. Разказвачът в момента е юрист. Тогава е служил в милицията в гр. Кърджали, като сержант. През декември 1985г. го вдигат по тревога. Изпращат го заедно с още 40 човека в посока Джебел. Никой не им казва защо. Толкова се е бързало, че никой от милиционерите не се сетил да вземе патрони за автоматите. Автомати взели, а патрони не. Когато наближили Джебел ги стоварили на самиа път на изхода на града на върха на хълм, преди последното нанадолнище. От града приближавала тълпа от около 5 000 - 6 000 човека. Моят познат ми разказваше, смеейки се, как неговият съсед в редицита със заекване го е помолил да му даде един патрон за да имат двамата по равно - по 4. Положението е спасил офицер от МВР който е знаел турски. Приближил се до тълпата, отпред били пак само жени и деца. Мъжете вървели във втората и следващите редици. Повел разговор на турски и успял да ги укроти. Представи си ако някой слабонервен тъпак беше стрелял и търпата се люшне напред или назад какво щеше да стане с най слабите в нея. Тогава според майсторите на митове сигурно щяха да твърдят, че ги е косил хеликоптер с картечници. Та толкова за планираният терор. Наистина след това вече започнаха добре подготвени репресии, но първоначалните сблъсъци бяха изненада както за едната така и за другата страна.
                Освен това искам дати задам един простичък въпрос. Как така за убитото дете в Бенковски има филм и той сеправи от националната телевизия, а за убитите деца във влака на гара Буново - няма. Щото всички сме равни ама някои са по равни нали. И не ти ли е неудобно от невинно загиналите там да ми говориш за тероро. Акотърсиш терор от най чиствид то потърси сведения за този атентат и се попитай защо родната ни телевизия мълчи като ощипана шафрантия за това събитие. Нали са загинали деца и надвете места ама май за едното плащат и то добре, а за другото бият през пръстите. Ето това ме отвращава в цялата история - двойният стандарт. Ще повярвам в етническия мир когато видя режисьор и сценарист турци да изрисуват правдиво убиецът надеца Елин Маджаров и брат му Алцек във филм по бългаската телевизя.

Comment

Иване,такъв филм няма да видиш!
                  Задай си много простият въпрос - На кого бе нужно онова нещо и ще разбереш.За да не ни суспендират,ако желаеш да научиш повече,пиши ми в АБВ-то

Comment

На друго едно място във форума бях обвинен, че "водя пропаганда", понеже свързах едно събитие, предшестващо друго, с другото (второто), тоест понеже се опитах да установя някокви причинно-следствени връзки. Да си взема, освен туй, поука от историята за да не я повтарям, както викаше едно време брат'чедът Сантаяна, цитирайки всъщност един индиец. И понеже се старая, навярно професионално изкривен, да мисля винаги кой има полза от една или друга случка (Qui bono?, както викаше един друг мой пра-брат'чед), нагазих в яналогии и ... Sir Gray ме рендоса, че съм бил пропагандатор и емоционален обиждач и личностен нападач на съфорумци. А пък аз само си излоших мнението, съставено на база на източници, които долбросъвестно цитирах Понеже съм си тръвдоглав, това и ще направя ПАК и ТУК

Нека да се потрудим да видим, чисто хронологически, какво се случи непосредствено преди "възродителния процес"! Много малко преди него ! Това ще обясни много неща!
                    И въпросните събития (Пловдив, Сливен, Слънчев бряг, гара Буново И Т.Н.) не са отговор на репресии, не са никаква борба за освобождение, за права и тям подобни ! Допреди поводите, предизвикали съвсем целенасочено първосигналната недомислица, наречена "възродителен прочес", българските турци не просто не бяха подтискани, а получаваха и привилегии, за които много българи мечтаеха. Например - имаха квота и влизаха във ВУЗ, и то не просто във ВУЗ, а и в Софийския университет, без изпит. Получаваха жителство в тогавашните "окръжни градове" веднага, без условия. Получаваха жилища. Държавата плащаше по 15 или 25 хиляди лева (колкото струваше един апартамент) на всеки смесен брак, забележете, независимо дали името на смесеното семейство ще е Асанови или Асенови, и независимо на какъв език се говори в това семейство! И прочее. Аз съм живял в "окръжен град" нелегално, без жителство, понеже мама и тате не бяха достойни за такова нещо, и, въпреки , че бях дете тогава, помня съвсем точно как БУКВАЛНО гладувахме, за да си платим на местния милиционер да не каже на шефа си, че ни е напипал , и да ни изселят.

Тъй като в армията бях артилерист, ми е много тъжно сега да призная, че в наше време бог на войната не е артилерията, а провокацията ... Тъжно!
                    Дано спи спокойно моята "Гвоздика". Тоест дано спят спокойно блоковете скрап, на която са я наразяли.

Това е за Откраднати очи. Да сме живи и здрави ние, дето сме повече на годинки, и първо знаем неща, дето сега са тайна зад сто забрани, и второ, свикнали сме на филми, дето не са холивудската контрастна черно-бяла картинка, правена за американски кретени. Да сме живи и здрави, и да разказваме! Просто ни лъжат, господа и дами! И, както викаше едно време моят взводен на мене и соказармениците, когато се опитвахме да го пръвим на идиот "Не ме е яд, че ме лъжете, яд ме е, че си мислите, че ви вярвам" .
                    Приятна вечер на всички ви ! И нека мислим много и учим и децата си да го правят. Че инак - лошо! Ще има разни Весели Казакови да ни бичуват с филми като този, и да се извиняваме на Емел Етемовци до дупка.
                    Last edited by cheese; 03-02-2008, 23:34.

Comment

cheese написа
                      Аз съм живял в "окръжен град" нелегално, без жителство, понеже мама и тате не бяха достойни за такова нещо, и, въпреки , че бях дете тогава, помня съвсем точно как БУКВАЛНО гладувахме, за да си платим на местния милиционер да не каже на шефа си, че ни е напипал , и да ни изселят.
                      .
                      Това звучи малко измислено. В социалистическа България към всяко Окръжно управление на МВР имаше и отдел Държавна сигурност, който контролираше всичко, включително дейността на милицията. Така че дори въпросният милиционер да е взимал пари, за да не ви "издаде"(пак съмнително, милиционерите не взимаха пари дори за да си затворят очите за шофьорски грешки, камо ли системно да прикриват нещо "нелегално" по онова време), ДС отдавна е знаела дали живеете в съответния град с жителство или без и е щяла да предприеме съответните мерки.Извинявам се за офтопика, това не е упрек към теб, просто коментирам.

Comment

Аз съм живял в "окръжен град" нелегално, без жителство, понеже мама и тате не бяха достойни за такова нещо, и, въпреки , че бях дете тогава, помня съвсем точно как БУКВАЛНО гладувахме, за да си платим на местния милиционер да не каже на шефа си, че ни е напипал , и да ни изселят.
                        м-да, тия спомени от кой филм, викаш, че са?

Comment

Добре де, и аз го гледах филма, много ми хареса от художествена гледна точка, пък чак такава "нереална жестокост" на българите спрямо турците или нещо от сорта не видях :sm186: .
                          A strong toun Rodez hit is,
                          The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Според мен въпросът за възродителния процес би трябвало да се оформи като отделна тема!И да се поставят въпросите защо е бил проведен този акт,кои среди са го провели и защо са го провели?Би трябвало да просветлим този период от историята на България,но не чрез коментари на филм,а с по-задълбочена дискусия.Очаквам предложения от по-ерудираните членове на форума.

Comment

kemalist написа Виж мнение
                              Според мен въпросът за възродителния процес би трябвало да се оформи като отделна тема!И да се поставят въпросите защо е бил проведен този акт,кои среди са го провели и защо са го провели?Би трябвало да просветлим този период от историята на България,но не чрез коментари на филм,а с по-задълбочена дискусия.Очаквам предложения от по-ерудираните членове на форума.
                              Относно възродителния процес...Добре че 1989г още имаше Варшавски пакт. Иначе щеше да стане това, което стана със Сърбия и Косово... Бомбандировки, граждански жертви...Днес и двете страни са жертви! Честита им държава на Косоварите, ама да ти пикам на държавата, дето можеш да пикаш преко нея. Югославия пък беше 40 години част от тази Европейска общност, в която ние сме от по-малко от 2 години. А сега им искат визи!?
                              А при нас убитите по време на възродителния процес са по-малко от жертвите на войната по пътищата. До гражданска война не се стигна.
                              Кемалист, айде да не търсим "кой и защо"! На нас (всички) най-лошото ни се размина, да чукаме на дърво...

Comment

ха

Хаиде да ми кажете ,ако обичте колко са осъдени за атентата на гара Буново и защо след 90г.са реабилитирани!!!!
                                П.С.Представяте ли си да реабилитират някои терорист в нормална дърважа а??????

Comment

Working...
                                X