Съобщение

Collapse
No announcement yet.

„Откраднати очи”

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

„Откраднати очи”

Гледа ли някой Откраднати очи , който тези дни даваха по БНТ? Всъщност, интересува ме откъде могат да се видят повече подробности около смъртта на две-годишното момиченце, върху което събитие е изграден филмът. От трибуната на НС чух две версии, първо, че то е смазано от самите турци, второ, че било застреляно(?) от български части, изпратени да потушават бунтове около смяната на имената. Във филма се представяше версия, че е смачкано от българска военна машина (карана от младеж, който след това получи психически отклонения).
    Освен това от една българска партия се обявиха против филма, като изопачаващ действителните събития, а от БНТ им отговарят, че филмът бил получил много награди аргументация, която според мене се разминава с тезата на опонента, без да я срещне.
    Ако някой е наясно с повече подробности, или просто иска да изкаже впечатления, като при това не се навлиза в неподходящи квалификации би могъл да ги качи тук.

Аз лично не съм гледал филма. Доколкото знам и досега не е ясна точната причина за смъртта на Тюркян, но това няма поне за мен никакво значение. И смъртта на това дете и целия т.нар възродителен процес са една трагедия за България. И едно позорно безумие на режима на Живков. А въпросната т.нар. "българска партия" да имаше едно лесно, и този форум щеше да го забрани....

Comment

"А въпросната т.нар. "българска партия" да имаше едно лесно, и този форум щеше да го забрани...."

Е, вярно си е. Особено като се сетя какви хора участват в него със султански имена и прякори, да речем.
      Но мене друго ми направи впечатление. Самият филм е построен на места като анти-цитат на „Време разделно”. Включително имаше някъде тъпчене на съдове, приготвени за някакъв религиозен празник, разливане на котли с месо и т.н. Пък тоя тип съизмервания според мен не са сериозни. Но както и да е, въпрос на „художествен поглед”.
      Всъщност, както виждам знаеш името на детето, така че би могъл да оставиш някакви данни за евентуални извори, ако искаш, разбира се...

Comment

Детето се е казвало Тюркян, мисля, че е било 2-годишно. Не знам много подробности освен, че по време на митинг в едно кърджалийско село в началото на 1985 милицията - или вътрешни войски - откриват огън, като са били убити трима души, включително и детето. Аз поне не знам дали детето е загинало директно от огъня или е било прегазено от побегналите хора или от танк. Не виждам и да има някакво значение...

Comment

Ами аз точно това исках да разбера, защото едната страна ми се стори, че представи нещата другояче, едва ли не като самовъзникнал инцидент сред потърпевшите, при който детето загинало. А не е маловажно да се знае къде е причината за инцидента, както и точните подробности, защото техните интерпретации понякога създават митове.
          Така че – благодаря ти за информацията, а по това, че поставяш всичко в контекста на възродителния процес и безумията на режима на Т. Живков, както и по определянето им като трагедия – по това нямаме различия.

Comment

Всяко едно безумие си има причина. Можете сами да се сетите какво ще стане ако се направи филм за атентаторите па българските гари от този период. Тогава една друга ,,българска партия ,,ще ни надуе главата и ще ни заплашва с етническия мир.
            здз

Comment

През 1989г. бях с.Бенковски.По Голямата екскурзия.Говореше се,че в съседно село са застреляли войниче,докато се хранело върху бронята на танка.В отговор била разрушена къща и избити хора.НЕ ВЯРВАМ!
              Защо винаги,слуховете се пускат за събития чути от други хора,а не разкази на хора от първа ръка!Не съм чул за убито дете по един или друг начин в кърджалийско през 85-та година.От първа ръка съм чул за прострелян в кракът турчин в Делиормана по време на събитията.Свидетел бях през 89г.как един турчин бе обявил гладна стачка и не позволяваше на никого в семейството си да се храни.
              Та значи филма бил спечелил много награди. Ами браво!Ако утре се пусне филм за това,как като милиционер съм ял деца на закуска,дано и този филм да спечели голяма награда! Идано да го дават на много голям екран,някъде в София зад опашката на коня,та да го видят повече хора!
              КАКВОТО НИЕ СИ НАПРАВИМ,ДРУГ НЕ МОЖЕ ДА НИ ГО НАПРАВИ!

Comment

Загиналото дете Тюркян е най-вероятно е стъпкано от тълпата, а не загива от случаен куршум както се твърди.
                Ignoramus et Ignorabimus :sm186:

Comment

Загиналото дете Тюркян е най-вероятно е стъпкано от тълпата, а не загива от случаен куршум както се твърди.
                  Това сигурно може да се установи (или по-точно е можело) с някаква сигурност, но не е от кой знае какво значение, защото дете загива заради събитието, а е ясно чия е отговорността за него. А това в случая е по-съществено.

Comment

По една случайност съм разговарял с пряк очевидец на събитието. Случило се е на междуселски път в близост до с. Бенковски, обл. Кърджали. Детето наистина се е казвало Тюркян. Пътят е бил отцепен за да се попречи на събралите се в близост до него хора да преминат. Имало е сняг и е било много студено. Милиционерите са били поставени на рядко. Напрежението е нараснало тъй като видимо милицията е била по малко съотношението, което си спомням, е било приблизително около 30 милиционери при тълпа от 4000 - 5 000 човека. Поискали са подкрепление. Изпратили им срочно служещи войници. Шофьорът на камиона който карал войниците се нацепил право в тълпата. Хората от тълпата започнали да клатят камиона. Тогава намиращият се в карусерията старшина е дал команда "Огън!". Стреляли са през платнищата на камиона на сляпо. Тълпата се е панирала и е хукнала да бяга. Детето било привързано на гърдите на бащата. Тълпата го събаря и главата на детето се разбива в камък. След това е имало разследване, но не знам дали се е гледало дело в съда. Така, че приказките за умишлено убииство са пълна глупост. Да не говорим за премазване с военна машина. Впрочем тогава вече бях голям и помня, че най тежкото което видях беше БТР.

Comment

ivan написа
                      Така, че приказките за умишлено убииство са пълна глупост..
                      Защо да са глупост??
                      В случая наистина имаме умишлено убийство.
                      Прекия извършител е този -
                      намиращият се в карусерията старшина е дал команда "Огън!".
                      Непрекия е ясно кой е.

Comment

Божилов, със скромните си познания по право ти казвам че това не е (пред)умишлено убийство Дори ако детето е застреляно, физически не го е застрелял старшината
                        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                        "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

В книгата на Веселин Божков '' Заплахата настъпва'' 2006г. случаят е описан достатъчно подробно,колко е вярно обаче не знам.

Comment

Трудно е да се каже от правна гледна точка има ли изобщо извършител. Ситуцията е била твърде сложна. От една страна неразрешена демонстрация. От друга неправомерно използване на армейска част. По принцип армията действа само при война или военно положение. Когато разказах това което знам исках само да поясня, че фактите нямат нищо общо с легендата и нещата не са ставали по този начин. Не знам защо, но се опитват да ни наложат един шаблон на нещата. Не съм съгласен с него. Имал съм възможност да разговарям с преки участници от едната и от другата страна. Трябва да ви кажа, че турците участници в събитията в частни разговори общо взето излагат нещата правдиво. Същото важи и за милицонерите и войниците. Стигне ли се обаче до оценки нещата стават неудържими и контрастни. Това за мен е обяснимо. Всяка революция, метеж или бунт имат нужда от герои и мъченици. Ако ги няма те трябва да се създадат.
                            В конкретния случай всичко е станало изключително бързо. Само, че преди да съдите когото и да е било помислете върху няколко въпроса:
                            1. Защо детето е било там?
                            2. Защо е било привързано на гърдите на бащата?
                            3. Защо тези два факта се премълчават?
                            4. Кой е изпратил толкова нищожно количество милиционери срещу такава голяма тълпа?
                            5. Защо за подкрепа са изпратени войници от локаторно поделение намиращо се наблизо?
                            Ако си отговорите на въпросите ще видите, че виновни са всички участници. Това което е изкарало хората на протест остава встрани. След като се пролее първата кръв вече участниците придобиват нови качества - разделят се на палачи и жертви. Реакциите са вече на ниво емоции, а не на разумна основа. Загиналите геори трябва да се митологизират, дори да са паднали по вина на своите. Когато са деца това е двойно необходимо за да се оправдае жертвата. Според мен за това се поддържа упорито митът, без да се търсят фактите. Ако митътсе разпръсне и фактите се покажат ще настъпи гибел за режисьорите и вземалите решения. Те излизат от анонимност и трябва да отговарят на конкретните въпроси. Тогава ореолът им пада и се вижда, че и те са хора и им свойствено да грешат, а безмисленото жертване на човешки животи още повече детски отвращава както привържениците на всяка идея така и противниците и. Дълбоко в себе си всички нормални хора се отвращават от убииството, още повече на дете. За да не се обърне това отвращение към тези които са помогнали да се стигне до там са необходими митовете и легендите. Те прикриват гузните съвести зад красиви слова, а продажни сценаристи и писатели ги разпространяват и печелят от това.
                            Според мен така се е родила легендата за Тюркян и нейният отговор за убитият войник. Всеки иска да е добър или поне отмъстител, така поне може да се спи спокойно.

Comment

Dinain написа
                              Божилов, със скромните си познания по право ти казвам че това не е (пред)умишлено убийство Дори ако детето е застреляно, физически не го е застрелял старшината
                              Фактически да...Фактически дори и да беше застреляно,даже нямаше и да се разбере кой е прекия убиец.
                              Но това в случая няма, ама абсолютно никакво значение.
                              Аз говоря от морална гледна точка...
                              Реално като се замисли човек-и Сталин и Хитлер и ПолПот май не са убили никого със собствените си ръце-но това не ги прави по-малки злодеи.
                              Иване, сега да отговоря на теб-
                              От една страна неразрешена демонстрация.
                              Ъъъъ това е меко казавно несериозен довод-аз поне не се сещам за нито една "разрешена" демонтрация тогава.А хората които дори се опитваха да загатнат, че ще правят демонстрация отиваха на "място злачно и упокойно" :mhehe:
                              1. Защо детето е било там?
                              2. Защо е било привързано на гърдите на бащата?
                              Те тия двата въпроса всъщност са един,затова ще ти отговоря общо на тях.
                              Работата е проста и ясна-акт на отчаяние.В случая говорим за напълно отчаян протест.
                              Не вярвам че някой разумен човек би ползвал детето си в ролята на "жив щит",освен в безизходна ситуация.
                              Не одобрявам подобни начини за протест,както и ако бях нацист и идваше РККА не бих наредил децата ми в редичка и да им дам по капсула цианкалии.Но хората го правят.Акт на емоции.
                              В случая ако щеш на религиозен фанатизъм го наречи.Когато на преден план излязат емоциите-става така.
                              Това е и оправданието за случилото се-за нас не е добро,ДА.Но и ние не можем да се поставим на мястото на въпросния родител във въпросните времена-та да преценим.
                              И ако за тази страна има все пак някакво "емоционално" оправдание,то за другата страна-оправдание няма.
                              Там говорим за хладнокръвен терор.Груб,добре премерен терор.
                              Това да изпратиш бойни части да им издадеш заповед да стрелят напосоки срещу мирно население и деца-за това вече няма оправдание! :x

Comment

Working...
                              X