If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Не намерих тема за книги (от всякакъв тип и жанр), затова си позволявам да напиша нова тема, където да се обсъждат стари издания и т. н.(надявам се, че има и други, с подобни въпроси, да не е напразна темата )
Интересуваме дали мога да открия (в някакви списъци на издания)от коя година е дадена българска книга, в която никъде не е написана годината на издаване?
"... намерих ключа и отворих вратата. Там - царството на моите сънища и мечти - беше пусто, глухо... отидох до картинаната, изтрих я от прахта, исках да видя още веднъж следите на онова, което някога мислех възможно. Но можех ли да вярвам на очите си? ..."
Няма да намериш.
По-добре питай тук или пообиколи антиквариатите информативно.
Да знаеш кое къде колко струва особено що се отнася до книги на поне 50 години е нещо, което се учи доста време. И е забавно.
Ами, става дума за "Война и мир", издателство "Живот".
"... намерих ключа и отворих вратата. Там - царството на моите сънища и мечти - беше пусто, глухо... отидох до картинаната, изтрих я от прахта, исках да видя още веднъж следите на онова, което някога мислех възможно. Но можех ли да вярвам на очите си? ..."
Ами, става дума за "Война и мир", издателство "Живот".
Като за начало можеш да провериш времето, през което е съществувало издателството - така поне ще намалиш пириода от време, който следва да проучиш. След това тръгваш да търсиш информация за това издателство. Възможно е, ако то не съществува, да има някакви данни в Държавен архив, едва ли издателството се е "скъсало" да преиздава книгата, при което тиражите ще се сведат до няколко възможни години т.н. А може да пробваш и в някоя от по-големите библиотеки - обикновенно там има доста пълна информация за стари книги, особено ако са ценни.
Най- лесно е, както каза Док Холидей, да провериш в антиквариатите.
чл. 39 /1/ Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин...
/Из Конституцията на Република България/
Има ли някой информация за книгоиздателствата в България - малко история, личности и т.н.?
Ходенето по книжарници е много по-инетерсно от ровенето в интернет.
За мен имена в книгоиздаването са първо - Чипев, който мисля, че е към началото на века и Игнатов. Имам няколко издания на Игнатов - Клетниците и няколко неща на Достоевски, които са в отлично състояние. Намирани са на най-обикновени сергии из София. Дори не се е налагало да ги търся в антикварни магазини. Там много добре знаят какво продават, а и да не знаят, му слагат големи цени. Книгите си седят така. На сергиите хората нямат желание книгите да се задържат дълго време, за да отворят място за нови. Бесове на Достоевски от началото на века ми беше 4. Клетниците от 1940 подвързана с гравюри и прочие - 4. Записки от мъртвия дом - също толкова. Само Братя Карамазови - 8. Много се радвам, че са при мен, а не някъде другаде. Хубаво ми е. )))
Прегледай събраните съчинения на повечето български така наречени класици. В края на томовете има бележки. В бележките са посочени първите издания. съответно издателите. Примерно Вазов го беше издавал Чипев ако не се лъжа. Имаше и някакъв Д. Манчов, ама той май не е много известен. Ако си намериш добри игнатови издания - поздравления.
успех.
Благодаря за информацията (и интереса към старите книги)!
Bauman Rare Books offers an extraordinary selection of rare books and autographs in all fields. Visit us online, at our galleries in New York or Las Vegas, or call us at 1-800-99-BAUMAN
Марк Туейн - Хъкълбери Фин първо издание - 17 000 $
Хемингуей - Сбогом ан оръжията /първо издание, с автограф/ - 22 500
Джойс - Одисей - 1924, подписано - 25 000
Аз наддавам за Джеймс Джоунс с автограф от 1951 и към момента е 85 $ Разликата е драстична.
А някой ще каже ли къде има нещо интересно из сергиите? Или си пазите само за себе си, ам? :Р
Аз в Трявна намерих уникална книжарница, в която имаше броеве на вестник "Илюстрована политика" от 30-те и 40-те години за смешната цена от 70 стотинки на брой. Взех си един, който е огромен като формат и на корицата му има огромна цветна снимка на Царица Йоанна. Кой е като мен, а?
Имаше и адски много други антикварни книги на символични цени... Другия път като отида, ще си взема още нещо. Ако не ме изпреварите...
Но разкажи със думи прости на тях, на бъдещите хора, които ще поемат поста ни, че ние храбро сме се борили!
- неизвестен!?
Напротив много си е известен. Най-старата книга, която аз имам е една Всеобща история на Иловайски, издадена от Хр. Г. Данов и Д. В. Манчов през 1870
ДРАГАН МАНЧОВ - Един от основоположниците на съвременното книгоиздаване в България. Роден в Батак през 1834 г. През 1862 г. открива в Пловдив второто по значение българско книгоиздателство. Съставя и издава известния учебник „Бащин език”. Издател на първата българска енциклопедия, съставена от Л. Касъров. Активен участник в обществения живот на Пловдив. Умира в Пловдив на 16.05.190
Last edited by Thorn; 25-09-2007, 16:03.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Comment