Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Стари книги

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

!!!

Абе не мислих да се захващам, ма тое очебиещо, че никъде не споменавам че харесвам Сталин, дори напротив казах гнусната пропаганда,как го реши това незнам.
    Що се однася до това че казах че борбата на тея хора е героична(говоря за обикновените хора,а че е имало и по инак е ясно навсякаде ги има) това си е ама баш така, което си е така, така си е.
    Иначе мерси за препоръката.

Comment

messire Woland написа
      А ако сега я прочетеш? Но така, с по непредубен и променен от годините поглед - предполагам, че ще ти се види съвсем различна
      И аз като дете четях разни неща, дето сега ... но това са си именно такива - детски книги.
      Въпросът е сложен и точно заради това книгата събира прах върху лавиците сума време, без да е отваряна. Може ли мъж на трийсет и кусур години да е по-непредубеден от едно дете? Според мен не може. От друга страна Фадеев не е писал историческо изследване за събитията в Украина (мисля), а художествено-възпитателен наръчник за младия комсомолец, доста ефективен по мое мнение.

С други думи книгата вероятно ще ми се стори досадна в момента, но бих я дал един ден на сина си, ей така - да я прегледа.

Comment

Ми пропаганда ама е добре написана според скромното ми мнение. Искам да кажа, че литературните й качества не се засенчват от идеологическата натовареност и "възпитателните цели" :nod:

Наистина на моменти е малко досадна...Но все пак Фадеев е имал известен талант. :tup:
        A strong toun Rodez hit is,
        The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Добре, дали да не направим тема, отделна, макар че на мен ще ми бъде, лично, много скучно, най-безобидно го казвам, но тема, "Достойнства на конюнктурата", "АнтиБулгаков" или може би по-добре "Духовност в бездуховното"?
          "Съветската литература" като цяло, или в някои свои частности, явява ли се принос към културното наследство, или някаква ценност за духовността, това ми е мисълта? Съгласен съм за нацистите или фашистите, също да става въпрос.

Comment

von Danitz написа
            Добре, дали да не направим тема, отделна, макар че на мен ще ми бъде, лично, много скучно, най-безобидно го казвам, но тема, "Достойнства на конюнктурата", "АнтиБулгаков" или може би по-добре "Духовност в бездуховното"?
            Това изказване е толкова идеологически (или антиидеологически) натоварено, колкото и самата "Млада гвардия".

"Съветската литература" като цяло, или в някои свои частности, явява ли се принос към културното наследство, или някаква ценност за духовността, това ми е мисълта? Съгласен съм за нацистите или фашистите, също да става въпрос
            Естествено, че се явява принос за културното наследство. Дори да пропуснем Горки и Алексей Толстой, и сред всичко останало "казионно" пак има ценни неща...Е, повечето е плява...Но то това си е характерно и за литературата като цяло...

Comment

Това изказване е толкова идеологически (или антиидеологически) натоварено, колкото и самата "Млада гвардия".
              Защо? Нещо вярно ли има в Млада гвардия? Или няма значение дали има нещо вярно, важното е да не буним духовете?

Comment

von Danitz написа
                Защо? Нещо вярно ли има в Млада гвардия? Или няма значение дали има нещо вярно, важното е да не буним духовете?
                Ами на мене поне така ми се стори докато я четях . Нима няма нищо вярно?

Comment

Това се нарича релативизъм, нали знаеш?

Comment

von Danitz написа
                    Това се нарича релативизъм, нали знаеш?
                    Мда, напълно го споделям.

Comment

Що сега дразниш Данитц Вездепотърпевши, защитата ти на липсата на принцип , няма да направи защитниците на принципа, безпринципни и без аргументи

Comment

Ок, тогава спирам .

Comment

Защо, някои съвсем правоверни съветски автори си струват: Шолохов, който е Нобелов лауреат например, Горки, аз лично и Маяковски харесвам. То има и други добри автори от съветската епоха, но при тях няма чак толкова идеология. Фадеев не е върхът, но за една юношеска възраст става. Нещо като съветски вариант на "Приятели" е.

Сещам се също за Габриеле д`Анунцио от времето на Мусолини. Кнут Хамсун също.

Comment

Хана, Шолохов е разорал на друга целина, и туй Солженицин се зае да докаже, щото иначе Михаилмо, по собствените му думи на 19 години я е написал, а тая история с достойнствата на шолоховата проза именно на шведската академия има да и тежи. Не става тъй, няма таквоз чудо "съветска литература", не сме виновни ние, те са си виновни. Ма изпитвали милиони удоволствие от прочетеното...ми, то и милиони зайци от Лисенковския извод са изпитали.

Горки, май преди болшевиките..., Маяковски, просто класика, истинско предизвикателство към буржуазията, и Мерилин Менсън не може така, ама и не иска, щото няма смисъл.

А, сега, за д Анунцио и Кнут Хамсун, вече можем да говорим, ама ще ме обявят за пристрастен. Пък и аз, ще ме разберете, уж по военната история си падам, не по литературата. Но заради изкушените, ще направим един "поворот", както викат в най-прогресивния цирк - съветския
                            Last edited by von Danitz; 30-04-2008, 01:13. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Даниц,

Нещата не са само черни и бели.
                              Нямам представа на каква възраст си, но ако никога не си познавал някой честен и добър човек, пък бил той и от "съветското" ни време, то можеш само да съжаляваш. Не всички с партиен билет от онова време са били надзиратели в Ловеч или Белене или са растрелвали попове през уикенда. Някои просто вярваха, работеха като гламави (доброволно) убедени, че правят каквото трябва.
                              Е сега ми е дори нелепо да си помисля, че нещо като ТКЗС например има шанс да прогресира, но хора оставиха 30-40 години там без нито за момент да се съмняват...

"Съветска литература" има, много тясно поставена във времето и не много отделима от него (което общо-взето е критерий за слабост), но има. Пропита с пропаганда и в дух "мен и децата кучета ме яли, само Партията да е жива", ама си я има.

Comment

Ма как черни и бели? Просто ясни до болезнена обидност. Разбирам, че на "честните" им липсва Фадеевото творчество, писано и излязло в първия си вариант през 1946, а после заради критики, че няма ръководната линия на партията, дописвано и излязло през 1951 като "Млада гвардия". Апропо, как стои въпросът със съветското изобразително изкуство, и то ли им липсва на честните комунисти? А монументалното? За кинематографията знам, липсва им. Защото май за светогледа на комунистите, или ние за светогледа на съветските хора, говорим, или пък за нашия? Но пък как така изведнъж примери със съветски хора?! Ние имахме ли съветски хора? Брех.Честни съветски хора, които живеят край Белене...?!
                                Та така, извън обърквацията, да си пазим ли книгите от съветската епоха, ако случайно имаме, щото стана ясно, че и ние, тук, сме неделима част от въпроса, макар че аз все си мислех за оттатък Дон.

Comment

Working...
                                X