Какво четеш в момента

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • Kaiser
    ветеран
    • Jun 2004
    • 486

Този за ьгьльт ми е особенно любим , както и " Кьде са сенките ? " -
    предсмьртните думи на "последният римски цар " , а и думите за
    Тиберий в началото на романа .

Comment

• albireo
      QC
      • Sep 2004
      • 2836

Е добре, признавам, че вашите постинги за Киняр ме накараха да си взема "Секс и Ужас". И....въобще не съжалявам! Страшна книга е това! Лошото е само че нямам време да и се отдам изцяло и затова си позволявам по 20-на странички дневно - но пък така се удължава удоволствието нали
      ...ех...зарибихте ме вие
      Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

• gollum
        фрогландец на вестконинска служба
        • Jan 2003
        • 22550

Има ли ги преведени тези книжки? Защото срам не срам, никога не ми е попадал в ръцете въпросният Киняр. Но ако ги има, ще си гивзема .

Comment

• Док Холидей
          tlon uqbar
          • Feb 2004
          • 3916

Да - аз знам за три.

Днес си взех от любимата ми поредица на английски всички приказки на Братя Грим, на Андерсен и три романа на любимия ми Туейн + "фамозните" му разкази.

А за връх на снбарията ще си взема 37те пиеси на Шекспир в един том. ОМГ.

Изпитвам някаква фетишистка страст - красиви по 800 страници А5. Определено съм фетишист.

Нищо лошо. Обичам да дишам хартията на книгите. Бих казал, че от това произтичат само приятни емоции.

Ето три корици:
          Та както казах томовете са с перфектно оформление - по 750-950 страници, с илюстрации и прекарването на следобед в комапнията на Алиса или шерлок Холмз е най-хубавото, което изрод като мен може да си пожелае.

Comment

• mellisa
            Cupitor impossibilium
            • Mar 2005
            • 1181

Erich Von Manstein написа
            Изпитвам някаква фетишистка страст - красиви по 800 страници А5. Определено съм фетишист.

Нищо лошо. Обичам да дишам хартията на книгите. Бих казал, че от това произтичат само приятни емоции.
            В аромата от страниците на една нова книга има нещо особено интимно, което свързва завинаги читателя с произведението.

Хана, благодаря за цитатите. Докато го четях на френски се питах дали е добре и успешно преведен на български, виждам, че е.

Аз преминах, докато чакам доставката на остатъка на книгите на Киняр, на Хорхе Борхес.
            "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
            Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

• Kaiser
              ветеран
              • Jun 2004
              • 486

Ето няколко любими откъса от Киняр :
              " Юниширо Танизаки не можеше да понася искрите на стоманата ;
              никела ;
              хрома ;
              изнамирането на алуминия ;
              НАТРАПЧИВАТА БЕЛОТА НА ХАРТИЯТА , ИДВАЩА ОТ ЗАПАД ;
              фаянса и стъклата за очила.
              ....
              Той съжаляваше за изкуството така,както го разбира-като органична връзка с манифактурното занаятчийство и предметите,които то добавя към света.
              Обичаше тъмните гори.
              Обичаше пясъчните степи . "

" Има тела , които наричаме антитела.Те нямат образ.Нямат ехо. Никой
              мечтател не мечтае за тях .Никой свят не е съставен от тях .Говори се ,
              че те пишат "

"Удивителното табу на езика е най-хуавата тема.
              Удивителната красата е единствената красота.
              Красота,която изпреварва човешкият свят .Омайващата красота ,която
              внезапно разпознават вцепенените твари.
              За меланхолиците , за немците ,за новородените , за децата , за мечтате-
              лите ,за истинските музиканти ,за еротоманите , за фантазьорите , за
              писателите , за влюбените , за умиращите - тя е единствената красота."

"... когато всички престанат да четат , литературата ще възвърне престижа си.Тогава отново ще се появят скривалища -толкова е вярно,
              че нищо друго от човешкият опит не може да и съперничи .
              Най-социалният човешки опит .
              Най-отшелническият . "
              P.S. Аlbireo , ами добре дошъл в клуба

Comment

• Док Холидей
                tlon uqbar
                • Feb 2004
                • 3916

mellisa написа
                Аз преминах, докато чакам доставката на остатъка на книгите на Киняр, на Хорхе Борхес.
                Тц тц, знаеш какво да четеш ти!

Comment

• mellisa
                  Cupitor impossibilium
                  • Mar 2005
                  • 1181

Тц тц, знаеш какво да четеш ти!
                  Имам добър пример пред мен. Най-добрият
                  "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."

Comment

• HELLCAT
                    ветеран
                    • Mar 2005
                    • 631

"Врангеловата армия в България 1919 - 1923"
                    SEMPER AGRESSUS

Comment

• mellisa
                      Cupitor impossibilium
                      • Mar 2005
                      • 1181

Хенри Милър, Тропикът на рака.

Гарсиа Лорка, Кървава сватба и Домът на Бернарда Алба.

Булгаков, Кучешко сърце.

Кафка, Америка.

Comment

• Док Холидей
                        tlon uqbar
                        • Feb 2004
                        • 3916

Да ги четеш едновременно е изхвърляне. Като ги свършиш няма да си същата, убеден съм.

Comment

• gollum
                          фрогландец на вестконинска служба
                          • Jan 2003
                          • 22550

Не бих казал - това е моят подход към книгите .

Comment

• Док Холидей
                            tlon uqbar
                            • Feb 2004
                            • 3916

и накрая.... Кафка го убиха в Испания, а Лорка го изядоха кучетата в Америка обаче ние го знаем това щото хенри Милър с бинокъл го видял от тропика на рака... или на козирога... предвид, че има две такива книги.

Comment

• mellisa
                              Cupitor impossibilium
                              • Mar 2005
                              • 1181

Да ги четеш едновременно е изхвърляне. Като ги свършиш няма да си същата, убеден съм.
                              Това е лично твое мнение и уважавам правото ти на него. Но позволи ми аз да виждам собственото си четене по различен начин. Не съм човек на една книга. Трябват ми поне няколко и то в различни области.
                              А за променята, ние никога не сме същите, независимо дали четем Лорка и Милър заедно или просто откъсваме още един лист от календара...А и нали това е целта на книгата - да те промени, да те докосне, да те бележи.

Comment

• Док Холидей
                                tlon uqbar
                                • Feb 2004
                                • 3916

Не всяка промяна носи добро. Сигурна ли си, че можеш да усетиш удоволствието на да кажем четенето на дядо ти Федя Достоевски и Брет Истън Елис едновременно? Надали има по-разнообразна връзка, създадена от тия двама автори. Секс в колежа и убити бабички... та струва ми се, че удоволствието няма да е пълно.

Comment

Working...