"Преди да увиснат на въжето" - Джо Абъркромби
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво четеш в момента
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
-
Малко постфактум за Льо Каре и "Tinker Tailor Soldier Spy". Заглавието идва от английската броилка: "Tinker, tailor, soldier, sailor, rich man, poor man, beggar man, thief", както е споменато по-горе, за да отбележи Льо Каре кой е къртицата в разузнаването. Но пък за съжаление нямаме подходяща такава броилка на български. На български заглавието е взето от немския вариант: "Dame, Kоnig, As, Spion" ("Дама, поп, асо, шпионин"). Явно са избрали този вариант, след като първо се появи филмът, а после книгата. Според мен това е сполучлив вариант на заглавието, не съм се сетил нещо по-подходящо. Филмът наистина е страхотен, да видим кога ще дойде ред и на книгата.
Comment
-
"The Coldest Winter" от David Halberstam. Най добрата книга/изследване на военна тематика която съм чел някога. За една от най-подценяваните и жестоки войни в нашето съвремие - Корейската. Войната между САЩ и Китай.
Доста пълно изследване обхващащо всичко: военните действия, спомените на офицеритре участвали във ВСВ съпоставени към настоящата, политическите нагласи(тука малко прескачам, че не ми е в интересите), условията, разочарованията, арогантността на свинята Макартър, карти на настъплението на китайците, страхливци и герои в американската армия. Краят на сегрегацията предизвикан от войната. Изцяло "черна" рота командвана от японец лейтенант изкаран от лагерите в САЩ през 44-та в острието на отбраната и стражаваща се до последният човек....абе всичко. Страшна книга. Тръпки те побиват като я четеш.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Armored Bears: Vol.1, The German 3rd Panzer Division in World War II
Великолепна. В началото разбира се счетоводния отчет от предвоенните години е относително сух (макар и пак да има интересни моменти), но Полската кампания се чете на един дъх (и ще трябва да се препрочита).albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Panzerjaeger написа Виж мнениеНай-големите гафове в света на военното дело
от Сол Дейвид, Джон Хюз-Уилсън
Засягат се некадърното управление, проблемното планиране, намесващи се управляващи, неуспешни акции.
За мен са интересни темите от ВСВ: Операцията в Касеринският проход, десантът в Диеп, Дюнкерк, Сталинград и още....
http://chitanka.info/text/27656-naj-...-voennoto-delo
Малце в повече ми идва някак си да чета за "асистента" на Имперския щаб ген. Пърсивал, последната "позиция" на Къстър, САС /"специални американски сили"/ и крайцера "Сблъсък".
Comment
-
Kramer написа Виж мнениелинк за оригинал отнякъде?
Малце в повече ми идва някак си да чета за "асистента" на Имперския щаб ген. Пърсивал, последната "позиция" на Къстър, САС /"специални американски сили"/ и крайцера "Сблъсък".A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Упадъкът е потресаващ...дали не е показател за скорошно изчезване на езика?
Comment
-
Новото на Алек Попов: "Сестри Палавееви в бурята на историята" - изглежда изключително интересно и лесно четивно в началото. Дано скоро да имам време да я изгълтам цялата, имам чувството, че ще си струва!A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написа Виж мнениеНовото на Алек Попов: "Сестри Палавееви в бурята на историята" - изглежда изключително интересно и лесно четивно в началото. Дано скоро да имам време да я изгълтам цялата, имам чувството, че ще си струва!A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Най-накрая дойде ред и на: "Метро 2033"Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
Е, прочетох я, освен липсата на смислен край (който вероятно подсказва намерение за продължение) романчето е много свежо, леко и приятно четиво.Какво зората? Ние сме Урук-хай — не спираме да се бием ни денем, ни нощем... Какво зората?
Comment
-
В момента чета ,,Животът . Плюсове и минуси " на Петър Младенов, издадена в 1992 - фактически това са първите мемоари на български държавен глава. Съдържа интересни подробности за срещите му като външен министър с редица изтъкнати международни политици и държавни и правителствени ръководители като Митеран, Геншер, Громико, папите Павел VI и Йоан-Павел II, Караманлис, Хафез Асад и т.н.
"Най-тежкият грях спрямо ближните ни не е омразата, а безразличието ни към тях. Това е същността на безчовечността."
Джордж Бърнард Шоу
Comment
-
Томек написа Виж мнениеИ аз прочетох "Сесстри Палавееви" уикенда и съм много доволен. За мен е най-силната книга на Алек Попов. Увлекателно, приключенско четиво поднесено с хумор, на моменти горчив. Покрай веселяшкото и абсурдното има някои сериозни и добре формулирани послания. За разлика от Guy de Mont Ferrand намирам края на книгата за смислен и съм доволен от него. Всъщност цялата книга е до известна степен "комиксова" - изпълнена с ярки персонажи, задъхано действие и компактно предадениидеи.
Иначе аз чета "Майка" на Горки, но ми дотегавява въпреки искреното желание да попълня историко-литературното си амплоа. Интересно, а бях останал с впечатлението, че Горки пише в някакъв доста жив и динамичен стил. Пак става обаче, дори бих казал, че има страшно силни моменти .A strong toun Rodez hit is,
Comment
Comment