Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Rome

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Rome

Тема, посветена на най-великия телевизионен сериал в историята.

Първо да се преброим кои го следим. Аз бях убеден от Крилов да го пробвам, а в последствие зарибих и съквартиранта си (дотолкова че сега той успява да си изтегли епизодите преди мен :1087: )
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Е, аз избягвам определения от сорта "най-великия", както за личности и класации, така и за филми и изкуство въобще. Че е добър филма - две мнения няма. Художествения елемент надскача историческия, наред със драмата, сексуалните сцени и със зверствата върви и някаква силна човечност, което прави Рим пълнокръвен, не едностранчив като възприятие за "римофили" или "римофоби". Филма ми харесва и е наистина изкуство, в което е вложен много човешки труд.

Post scriptum: Всичките "caligae" или казано на български "военни обувки" за филма, са произведени от специална българска кожа по поръчка в България.
    Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.

МАРК АВРЕЛИЙ, "Към себе си", II, 12

Comment

Нещо втория сезон на зле го подкараха. Лъснаха разни сегментни лорики и щитове с прави ъгли. Да не говорим как загинаха Цицерон и Брут...
      Пък и го смениха артиста на Октавиан /то стария верно че си беше хлапе направо.../.
      Иначе доста реално са се опитали да пресъздадат римската действителност и начин на живот, за което ги поздравявам.
      Сериалът си е класика вече.
      sigpic

Comment

За втория сезон и аз така като Ласт, поотпуснаха малко нещата.
        Пък и нашите двамата вече леко писнаха да се менкат добър-лош, да се карат и сдобряват. То е неизбежно де.
        Но иначе спор да няма - похвална работа са сътворили тия от ХБО.
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Доколкото знам по това време, освен по-ранния републикански овален скутум, който описва Полибий, има на въоръжение и по-висок правоъгълен скутум с месингова рамка чак до към I-II AD ... или греша?
          Но в случая май абсолютната педантичност не е от съществено значение, а?
          Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.

Comment

най-важното за мен е че този сериал е това че предава духа на рим. не ония лъскав августо-неронов Рим от американските поппозни продукции, а имено рим който е затъвал в социални и политически проблеми - една клоака препълнена с народ. На фона на добре представени исторически събития умело преплетена драма на двама обикновенни войници - което балансира документалността с художествената измислица по много оригинален начин. И смея да твърдя че това е най-изпипания от към фактология, декор и костюми филм посветен на древен Рим (не казвам че няма грешки, а казвам че в другите филми са много повече и набиващи се на очи).

за мен това наистина е най-великият сериал - защото е единственият сериал който чакам с нетърпение всеки следващ епизод - но той е велик за мен някои харесват и Досиетата Х
            Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
            [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
            きさまはしんでくださいませんか
            [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Най-после по един въпрос да сме на едно мнение с теб, княже!
              Да пием за разбирателството!

Comment

е то па щото много въпроси сме обсъждали
                Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                きさまはしんでくださいませんか
                [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

В пети/ако се не лъжа/ епизод, режисьора показа употреба на някаъв наркотик, вероятно хашиш или коноп, но никъде в историческите източници не съм срещал намеци за употреда на такъв вид наркотици.
                  Ако някой знае нещо по въпроса може да напише какво и къде е чел.
                  "...а крилете биват всякакви-каза враната..."

Comment

Те скитите са пушели коноп преди 3000 години. Опиумът също е бил известен. С какво мислеш са се друсали жреците, за да встъпят в контакт с боговете?
                    Светът не е от вчера.
                    sigpic

Comment

Last roman написа
                      Те скитите са пушели коноп преди 3000 години. Опиумът също е бил известен. С какво мислеш са се друсали жреците, за да встъпят в контакт с боговете?
                      Светът не е от вчера.
                      При добро желание човек може да се надруса с какво ли не, но защо го няма/не съм срещал в източниците?
                      П.П Сега е модерно друсането с "екстракт" от някакви жаби.
                      "...а крилете биват всякакви-каза враната..."

Comment

В Античността токсикологията не е била развита чак на такова ниво, че да ти дадат пълна характеристика на наркотика. Това все пак била свещенна тайна. Има тук таме упоменания по източниците - разните му там амброзии при гърците.
                        Персите пък се друсали с т. нар. "хаома" /халюциногенна напитка/ - приготвян от коноп, мухоморка, ревен и др... В Индия аналогичната отвара за контакт с боговете се казвала "сома"...
                        Иначе сега освен разни жабешки деликатеси е модерно да се хапват гъбки, да се пуши Татул, да се отглежда Salvia diviorum - съдържаща салвиронин /доста силен халюциноген/. Но това е тема за съвсем друг форум.
                        sigpic

Comment

Четем например том I. на Древните изобретения, и виждаме в края на книгата в глава "Наркотици" добър обзор по темата. Сетне продължаваме по мисленето на "Рим", или задълбаваме.

Първият сезон, до там се простират знанията ми. Редовно гледах, когато го даваха по HBO и ми допадна много. Не бих го нарекъл най-велик, но определено един от най-добрите в последно време. Актьорите (британци преимуществено) бяха чудесни, опита да се разчупи стереотипа похвален.

И нека да кажа любимият си актьор - тук е Киърън Хайндс. Любим герой (глашатаят и) Октавиан Пък и майката на момчето беше войнствена...

Comment

Като цяло персонажите на Цезар и Марк Антоний ми харесаха много. Образът на Клеопатра пък не ме изкефи никак - нея бяха изкарали друсанячка и шафрантия /а една египетска принцеса никога не би се унижила да легне с прост легионер, но идеята беше свежа/.
                            Най-драматичните моменти за мен бяха Триумфът, както и убийствата на Помпей и Цезар.
                            Най-комичната ситуация - когато Атиа кара Октавиан да изяде топките на една коза, за да придобиел мъжественост. :mhehe:
                            sigpic

Comment

Last roman написа
                              Най-комичната ситуация - когато Атиа кара Октавиан да изяде топките на една коза, за да придобиел мъжественост. :mhehe:
                              Пробвай с козел, по му отива някак... :mhehe: :tup:

Comment

Working...
                              X