Гледах "12" след като чух добри отзиви за него и не останах разочарован. Това е, защото и не очаквах много по начало. Хубава камера, аудио, визия, с една дума - технически издържан. И представя руската душевност по един доста директен начин. Дотук обаче свършват достойнствата на филма. Ужасна мудност (филмът е над 2 часа и половина, но изглежда като поне 4), паузи между репликите по 5 секунди, изречения, който отнемат по половин минута. Актьорската игра на моменти е меко казано неубедителна, диалозите - още повече. Персонажите изпитват нужда постоянно да избухват в сърцераздирателни монолози без никаква връзка с контекста и да разказват екзотични истории на границата на подигравка със зрителя, които може и да задържат вниманието, но не допринасят с абсолютно нищо за развитието на историята. Като например директор на гробище, който мамел клиентите си, с парите им построил училище с компютърна зала с плазмени екрани (в родното си село), освен това имал 21-годишна любовница с ей-такива големи очи, заради нея имал по 3 полюции на ден и пишел любовни стихове, а сега трябвало да я вземе от летището, така че да приключваме заседанието по-бързо!Говорим за съдебно жури, което решава съдбата на младеж, обвинен в убийство. На всичкото отгоре пичът успя да застане така пред светлината, че почти му се видя аурата. 'Дет се вика - WTF?!
Имаше и едни съвсем излишни батални сцени. Накратко - много добро техническо изпълнение, но слаб сценарий, абсурден диалог и тегаво действие. Прекалено много напомня филм от 50-те години, когато не се е правило кино, а се е снимал театър...
ПП Не съм гледал оригинала от 57-а, но филм с подобна тематика е Runaway jury, където поне състава на журито е по-разнороден. В това от "12" не знам как нямаше нито една жена, а само мъже, и то всичките от 40 нагоре...
Имаше и едни съвсем излишни батални сцени. Накратко - много добро техническо изпълнение, но слаб сценарий, абсурден диалог и тегаво действие. Прекалено много напомня филм от 50-те години, когато не се е правило кино, а се е снимал театър...
ПП Не съм гледал оригинала от 57-а, но филм с подобна тематика е Runaway jury, където поне състава на журито е по-разнороден. В това от "12" не знам как нямаше нито една жена, а само мъже, и то всичките от 40 нагоре...
Comment