Мисля,че във филма "Алатристе" Виго Мортенсен използваше точно фитилен мускет(аркебуз),като постоянно раздухваше фитила да не загасне
)). В началото, когат атакуваха нощем артилерийската позиция на фламандците, той носеше през водата аркебуз и навит на ръката тлеещ фитил, но не го ползва, а го подаде на един от другите воини. Май най-много и с вещина използваше малкия кинжал с особено острие, аз бих го записал за протокола като почти ултимативно оръжие.
- от Хъмфри Богарт. Тъй или иначе , смятам , че филма е по-скоро добър , но моля за вашето мнение ,както и за информация около създаването му .
- хероично умряха, както се полага в подобни случаи според мисленето на определен тип хора. Но като се има предвид пълната разпокъсаност на филма, някак дори не върви човек да се замисли точно за тази липса на връзка (е, освен в рамките на "все някак е трябвало да свърши филма, вече са били заснели почти всичко, а са искали и една полева битка под ясното обедно слънце"). Хич не беше ясно какво прави този полк сам-самин насред полето, при това пред някаква крепостна стена (може би французите бяха някакви спасители на обсадена крепост, които пробиваха "обръча" на обсадителите, но тогава защо испанците бяха толкова малко и обградени?), не беше ясно и защо се наложи французите да влизат в ръкопашна схватка, селд каато явно нищо не им пречеше да продължат да разстрелват испанците с топовете си. Неясна работа, освен нуждата от героичен завършек. Впрочем, май го обърнах на обсъждане на филм, а темата е за друго.
:tup: от 500 французи в крепостта. Франциско де Мело ги блокирал, а херцог Д'Ангиен, бъдещият Конде, им се притекъл на помощ. Испанците направили масивно каре от 5 терци !!!, и французите, които нямали превъзходство, трябвало да ги чакат да поогладнеят. Испанците били 17 000 пешаци, 6 хиляди конница и 12 оръдия. Французите били и в пълен потрес, щото на 17 май умрял Луи XIII. Рокроа било в Ардените, че къде другаде, на плато, което обаче във филма никак не приличаше. Ама ги изловихме, вече, че го карат на красота. Имало фалшиви маневри, после арт обстрел, грешки в командването, абе голям пуцалка, по 4 000 жертви приблизително и от двете страни. Ще преведа подробно, подробно , сега съм малко зает. А и не знам дали на някой му е интересно. Аз, лично се запознах с казуса. Французите били благодарение на геният на Конде, който напуснал центъра, испанците, непобедени от 100 години направили юрош, а той ги заобиколил от ляво и ... там, салати, ракии, репички, всичко
.
Comment