Може би няма да е зле да има място, където всеки да сподели опита си из гледането на филми - най-малкото ще се изброят неща, които според някого си струват (или съответно не си струват) гледането, което ще е някакъв ориентир.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кино - филми на историческа тематика
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Като гледам интереса не е много голям ( ), но аз ще почна с няколко мои впечатления:
1. Съветски филми (много са хубавите, но аз се сещам за тези в момента):
- "Проверка на дорогах" - много хубав филм, който има нещо общо с темата за Власов от предишния форум. Става въпрос за съветски военнопленник, който става "власовец", общо взето за да се опита да се върне при своите - попада в партизански отряд и се опитва да се "докаже".
- "В бой идут одни старики" - много готин филм за съветски пилоти на изтребители. Определено си струва гледането (доколкото си спомням де).
- "Дамски шивач" - един много фин и изпипан филм за Холокоста. Ако ви попадне, непременно го гледайте (според мен е с няколко класи над филми като "Списъкът на Шиндлер").
(за тези филми се сещам в момента - то тъй или инак основния проблем в момента е да се намерят самите филми).
2. Американски филми:
- "When the trumpets fade" (на български го бяха превели май като "Мълчаливи герои") - не лош и сравнително реалистичен филм за последния етап на войната. Общо взето, става въпрос за живота на обикновения пехотинец.
- "The thin red line" - хубав филм (макар и прекалено дълъг) за войната по островите между японската армия и американските морски пехотници.
- "Спасяването на редник Райън" - твърде претенциозен и на моменти нереалистичен (поне според мен) филм. Но като цяло става за гледане.
- "Сахара" - невероятно смешен (ако го погледнем от тази страна) и нелеп филм за американското участие в битките в Северна Африка. Нереалистичен в невероятни резмери.
- "Героите на Кели" - много хубаво филмче.
3. Немски (и кооппродукции):
- в момента се сещам за един, който си струва - "Сталинград" - представя немската гледна точка, през перспективата на обикновения пехотинец.
Comment
-
"Спасяването на редник Райън" i "Enemy at the gates" are the best US filmi za WW2. Gledaite " Cross of Iron" ili ne6to podobno be6e. Golqm hit e tuka v USA Ruskiq film "Come and see". "Zvezda " -Ruski .Ruskite Razved4ici v deistvie,.Naskoro gledah "Bollada o Soldate" .Deistvieto svar6va v parvite 10 minuti ,no ako iskate da vidite T-34/85 napraven da izglejda kato Tiger1 ,i tova prez 1959 ,samo 40 godini predi "Спасяването на редник Райън" .
Nqkoi moje li da mi dade link v Bulgaria za Bulg. i Ruski filmi. Ot kade moje da se kupi "Zarevo na Drava"?
Comment
-
Да, сега се сещам - имаше един такъв филм - "Железен Кръст" (по пиеса беше правен мисля) - даваха го по нашата телевизия бая отдавна и беше в две части. Ако е същия определено е много хубав.
За "Иди и виж" - много е претенциозен (поне за моя вкус), макар че нещата за които става въпрос са си доста ужасяващи.
"враг пред портата" не ме кефи - струва ми се много нереалистичен - "Сталинград" е значително по-добър.
"Балада за войника" е хубав. Сега се сещам и за "Те се сражаваха за родината" - също много добър филм.
"Подводницата" е много добър също. Гледал съм го много отдавна и честно казано почти не си го спомням, но ми направи много добро впечатление.
Наскоро гледах и един друг, вече руски филм - "Гу-га" - ставаше въпрос за дисцип-батальоните. В художествено отношение си беше слабичък, но като цяло става за гледане.
Колкото до намирането - аз поне не знам откъде може да се намерят. За съветски и руски филми - тук в София, в РКИЦ, има видиотека (макар да е със супер идиотско раобтно време), от която могат да се взимат филми и повечето интересни неща ги има (или поне ги имаше). Май могат да се поръчват и в руските книжарници "Книгомания". Но за български филми? - не знам.
Comment
-
За Втората световна не знам, но току-що гледах "Ничия земя" за войната в Босна.Този филм е задължителен пичове, намерете си го на всяка цена.Абсурдно смешен, страшно тъжен и потресаващо истински.На мен ми се отщя да гледам каквото и да било представяне на войната като екшън с танкове в стил Батълфийлд 1942 или редник Райън.Казвам ви пак, потърсете го.knowledge is power
Comment
-
"No man's land" наистина е доста добър, току що го гледах. Колкото до неговото намиране - момчета, има го в нета. Препоръчвам го на всички. Както и "особености на руската война" или нещо подобно. Също много добър.
А за "редник Райън" и "Враг пред портата" просто няма смисъл да говорим. Смятам, че сме достатъчно умни и осведомени хора, за да се занимаваме с глупости. Тези екземпляри на амер. киноиндустрия да си ги пускат на подрастващите американчета, които със сигурност ще бъдат впечатлени :twisted: :lol: [/quote]Нека Всевишний укрепи десницата на народа и войската, за да запази честта, правата и славата на Отечеството и на избраний от народа монарх. Да живее България!!!
Comment
Comment